Tiistai, 19. syyskuu 2017
Reija

Sote-uudistus lykkääntyy vuoteen 2020 — lisäajasta on maakunnalle hyötyä, jos valmisteluun saadaan rahoitus

Päivitetty: 05.07.201717:30
12
  • Maakuntajohtaja Pentti Mäkinen

    Maakuntajohtaja Pentti Mäkinen sanoo, että maakuntauudistuksen valmistelun jatkoaika käytetään hyödyksi niin hyvin kuin voidaan. Tieto säädösten sisällöstä helpottaisi työtä, samoin raha. Kuva: Risto Hämäläinen

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen lykkääntyminen herättää vielä kysymyksiä Etelä-Savossa.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi keskiviikkona, että sote-uudistus lykkääntyy vuodella, vuoden 2020 alkuun. Maakuntavaalit lykkääntyvät lokakuuhun 2018.
Valinnanvapauslaki valmistellaan kokonaan uudelleen, ja eduskunta käsittelee kaikki uudistusta koskevat lait ensi keväänä.
Sote-uudistus tarkoittaa, että sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyy kunnilta maakunnille. Samalla osa palveluista siirtyy valinnanvapauden piiriin. Ihmiset voivat valita esimerkiksi julkisen tai yksityisen terveysaseman eikä heidän itsensä tarvitse maksaa yksityisestä palvelusta enempää.
Perustuslakivaliokunnan vaatimuksesta valinnanvapauslaista poistuu kokonaan pykälä, jonka mukaan valinnanvapauden piirissä olevat julkisen tuottajan palvelut on pakko yhtiöittää.

Etelä-Savon maakuntajohtaja Pentti Mäkinen pohtii, millä rahoilla maakuntauudistusta valmistellaan. Lisäbudjetista tuli valmistelurahaa kesäkuusta alkaen neljän kuukauden jaksolle.
Mäkinen miettii sitäkin, minkä verran valmistelu kärsii siitä, kun valmistelijat eivät lainsäädännön puuttuessa voi tehdä juridisia päätöksiä. Esivalmistelussa tehdään keskinäisiä sopimuksia.
— Totta kai käytetään maksimaalistesti kaikki valmisteluaika, mutta kyllä sääntelyn sisältö olisi hyvä tietää. Kauhean paljon ei voida valmistella ennen kuin tiedetään miten valinnanvapaus käytännössä toteutuu, Mäkinen sanoo.
—Parasta muutostukea olisi, jos tiedettäisiin säätelyn pohja tarkasti, Mäkinen sanoo.

Mäkinen huomauttaa, että vaikka pakkoyhtiöittäminen poistuu laista, on  maakunnan palvelutuotanto jollakin tavoin erotettava maakunnan järjestämisvastuusta niissä palveluissa, jotka ovat valinnanvapauden piirissä.
— Läpinäkyvyys ja kilpailuneutraliteetti pitää turvata.

Essoten johtaja Risto Kortelainen ja Sosterin johtaja Panu Peitsaro ovat sitä mieltä, että sote-uudistuksen lykkääntyminen oikeasti vähentää kiirettä uudistukseen valmistautuessa.
— Antaahan tämä enemmän aikaa, Kortelainen sanoo. Hän kuitenkin korostaa, että valtion on satsattava rahaa maakuntien tietoteknologian kehittämiseen. Potilastietojärjestelmät olivat se kohta, johon uudistuksen on pelätty kompastuvan.
Kortelainen on yhä sitä mieltä, että Etelä-Savon pitäisi pyrkiä valinnanvapauden pilottimaakunnaksi, kunhan sosiaali- ja terveysministeriö saa pilottimaakuntien kriteerit säädettyä hallituksen uuden linjauksen mukaisesti.
— Pilotointi tuo maakunnalle rahoitusta valmisteluun, joka muuten jouduttaisiin tekemään omalla rahalla, Kortelainen sanoo.

Peitsaro huomauttaa, että maakunnan yhtenäisen tuotantorakenteen suunnittelua voidaan jatkaa entiseen tahtiin.
— Ennen kaikkea jatketaan oman toiminnan kehittämistä koko ajan, Peitsaro sanoo.
Hänen mielestään kannattaa myös käynnistää Järvi-Suomen sairaaloitten erikoissairaanhoidon yhteistyötä ja mahdollisen yhteisen yliopistosairaalan perustamista koskeva selvitys suunnitellulla tavalla ensi syksynä. Sille selvitykselle soten lykkääntyminen saattaa jopa tehdä hyvää.
— Päästään tekemään sitä soteen valmistautumisen rinnalla. Ei tarvitse tehdä ensin yhtä muutosta ja sitten toista.

Peitsaro uskoo, että maakunnan valinnanvapausmallejakin päästään miettimään ajoissa.
— Olisin rauhallinen ja katselisin, millaisia reunaehtoja valinnanvapauteen tulee.
Peitsaron mielestä keskiviikon uutiset olivat hyviä.
— En koko aikana ole kannattanut pakkoyhtiöittämistä ja olen pitänyt aikataulua liian kiireisenä. Sote-uudistusta ja valinnanvapautta mielestäni tarvitaan.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Olisko nyt aika kuunnella veronmaksajiakin välillä, eli äänestäjiä. Periaatteella tulos tai ulos, niinkuin Sipilä aikoinaan sanoi. Uudet vaalit ja sitten arvotaan seuraava organisaatiokaavio sotesopan soppakauhan kahvaan.

Lähettänyt käyttäjä Urpo Leppänen (kirjautumaton)
Tämäpä hyvä uutinen. Kun nykyiset oppositiopuolueet ovat kaikki seuraavassa hallituksessa, silloin koston ruoska heiluu ihan pienimmästäkin ongelmasta. Ja niitä ongelmia kasataan ihan riittävästi hallituksen toimien tielle. Mikään ei tule etenemään. Mikään ei tule menestymään. Ei niin mikään.

Lähettänyt käyttäjä Piensijoittaja (kirjautumaton)
Kuka valtakunnan tasolla ottaa vastuun tästä poliitikkojen leipomasta täydellisestä fiaskosta ? Vastaus on ilmeinen - ei kukaan. Ja poliitikot ihmettelevät, kun politiikka ei kansaa kiinnosta ja äänestysprosentit laskevat.

Lähettänyt käyttäjä Niilo-Nikke Nuljus (kirjautumaton)
saneeraus tuo vain lisäkustannuksia. Kansa maksaa ja kipuilee entistä enemmän huonomman hoidon seurauksena. Mikä onkaan uudistuksen toimivuus, jos sitä on vuosikaudet valmisteltu ja aikaiseksi ei ole saatu oikein mitään?

Lähettänyt käyttäjä RIP Sote (kirjautumaton)
En ole vielä oivaltanut mikä siinä valinnanvapaudessa mättää. Voinhan nytkin mennä terveyskeskuksen hammashoitojonoon ja odottaa puoli vuotta. Tai voin varata ajan yksityiseltä tai voin mennä suomalaiselle hammasklinikalle Tallinnaan tai tarttua Romanian tarjouksiin. Ihan sama yleislääkäripuolella. Mitä vielä voisi olla? Kela korvaukset on nykyään niin pieniä, ettei sillä ole merkitystä. Se, että hinta olisi sama yksityisellä ja julkisella on mahdoton ajatus , siihen ei mitkään rahat riitä.

Lähettänyt käyttäjä tehyläistyöpaikkaa (kirjautumaton)
Olisi hyväksi, jos suomalainen rahvas kävisi edes sen kotikuntansa budjetin läpi ja tarkastelisi eri positioiden kokoluokkaa ja sisältöä. Ja tekisi vertailua muiden vaikkapa naapurikuntien vastaavien budjettien kesken. Että olisi edes jonkinlaista todellista tietoa siitä, missä nykyään ollaan. Ja mistä Sote-vastaisuus johtuu.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Koska uudet eduskuntavaalit järjestetään ennen uudistuksen voimaantuloa, voi hyvinkin olla, että koko uudistus joutuu romukoppaan ennen kuin ehtii toteutua. Tämän asian hoito on sujunut hallitukselta niin huonosti, ja lisäksi asiantuntijoiden käsityksiä vastaan valtapoliittisista syistä toimien, että vaaleissa keikaus opposition suuntaan saattaa olla suurikin. Varsinkin kun persutkin vielä ottivat ja hajosivat. Ei hyvältä näytä hallituspuolueiden kannalta.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

17.09. 12:11

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut