Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Väestökato voi uhata kylien turvallisuuta — naapuriapu vähenee, kun maaseutu tyhjenee

20.05.201706:30
1
  • Asta myrsky; myrsky; asta; Keskussairaala; auto; vaurio; katto; puu

    Yksi viime vuosien suurimmista myrskyistä Savonlinnan seudulla on ollut Asta-myrsky kesällä 2010. Sen tuhoja raivattiin pitkään. Kuva: Marita Waenerberg

Kyläturvallisuus saattaa olla uhattuna, kertoo Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön Kyläturvallisuus-hankkeen projektipäällikkö Aikku Eskelinen.
Suurimpana uhkana Eskelinen näkee maaseutuelinkeinon murroksen: kun maaseutu tyhjenee työikäisestä väestöstä, poistuvat myös traktorit ja muut välineet, joilla tiestö on saatu pidettyä raivattuna.
Ambulanssin matka tyssääkin jatkossa yhä useammin tielle kaatuneeseen puuhun. Kun lähin pelastuslaitos on valmiiksi useamman kymmenen minuutin ajomatkan päässä, maaseutulaisen turva heikkenee ennestään.
Eskelisen mukaan onkin todella tärkeää, että maalla opitaan tarpeelliset pelastustaidot ja varaudutaan esimerkiksi sähkökatkojen varalta.

Eskelinen puhuu naapuriapusysteemistä.
— Erityisesti maalla ihmisten on pidettävä huolta toisistaan. Ulkopuolisen avun tulemisessa kestää usein liian pitkään.
Erityisesti Eskelinen painottaa nuorempien vastuuta ikääntyvästä väestöstä. Hänen mukaansa yksinäiset vanhukset ovat kaikista suurimmat kärsijät maaltamuutossa.
Maaseutukyliä suojaa toistaiseksi yhteisöllisyys. 

Suurin uhka maaseutuväestölle on Eskelisen mukaan yhä sähkökatkot. Niiden määrä on tilastollisestikin noussut.
Eskelinen kehottaakin jokaista pitämään ainakin muutaman päivän kuivaruokavaraa. Lisäksi vettä tulee olla saatavissa.
Vaikka maalaiset ovat monessa asiassa kaupunkilaisia heikommassa asemassa, muistuttaa Eskelinen myös hyvistä puolista:
— Maaseudulla ihmisillä on parempi valmius toimia ongelmatilanteissa. Kaupungeissa ihmiset ovat vahvemmin palveluiden armoilla, kun esimerkiksi puulämmitystä tai omaa kaivoa ei ole.
 

Jesse Kuparinen

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Miksiköhän? Asuminen kallista...esim kiinteistövero peritään vaikkei saa aurattua tietä ja katuvaloja. Tämä verohan tuli katumaksun tilalle mutta peritään myös taajaman ulkopuolella asuvilta. Töitä ei ole ja jos on matkat tulee kalliiksi kun on auton käytöstä kaikennäköistä veroa. Ai bussilla pitäs kulkee? Mikä se on? Ei ole näillä seuduin näkynyt joten vaikea kulkee. Laittakaa tievero vielä niin maaseutu tyhjenee varmasti. Jää mummot ja papat. Silleehän työ niitä asioita hoidatte. Maksut niille jotka asuu taajamissa ja jos ne käyttää autoo eikä sitä bussia niin niille sit vero. Maksut asuinpaikan mukaisesti.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut