Lauantai, 19. elokuu 2017
Mauno, Maunu

Sosteri ei hae valinnanvapauspilottia ainakaan vielä — Essote saattaa sitä hakea tai odottaa Sosterin päätöstä

19.06.201715:00
15
  • influenssapiikki . terveydenhoitaja . terveyskeskus . työterveys . rokote . rokotus . lääkäri . terveydenhuolto .

    Ensi viikko ratkaisee, miten valinnanvapauslaille käy. Kuva: Vesa Vuorela

Sosteri ei hae sote-uudistukseen sisältyvän valinnanvapauden pilotiksi ainakaan vielä heinäkuun haussa. Sosterin hallitus ei käsittele asiaa tiistain kokouksessaan.
Seuraava pilottihaku alkaa elokuussa ja päättyy syyskuun lopussa.

Valinnanvapauspilotointi tarkoittaa, että kansalaiset pääsisivät valitsemaan julkisen tai yksityisen terveyskeskuksen  jo ensi keväänä, vuotta tai puoltatoista aikaisemmin kuin pilotin ulkopuolisten alueiden asukkaat. Se tarkoittaa myös, että julkiset terveyskeskuksetkin pitäisi yhtiöittää etuajassa.

Sosterin johtaja Panu Peitsaro kertoo, että pilottia ehtii hakea vielä syksylläkin, jos aihetta on. Näin linjasi Sosterin hallitus epävirallisesti edellisessä kokouksessaan.
— Syksyllä jo tiedetään, kuinka lainsäädäntö kesällä kehittyy. Käsittääkseni syksyn hakemukset käsitellään tasaveroisina heinäkuun hakemusten kanssa, Peitsaro sanoo.

Essoten hallitus on antanut Essoten johtajalle Risto Kortelaiselle valtuudet hakea valinnanvapauspilottia joko 7.7. mennessä tai syksyllä.

— Asiasta neuvotellaan Sosterin kanssa tällä viikolla. Pilottia voidaan hakea syksyllä yhtäjalkaa tai Essote voi hakea sitä jo heinäkuussa, jolloin hakemusta voidaan myöhemmin tarvittaessa  täydentää Sosterin hakemuksella, Kortelainen pohtii.

Kortelainenkin toteaa, että kesä ratkaisee, miten valinnanvapauslaille lopulta käy. Perustuslakivaliokunta antanee asiasta lausuntonsa ensi viikolla. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan valiokunta ei hyväksyisi esimerkiksi valinnanvapauslakiin kuuluvaa pakkoyhtiöittämistä, joten lain sisältö saattaa merkittävästi muuttua.

— Jos valinnanvapautta ei tule, silloin pilotitkin tietenkin perutaan, Kortelainen sanoo.
Kortelaisen mielestä pilottia kannattaa hakea, koska valtio lupaa piloteille rahallista tukea ja asiantuntijoitten tukea. Ensimmäisessä haussa sitä hänen mielestään kannattaa hakea, koska naapurimaakunnatkin sitä hakevat. Hän uskoo, että lääkäreitten ja sairaanhoitajien pestaamisessa etulyönti on niillä maakunnilla, jotka ensimmäisenä saavat organisaationsa kuntoon.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Aito vapaus (kirjautumaton)
Valinnanvapaus vaatii, että samalla viivalla ovat niin veroparatiisiin siirtyneet pörssiyhtiöt, säätiöiden ja yhdistysten kuin yhteiskunnan palvelutkin. Pörssiyhtiöt ovat saanet valmistautua, rakentaa toimintojaan ja ostaa toisiaan jo vuosikausia, mutta säätiöiden, yhdistysten ja yhteiskunnan toimintojen osalta on edelleen epävarmaa, pitääkö toiminnot yhtiöittää vai ei. Tällaisessa tilanteessa ei olisi perusteltua antaa yhdelle, kokoomuksen erityissuojelussa olevalle, porukalle avoimia markkinoita, joilla ei olisi kilpailua säätiöiden, yhdistysten tai yhteiskunnan palveluista. Tässä suhteessa kokoomuslaisen Peitsaron päätös on ryhdikäs ja osoittaa, että mies ei ole alan yritysjohtajien puoluekavereidensa ohjattavissa.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Ei Sosterilla ole edellytyksiä lähteä pilotoidaan valinnanvapautta. Pilottiin lähteminen tarkoittaa suuria ennakkovalmisteluita kuten muutostöitä erilaisiin toiminnanohjauksen tietojärjestelmiin ja prosesseihin. Sosterissa on lyhytnäköisesti ajettu käytännössä kaikki kehitysresurssit alas. Nykyinen tietohallinto ja palvelukehitys kykenee hädin tuskin ylläpitämään olemassa olevia järjestelmiä.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Ymmärrän Peitsaron pelon; jos ja kun valinnanvapaus toteutuu, osa Sosterin tuloista poistuu, jolloin myös kulurakennetta pitää pienentää. Mutta tämä on väärin meidän tavallisten ihmisten kannalta, että me emme saa valita. .

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut