Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Turistikausi on alkamassa Savonlinnan seudulla — Hotellit odottavat vilkasta kesää

19.06.201706:30
8
  • SS Punkaharju , matkailu , risteily , laivaristeily , maisemaristeily ,

    Juhassusviikko käynnistää toden teolla matkailusesongin. Kuva: Timo Seppäläinen

Matkailukausi pääsee tällä viikolla alkuun Savonlinnan seudulla. Kauden vauhtiinpääsy näkyy jo hotelliyöpymisten ja risteilymatkustajien määrän kasvuna.

Savonlinnan Seurahuoneen hotellijohtaja Kari Hänninen kuvaa jo havaittavaa muutosta juhannusviikon työmatkailun hiljenemisenä ja turistiyöpymisten kasvuna.

Laivuri Kari Leinonen VIP-Cruise Oy:stä sanoo, että vaikka matkailukausi avattiin jo viikko sitten, todellisuudessa risteilymatkailijoiden määrät alkoivat kasvaa vasta nyt viikonloppuna. Alkukesä oli laivoilla hiljainen osin huonojen säidenkin takia.

Hotellirintamalla odotetaan vilkasta matkailukesää. Seurahuoneella heinäkuuksi myydään enää yksittäisiä huoneita. Sen sijaan Tottissa tilaa löytyy.

Seurahuoneella kesän vilkastuminen alkoi näkyä jo viime viikolla terassiasiakkaiden määrän lisääntymisenä. Paistetut muikut kävivät viime viikon lämpiminä iltoina kaupaksi entiseen tahtiin. Parhaimpina kesäpäivinä Seurahuoneen terassilla paistetaan muikkuja yli 250 kiloa päivässä.

Matkailuyrittäjät toivovat kaudesta pitempää. Turistisesonki Suomessa hiljenee elokuussa, vaikka monet keskieurooppalaiset matkailijat silloin vasta tulevat Suomeen. Yrittäjä Pia Behm Parasta Saimaalla-markkinointitoimistosta sanoo, että viime vuonna Savonlinnan tapahtumatarjonnan laajennus elokuun viikonloppuihin osoitti turisteja riittävän.

Behm kaipaa Savonlinnan matkailuyrittäjien kesken yhteistyön tiivistämistä ja tuotetarjonnan jatkuvaa kehittämistä. Hänen mielestään Punkaharjun ja Rantasalmen matkailussa on nyt myönteistä pöhinää, kun investoinnit on tehty ja yrittäjät tekevät tiivistä yhteistyötä.

Behm näkeekin suurimmat haasteet nimenomaan Savonlinnassa, josta puuttuu kaupungin ja yrittäjien kesken yhteinen matkailustrategia.

— Joku haluaa huvipuistoa, toinen jotain muuta. Tänne on löydettävä yhteinen matkailun tahtotila, jota on lähdettävä määrätietoisesti viemään eteenpäin. Muut Saimaan kaupungit ovat ajaneet meistä jo ohi, Pia Behm sanoo.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Onko Punkaharjulla ja kaupungilla yhteinen matkailustrategia, joka olisi luonut kehitystä jotenkin paremmin niin, että sellainen auttaisi Savonlinnaakin? Sitä paitsi Punkaharju ja Savonlinna taitavat olla samaa kaupunkia, jonka matkailua strategia ei ole ennenkään auttanut. Seudun satunnaisena matkailijana muistelen, että uutisen asiantuntija on itse ollut yksityistämässä Savonlinnan matkailua ja mihin se tie sitten johtikaan? Yhtiöllähän on täytynyt olla strategia. Nyt kuitenkin matkailun pelastamiseksi tarvittaisiin jälleen kaupungin apua. Ja taas strategia. Savonlinnan matkailun ongelma on, on ollut ja tulee aina olemaan sama. Kokonaisuuden hallinta ja johtaminen ei onnistu keneltäkään ja toimijoista syntyy pieniksi paloiksi pirstaloituvia kuppikuntia. On tuo johtaminen tietysti joskus jonkin aikaa onnistunut, kun Savonlinna on saanut maineensa matkailukaupunkina. Pirstaloituminen ja puuttuva iso onnistuminen työllistää ainakin asiantuntijoita ja muistelenkin, että tänne seudulle kesänviettoon saapuessa etenkin viime vuosina on saanut lukea lehdistä joka vuosi suunnilleen samat marinat ja tarinat. Harmillista että ette löydä ammattilaista luotsaamaan matkailuanne uuteen kukoistukseen. Vai voiko kysyä, minkälaisia asiantuntijoita teillä täällä on, kun olette aina vain tyytymättömiä? Punkaharjullakin se "hyvä pöhinä" on kuulemani mukaan mm. sitä, että alueen suurin matkailukeskus on myynnissä, eikä investoimassa uuteen.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
On teillä siellä "matkailukaupungissa" todella hieno 70-lukulainen tori - puolet pinnoista revitty keskiajalle ja kahvikopit kuin neuvostoliitosta reväisty. Hyvin menee työn suunnittelut ja aloitukset. Ei varmaan olisi ollut huhti ja toukokuussa aikaa laittaa paikkoja kuntoon.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Käyttäjä 10:10, kyllä tämä tori on paljon vanhempi kuin 70-luvulta. Tuota korjattavaa pintaa ei ole revitty auki lähellekään puolta ja aloitus ja suunnittelu on tehty hyvin. Oletko muuten ikinä käynyt Neuvostoliitossa?

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
" kyllä tämä tori on paljon vanhempi kuin 70-luvulta." Tiedän. Sen ulkonäkö on vain vähän 70-lukulainen. "Tuota korjattavaa pintaa ei ole revitty auki lähellekään puolta ja aloitus ja suunnittelu on tehty hyvin." Ainahan kaikkea järjetöntä voi puolustaa. Ja kärpäset tykkää jostakin. "Oletko muuten ikinä käynyt Neuvostoliitossa?" En. Ei siellä ole tarvinnut käydä, kun on kuullut asioita, osaa lukea ja katsella kuvia. Aina kun savonlinnan ääslinna-spartassa jotakin ihan aiheellista kritisoi on joku paremmasta mitään tietämätön orja siitä ihmeissään. Toisaalla osataan ottaa kritiikki kritiikkinä ja muutta asioita jotka on tehty päin pernaa. Miksi muuten se kivifallos siinä keskellä toria on mainittu eräässä esitteessä yhdeksi savonlinnan patsaista?

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Minä ole muuten käynyt Venäjällä, ja siellä oli todella siistiä 2000-lukua. Jos Savonlinnaa verrataan tarkoitetaan varmaan rajapitäjiä Sortavalaa ja Viipuria, eli 1900-luvun alkupuolta parhaimmillaan. Savonlinna kivikatuineen sijoittuu Rooman vallan aikaan eli ajanlaskun alkuaikoihin... Savonlinna ei vaan muutu kritiikistä huolimatta, aivan turhaa....turhaa

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Mikä ihmeen vinkuminen taas alkoi kun otsikossa sanottiin että turistikausi on alkamassa. Ilmeisesti paikalliset kommentoijat rupesivat lyttäämään omaa kotikaupunkiaan maan rakoon. Onneksi Savonlinna kelpaa turisteille niin kuin joka ainoa kesä aikaisemminkin.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
"Mikä ihmeen vinkuminen" -kommentoija vinkuu itse enemmän kuin muut yhteensä. Juuri tuosta on kysymys, että "Savonlinna kelpaa turisteille niin kuin joka ainoa kesä aikaisemminkin", eikä tosiaan kelpaa yhtään paremmin. Ei niin kauan, kun täällä ei kehity mikään muu kuin kypsymättömyys ottaa vastaan asiallista kritiikkiä. Siinähän maksatte Suomen kalleinta veroa, me lomailijat nautimme täällä teidän ylläpidolla. Kiitos!

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut