Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Suomen ihotautilääkärit vaativat iho-oireita aiheuttavaa perusvoidetta pois markkinoilta

Päivitetty: 17.02.201611:15
35
  • ihotautilääkäri raimo suhonen

    Ihotautien erikoislääkäri Raimo Suhonen haluaa lääkeyhtiön poistavan haitallisen voiteen markkinoilta. Kuva: Vesa Vuorela

Suomen ihotautilääkärit ovat tavanneet eri puolilla maata alkuvuoden aikana yli kolmekymmentä potilasta, jotka ovat saaneet allergisia reaktioita Apobase-perusvoiteista. Apobase-ihonhoitotuotteita markkinoi Actavis-lääkekonsernin Suomen-tytäryhtiö.

Muutamia potilaita on joutunut osastohoitoon. Lääkärien tiedossa on myös potilaita, joiden iho-oireet ovat pahentuneet voiteen käytön myötä. Yhteensä kymmenen potilasta on todettu epikutaanitesteissä allergisiksi voiteelle.

Lääkärien mukaan olisi ensiarvoisen tärkeää, että yhtiö vetäisi epäilyksenalaiset tuote-erät pois myynnistä. Mikkelin Lääkärikeskus Ikioman ihotautien erikoislääkäri Raimo Suhonen kertoo, että lääkärit ovat olleet yhteydessä yhtiöön.

– Firma ei ole ollut halukas vetämään tuotteita pois, vaan myynti jatkuu edelleen.

Koska mitään ei ole tapahtunut, haluavat lääkärit tuoda tapauksen julkisuuteen. Iho-oireiden syyksi ihotautilääkärit arvelevat voiteen säilytteen vaihtamista toiseen. Euroopan Unioni haluaa eroon parabeenisäilytteistä, mutta Suhonen pelkää asiassa joudutun ojasta allikkoon.

— Mahdollista on sekin, että säilytteessä on jotain muuta ainetta. Säilytteet tulevat tehtaille alihankkijaketjun kautta. Usein ketjun päässä on intialainen firma, josta tarkkojen tietojen saaminen voi olla epäluotettavaa, Suhonen lisää.

Apobase-voide ei ole varsinaisesti lääkeaine, joten asia Turvallisuus- ja kemikaalikeskus Tukesin, eikä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean. Suhonen arvioi, että Tukesiin tehdään lukuisia ilmoituksia haittavaikutuksista.

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
No viimeinkin! Meillä nuo apteekin voiteet on kyllä pojan allergian vuoksi koluttu jo varmaan kaikki läpi ja kaikki ovat aiheuttaneet kirvelyä tai jotain ihottumaa.....ilmeisesti lapsemme on hyvin herkkä. Ainoita rauhoittavia ovat olleet Frantsilan kehäkukkavoide, kylmäpuristetut seesam-, oliivi- ja rypsiöljyt, mutta niistäkin ne laadukkaimmat. Ihan kauhulla ajattelen kun ihmiset vetää noita apteekin voiteita ihollensa. Kokeilkaa luomuja kylmäpuristettuja öljyjä ja tuota kehäkukkaa....kyllä toimii.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Tämä on hyvä esimerkki siitä kuinka nuo yhtiöt piutpaut välittävät siitä mitä myyvät. Toivottavasti tästä tulisi joku ryhmäkanne tuota firmaa vastaan ja joutuisivat korvaamaan allergiaa aiheuttavan asianlaidan tiedossa ollen, sen aiheuttamat TAHALLISET kärsimykset.

Lähettänyt käyttäjä Marru Niva (kirjautumaton)
Minulle kyseinen rasva ei aiheuttanut mitään oireita ja olen erittäin moniallerginen. Tosin kun tuottta kokeilin, i ollut varmaankaan sama voide-erä. Sen sijaan Bebanthen kaikissa muodoissaan aiheuttaa todella pahaa ärsytystä ja kutinaa iholle.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kannattaa siirtyä kokonaan luonnonkosmetiikkaan niin varmasti löytyy sopiva tuote. Toki niissäkin on allergiaa aiheuttavia mutta on myös paljon erittäin herkälle iholle sopivia. Kotimaisista mm. EkoPharma on huippu hyvä allergiselle.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut