Tiistai, 19. syyskuu 2017
Reija

Toimittajilta opaskirja luonnossa liikkumisesta

16.07.201720:30
  • Toimittajat Merja Turunen (oik.) ja Kati Soininen julkaisivat opaskirjan luonnossa liikkumisesta ja retkeilystä. Kuva: Kari Toiviainen

 

 

Toimittajat Merja Turunen ja Kati Soininen kirjoittivat talven aikana käyttöoppaan luonnossa retkeilystä ja keräilystä. Kirjailijakaksikosta Merja Turunen asuu luonnon keskellä Rantasalmella ja Kati Soininen kerrostalossa Varkaudessa.

Turusen ja Soinisen kirja Retkeily ja keräily – jokamiehenoikeuksien käyttöopas on sananmukaisesti opas luonnossa liikkumista ja retkeilyä varten. 232-sivuinen teos jakaa tietoa retkeilystä ja retkelle varustautumisesta, luonnossa liikkumisesta, marjoista ja luonnontuotteista. Mukaan on mahtunut ruokavinkkejäkin luonnontuotteista.

Kirjan kirjoittajat ovat jakaneet kirjoitusosuutensa selkeästi kahteen osaan: Kati Soinen on kirjoittanut retkeilyosuuden, Merja Turunen keräilystä ja täydentänyt retkeilyä omilla kokemuksillaan.

Idea luonnon retkeily- ja keräilykirjasta on syntynyt toimittajien työpöydän ääressä. Tosin kummallakin on toimittajakoulutuksen lisäksi luontoon liittyvää muuta koulutusta. Merja Turunen on aikuiskouluttanut itsensä keruutuotetarkastajaksi Mikkelissä ja Kati Soininen luonto-ohjaajaksi Kuopiossa.

Molemmilla on hyvin tiivis omakohtainen luontosuhde. Kumpikin on kasvanut luonnon lähellä maalaiskodissa, jossa on syntynyt jo lapsuudessa luonteva luontosuhde. Aikuisiässä suhde luontoon on syventynyt liikkumisen ja retkeilyn myötä.

Turusen ja Soinisen teos on hyvin konkreettinen opaskirja. Se ei ole kirjoittajien mukaan kuitenkaan tarkoitettu marja- tai sienioppaaksi vaan herätteeksi ja innokkeeksi luonnossa liikkumiseen ja retkeilyyn.

Tekijöiden mielestä luonto ei vaadi suuria kokemuksia, mutta se tarjoaa liikkujalleen elämyksiä. Luonnosta voi heidän mielestään nauttia kaikilla aisteilla.

He sanovat, että luonto ei Lappi. Se on paljon enemmän.

Heidän mielestään suomalaisten luontosuhdetta on vuosien mittaan suurenneltu. Se ei ole niin aito ja iso, kuin puhutaan, mutta kiinnostus luontoon suomalaisilla kuitenkin on.

Kati Soinisen luontosielu lepää patikoinnissa poluilla ja pitkospuilla. Merja Turusen sielu lepää, kun hän meloo kajakissa Linnansaaren kansallispuiston vesillä.

Kari Toiviainen

 

 

 

 

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

17.09. 12:11

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut