Lauantai, 19. elokuu 2017
Mauno, Maunu

Sokerikissa Sulo-Armas haistaa liian alas valuneet arvot

25.02.201621:00
7
  • Sulo-Armas Wintiö kuuntelee herkällä korvalla Raija-Leena Svenskin yöunta ja herättää, jos kaverin verensokeri painuu liian alas. Kuva: Eeva Mikkonen

Savonlinnalaisen Raija-Leena Svenskin talouteen kuuluu kissa, joka ilmoittaa henkilökuntansa turhan alas painuneista sokeriarvoista.

Vajaan parin vuoden ikäinen Sulo-Armas Wintiö nukkuu yöt Svenskin vieressä ja herättää tarvittaessa.
– Sairastan diabetestä ja toisinaan verensokeri pääsee yön aikana laskemaan liian alas. Silloin kissa raapii minut hereille. Jos yritän unenpöpperössä häätää kissaa pois ja jatkaa uniani, se ei anna periksi vaan tulee kohta uudelleen. Puri kerran varpaastakin, kun en muuten noussut ylös mehua ottamaan.

Svensk on tarkistanut sokeriarvot kissaherätysten jälkeen.
– Se on aina ollut alle nelosen. Olo ei välttämättä ole tuntunut poikkeuksellisen huonolta, mutta arvot ovat olleet aina silloin huonot. Viimeiksi näin kävi viikonloppuna.

Sulo-Armas on luonnonlahjakkuus. Alan koulutusta sillä ei ole.
– En tiedä miten se tuon on oppinut. On tässä kaksi muutakin kissaa, eivätkä ne tuollaista tee. Reagoivat vain jääkaapin oveen.

Svenskillä on ollut diabetes jo pitkään. Hoidoksi on kahdenlaista insuliinia ja lisäksi ruuansulatusta helpottavaa lääkettä.

Päiväsaikaan kissa ei hälytä, vaikka Svenskin sokeriarvot laskisivatkin.
– Se taitaa huilata päivät ja ajatella, että kaipa tuo hereillä ollessaan itsestään huolen pitää.

Kissa on kotoisin Kesälahden suunnasta Naaranlahdesta ja tullut Svenskille Punkasalmeen työkaverin kautta. Energiaa käytetään asunnon perinpohjaiseen koluamiseen, verhoiluja joutuu toisinaan paikkailemaan.
– Tämä on kerrostalo enkä laske kissoja pihalle ollenkaan. Paikka on vaarallinen, kun on liikennettä eikä noista ihmisistäkään aina oikein tiedä.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kissoilla on tosiaan joku erikoinen vaisto sairauksiin ! Ystäväni kissa raapi ja nuoli hänen rintaansa useamman kerran, joka sai ystäväni hämmilleen ja lääkäriin! Ja hänellä todettiin rintasyöpä! Onneksi kaikki päättyi hyvin ja ystäväni parantui ! Mutta kiitos Mirrille, kun meni ajoissa hoitoon! Sulo-Armas pidähän Raija-Leenasta hyvää huolta!

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Meneillään on myös tutkimustyötä Tampereen yliopistossa (Niku Oksala Tampereen yliopiston lääketieteen yksikkö ~ keinonenä ammattilaiskäyttöön mm. syöpäsairauksien diagnostiikasdasiaan liittyen terveydenhuollossa, kun oikeiden eläinten käyttö ei kliinisessä arjen työssä mahdollista..

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä