Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Tukkirekasta valunut polttoaine pelästytti Punkaharjulla - näin ympäristöpäällikkö kommentoi pohjaveden saastumisriskiä!

Päivitetty: 24.02.201619:45
7
  • Tyhjän tukkirekan ulosajosta selvittiin Punkaharjulla ilman henkilövahinkoja. Ympäristöä siivottiin polttoainevuodon takia huolellisesti. Kuva: Eeva Mikkonen

Tyhjä tukkirekka ajoi ulos Punkaharjulla Valtatiellä 14 aamukahdeksan aikoihin keskiviikkona. Henkilövahinkoja ei syntynyt, mutta rekan polttoainesäiliö meni rikki ja maaperään pääsi polttoainetta, dieseliä, noin 400 litraa.

Pelastuslaitos ja ympäristöviranomaiset huolehtivat jälkihoidosta tarkasti, koska onnettomuuspaikka sijaitsee tärkeän pohjavesialueeen lähistöllä noin 500 metriä Punkaharjun keskustaa jakavasta liikenneympyrästä Särkisalmen suuntaan.

Savonlinnan ympäristöpäällikkö Matti Rautiaisen mukaan talvi ja routa maassa oli onni onnettomuudessa. Diesel imeytyi pääosin lumeen, mutta varmuuden vuoksi myös hieman jäisen maaperän pintakerrosta poistettiin valumapaikalta.

 

Lunta ajettiin Rautiaisen mukaan Nousialan jätelaitokselle yhteensä noin 60 kuutiota, eli kolmisen autokuormaa. Rautiaisen mukaan jatkoseurannan hoitaa toimeksiannosta Ramboll Finland Oy, joka ottaa maaperästä näytteitä.

Tulokset valmistuvat mahdollisimman nopeasti. Rautiaisen mukaan maata poistetaan, jos haitallisia aineita löytyy.

—Onnettomuuspaikalla oja viettää Parikkalan suuntaan itään, joten pintavalumat eivät uhkaa länsipuolella olevaa pohjavesialuetta. Sitä on mahdoton sanoa varmasti, onko mitään imeytynyt syvemmälle. Ennuste on kuitenkin hyvä.

Rautiainen arvioi, että haitallisten aineiden kulkeutuminen pohjaveteen on epätodennäköistä.

 

Korjattu 19.40. Onnettomuuspaikka ei sijaitse pohjavesialueella, vaan aivan sen läheisyydessä. Ensimmäisten pelastuslaitoksen tietojen mukaan onnettomuuspaikka oli pohjavesialueella.

 

 

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Tiedotuksesta-a... (kirjautumaton)
Kuka vastannee tiedottamisesta , sillä jollakin yleisradion kanavalla kuultiin asiasta sellainen tiedote , että onnettomuuspaikka valtatie 14 :sta Parikkala -Savonlinna välillä, Särkisalmesta niin ja niin monta kilometriä Savonlinnan suuntaan. Punkaharjua ei mainittu lainkaan saati että paikka on keskellä kylää ,olisi edes mainittu Savonlinnan Punkaharju mutta ei, Iskelmä-asemalla tiedotettiin aivan oikein ja toistuvasti kuinka kauan putsaus vielä kestää. Ei tämä kylä ole vielä hävinnyt kartalta vaikka onkin liittynyt Savonlinnaan ja kunta on lakannut olemasta.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Jep. Polttoaine valuu, haaste on pohjavesi, ei lähoäitienoobtässä ja nyt. Pohjavesi on haaste ja sitä pitää suojella, mutta sen toimenpiteissä ei Yle auta. Jos kiinnostusta on syvällisempään tietoon, sitä varten on kumiankka.fi. Kiitos pelastuslaitokselle ammattimaisesti hoidetusta suojaustoimenpiteestä

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kuten "Harjulainen" kirjoitti, maa on E-Savossa, kuten monin paikoin muuallakin Suomessa tosi hyvin roudassa nimenomaan loppusyksyn/alkutalven märkyyden ansiosta, myös pintamaa. Alkusyksy oli jopa harvinaisen kuiva, mutta tilanne muuttui loppua kohden.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
8:08, hoksasitko, että kaksi ensimmäistä kommentoijaa käsittelivät eräiden uutistoimittajien ammattitaidon tasoa ja maantiedon tuntemusta. Onnettomuuspaikan sijainnilla tuskin on mitään vaikutusta heidän elämäänsä, koska tapahtumapaikka on kommenteissa vain sivujuonne.

Lähettänyt käyttäjä -m- (kirjautumaton)
Voin sanoa että polttoainevalumat puhdistettiin ihan varman päälle. Vahinkoalueelta otettiin näytteitä koko operaation aikana ja maa-ainesta kuorittiin niin paljon että mitään polttoainepäästöjä ei jäänyt onnettomuuspaikalle. Maakuormiakin ajettiin aluksi arvioitua enemmän. Tuossa puhdistuksessa ei filunkia pelattu.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut