Lauantai, 19. elokuu 2017
Mauno, Maunu

Turunen vapauttaisi sähkönsiirron kilpailulle - "Carunan sähköshokki lamaannutti kansalaiset"

03.02.201606:30
43
  • Kaj Turunen

    Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen sanoo, että on pakko löytyä keinot tällaisten korotusten estämiseksi. Kuva: Antti Varonen

Eduskunnan talousvaliokunnan savonlinnalainen puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) ehdottaa sähkönsiirron monopolin purkamista.
Turunen sanoo, että tekee asiasta esityksen talousvaliokunnan kokouksessa.

— Ehdotan, että tehdään selvitys sähkönsiirron vapauttamisesta. Näin toimittiin aiemmin dataverkoissa.

Turusen esityksen taustalla on tuohtumus sähköverkkoyhtiö Carunan siirtohintojen korotuksia kohtaan.

— Caruna puhuu keskimäärin 27 prosentin korotuksista. Todellisuudessa korotukset liikkuvat osin 50–55 prosentin tasolla. Korotuksissa on ylilyönnin makua, sanoo Turunen.

Turunen arvostelee voimakkaasti edellisen hallituksen päätöstä Fortumin sähköverkon myymisestä.

— Viime hallitus teki kaksi virhettä. Toinen oli sähkömarkkinalaki ja toinen verkon myynti.
— Sähkömarkkinalain lähtökohtana huoltovarmuus oli periaatteessa oikein, mutta keinot epäonnistuivat. Nyt luotiin sähköyhtiöille investointipaineita.

Turunen pitää tietoa Carunan korotuksista ”sähköshokkina, joka lamaannutti kansalaiset”.

Mahdollista lainsäädännön muutosta odotellessa Turunen ehdottaa, että korotukset riitautettaisiin.
— Kuluttajasuojalainsäädäntö voisi tulla nyt antamaan ensiapua.

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Hyvä avaus Turuselta, sillä monopolit eivät kuulu nyky-yhteiskuntaan. Toisi tehokkuutta sähkölaitoksiin sekä kustannustehokkuutta. Nykyisin kuppiloissa ei istu kuin sähkölaitoksen miehet. Tielaitokset miehet on sieltä hävinneet, kun tielaitosta ei enää ole olemassa. Sähköpuolelle samat pelisäännöt kuin puhelinpuolella, niin verkonkin voi kilpailuttaa. Hyvä Kaj.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Äänestikö Turunen sähkömarkkinalain puolesta eduskunnassa eli itseäänkö arvostelee ? Valtion monopolin myynti on ollut iso virhe jonka ex-ministeri Pekka Haavisto teki. Vielä isompi virhe oli presidentti Niinistöltä viedä Suomi eurovaluuttaan jonka vankina Suomen talous nyt on. Tämmöisiä päättäjiä Suomi on saanut Kekkosen jälkeen.

Lähettänyt käyttäjä Jamo (kirjautumaton)
Turunen ei ole sähkömies, järkyttävä ehdotus rakentaa useampi siirtoverkko. Suomi näyttäisi pian hämähäkin verkolta ilmasta katsottuna. Edellisen kommetoijan kannattaisi miettiä, missä kunnossa tiet ovat kun ei ole tielaitoksen miehiä. Kiva kun on sähkölaitoksen miehiä ja saa sähköä tähän läpyskään, jolla voi lukea asiantuntijoiden kommentteja.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Väärinhän nämä korotusautomaatit on, mutta liian selvästi näkyy jälleen taas Politiikan teko tässä asiassa. Miksi ei kukaan kansanedustaja ääntään korottanut vuoden -14 lopulla, kun eduskunta antoi kunnille vallan korottaa kiinteistöveroa jopa 40 % ? Savonlinnahan "edistyksellisenä" kuntana tietenkin niin myös teki. Mainittu vero on kymmenen vuoden aikana noussut eräissä kiinteistöissä yli 200 %. Hallitus on myös asettanut työryhmän valmistelemaan kiinteistöverojen lisäämistä uudella lailla jopa 200 % vuoteen 2020 mennessä ? Löytyykö rohkeaa asioihin puuttujaa ? Missä on esim. mainitun lainvalmistelun julkisuusperiaate ja läpinäkyvyys ?

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Olisiko fiksuinta laskea kaikkien toimijoiden (myös sähköyhtiöt mukaan laskemaan kuin sähkönsiirtäjät ja julkiset tahotkin) toimesta paljonko se sähkönsiirtoverkko ja sen ylläpito oikeasti maksaa, laskea sen omakustannushinta ja palauttaa koko verkko valtion hoidettavaksi omakustannushinnalla ja ilman työllistämisveloitteita. Ihan peruspalveluinfraksi eikä kenenkään bisnekseksi kun siinä ei mielestäni ole kannattavaa kilpailevien verkkojen pitäminen rinnakkain, joten bisneskään ei toimi. Vai voiko ja kannattaako kilpailevan verkon rakentaa toisen verkon viereen? Sähköä pitää voida ja kannattaakin kilpailuttaa jatkossakin.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Caruna on entinen valtionyhtiö Fortum Sähkönsiirto, jonka myynnistä pääomasijoittajille päätti Jyrki Kataisen (kok.) sateenkaarihallitus loppuvuonna 2013. Tämä on vain yksi esimerkki siitä kuinka varmatuottoisia yrityksiä tai sen osia myydään ulkomaille ja sitten todetaan, että eihän tässä näin pitänyt käydä. Lisäksi lainsäädäntö, jolla vaaditaan 100% toimitusvarmuutta, aiheuttaa kustannuksia, jotka kuluttajat maksavat. Ei ilmajohtojen korvaaminen maakaapelilla ole ilmaista.

Lähettänyt käyttäjä Jukka Pöyry (kirjautumaton)
Oikein harmittaa ja suututtaa, miten huonosti ja hölmösti kansan valitsemat poliittiset päättäjä ovat isänmaamme ja sen kansalaisten asioita viimeusen 20 vuoden aikana hoidelleet. Kokoomus etunenässä ovat olleet ideologisin perustein yksityistämässä kaiken mahdollisen. Tämä kansalaisille välttämättömän hyödykkeen, sähkön, siirtoverkon myyminen pääosin ulkomaalaisille sijoittajille on täysin älytön teko. Nyt puhutaan verkkojen avaamista myös sähkön siirron osalta kilpailulle verkon vuokrausperiaatteella. On tasan yhtä vaikeaa määritellä eri verkoille sopiva vuokra kuin nyt Carunan määrittely siirtomaksun kohtuullisuudsta. Jouduttaisiin vain entistä sotkuisempaan tilaan. Selvä laki verkkoyhtiön kirjanpidon avoimuudesta ja määritys sallitusta maksimituotosta hoitaa asian paremmin ja yksinkertaisemmin. Kaikkein parasta olisi lunastaa verkko takaisin valtion monopoliksi. Sekin olisi parempi kuin sijoittajien monopoli. Sama hölmöys tehtiin aikoinaan myymällä YLEn jakeluverkko ulkomaalaisille sijoittajille. Nyt tuskaillaan TVn- ja radion jakelun kalleudesta. Tätä hölmöyttä maksetaan maailman tappiin saakka YLE- verolla. Seuraava hölmöys on tulossa kun avataan terveyden huolto vapaalle kilpailulle. Lopputuloksena Suomen terveydenhuolto liukuu vähitellen ulkomaalaisten pörssiyhtiöiden hoiviin. Senkin lystin maksaa tavallinen kansalainen.

Käyttäjän Moraalijeesus kuva
Lähettänyt käyttäjä Moraalijeesus
Vapaavuori Heinäluoman Caruna-syytöksistä: "On aika halpamaista" Nykyisin Euroopan investointipankin varapääjohtajana työskentelevä Jan Vapaavuori (kok.) siirtää vastuun kaupasta silloiselle omistajaohjausministerille ja Fortumin johdolle.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä