Keskiviikko, 23. elokuu 2017
Signe, Varma

Vakavasti loukkaantunut Atte Nikula haastoi ensin itsensä

05.07.201510:30
4
  • Fysioterapeutti Juho-Matti Pimiä seuraa, kun Atte Nikula treenasi päättyneellä viikolla. Kuva: Antti Varonen

Savonlinnalaisen Atte Nikulan piti toukokuun lopulla juhlia merkonomiksi valmistumistaan. Toisin kävi. Viime vuoden heinäkuussa hän joutui auto-onnettomuuteen, josta käynnistyi opiskelujen sijaan kokonaan toisenlainen tarina.

Kolarissa Nikula sai erittäin vaikean aivovamman. Hän oli myös viikkojen ajan koomassa. Nyt vuosi onnettomuuden jälkeen 19-vuotias nuorukainen puuhaa tukijoidensa kanssa parin viikon päähän juoksutapahtumaa, johon hän itse osallistuu.

Kun Nikula tuli kolmen viikon tajuttomuusjakson jälkeen tajuihinsa, ja ymmärsi oman tilansa, teki hän valintansa.  

– Ajattelin, että jos jään tähän makaamaan, niin enhän minä pysty elämässäni koskaan mihinkään. Jos sen sijaan käyn kaikki kuntoutusterapiat kunnialla loppuun, niin ainostaan silloin minustakin tulisi vielä jotakin, hän sanoo nyt.

Aivovamman vuoksi Nikula menetti liikuntakykynsä. Jalkeille päästyään nuorukaista on kuntoutettu fysio-, toiminta- sekä puheterapiassa, sekä joka toinen viikko neuropsykologin vastaanotolla käyden.

Helsingin Validiassa Nikula on käynyt kaksi kertaa aivovammakuntoutuksessa, ja seuraava käynti Helsingissä on ensi syksynä.

Savonlinnan Fysiokulman Minna Teittinen on ollut Nikulan henkilökohtainen fysioterapeutti.

– Muistan elävästi, kun Atte tuli meille ensimmäisen kerran tämän vuoden alussa ovesta sisään kyynärsauvojen varassa kovasti horjuen. Aika lailla nollasta me tämän urakan aloitimme. Aten ensimmäinen tahto ja tavoite oli liikkuminen ilman kyynärsauvoja, Teittinen kertoo.

Nikulan kuntoutus on onnistunut, koska sitä on rakennettu tiiviinä kokonaisuutena, eikä kuntoutukseen ole tullut taukoja.

Fysioterapeutti Minna Teittinen kertoo, että kuntoutus heillä aloitettiin tasapainoharjoittelulla. Edistymistä liikkumisessa alkoi tapahtua viikottain.

– Välillä tehtiin aika rankkojakin harjoituksia esimerkiksi Villa Olavin juoksumatolla. Juoksumatolla Atte on käyttänyt painokevennettyyn harjoitteluun tarkoitettuja valjaita, jotta hän ei kaatuisi.

– Ripeän kuntoutumisen taustalla on ollut Aten oma motivaatio, joka on ollut todella vahva. Ilman sitä ei mistään haastejuoksuista voitaisi haaveillakaan, Teittinen sanoo.

Lue Atte Nikulan tarina kokonaisuudessaan Itä-Savo- ja Länsi-Savo-lehtien sunnuntaisivulta.

Nikulan Back to Life Challenge starttaa 19. heinäkuuta Savonlinnan Heikinpohjan kentältä kello 11.00. Ilmoittautumiset 18.7. mennessä Fysiokulman nettisivuilla.

Tapahtuman Facebook-sivulle pääset tästä. 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Elämä on arvokas (kirjautumaton)
Elämä ja ihmisen perustoiminnot ovat arvokkaita, joita pidetään itsestäänselvyyksinä - kunnes jotakin näinkin dramaattista tapahtuu. Tsemppiä harjoitteluun ja toivottavasti voit jonakin päivänä luennoida nuorille päättömän kaahailun vaaroista.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut