Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Turmapaikalle ensimmäisenä saapunut Juha-Matti Murtonen olisi pelastanut lapset ensin, mutta liivitön aikuinen oli eniten avun tarpeessa

19.05.201721:23
  • Juha-Matti Murtonen kuljetti veden varaan ilman pelastusliivejä joutuneen miehen rantaan vesijetillään. Murtonen vesijetteineen kaatuneen veneen vasemmalla puolella kuvassa. Kuva: Matti Hämäläinen

Mikkeliläisen Juha-Matti Murtosen vesijettiajelu muuttui hengenpelastukseksi Graanissa. Murtonen sattui ensimmäisenä paikalle, kun viisi ihmistä oli joutunut veden varaan moottoriveneen kaaduttua.

— Kyllä adrenaliinitaso vähän nousi, kun näki että siellä on lapsia veden varassa.

Murtonen ryhtyi välittömästi auttamaan veteen joutuneita. Hänellä oli kuitenkin kaksi omaa alakoululaista lasta vesijetin kyydissä, joten tilaa oli niukasti.

— Olisin ottanut lapsia ensin, mutta he kaikki sanoivat, että vie se aikuinen, jolla ei ole liivejä. Otin häntä niskasta kiinni ja vein Graanin rantaan.

Ilman liivejä olleen miehen voimat olivat jo loppumassa. Murtosen arvion mukaan hän ei olisi jaksanut enää kovin kauaa vedessä. Murtonen auttoi miehen rantaan, jätti omat lapsensa sinne ja palasi onnettomuuspaikalle.

Vaikka veteen joutuneet olivat kylmässä vedessä vain muutamia minuutteja, kylmä oli alkanut kangistaa.

— He olivat ihan vetkuleita kaikki. Ei näköjään pitkään tarvitse vedessä olla, ennen kuin voimat loppuvat, vaikka on liivit päällä.

Murtonen ehti nostaa vielä yhden lapsista vesijetin kyytiin ennen kuin pelastajat saapuivat paikalle.

Murtonen ei itse nähnyt onnettomuutta, mutta hän oli lähtenyt satamasta hieman onnettomuusveneen jälkeen. Hänen käsityksensä mukaan vene oli jostain syystä lähtenyt kallistumaan ja kaatunut.

Kaikessa tohinassa Murtosen vesijetin avain katosi. Hän toivoo, että jos avain löytyy, niin se toimitettaisiin poliisille.

Lue myös: 

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut