Maanantai, 21. elokuu 2017
Soini, Veini

Sisäilmasta sairastuneille vertaispuhelin

31.03.201512:42
1
  • Sisäilmasta sairastuneen rantasalmelaisen Kirsi Nousiaisen sosiaalinen elämä on sairauden vuoksi sangen rajoittunutta. Kotoa poistuessa on varauduttava siihen, että on pari seuraavaa päivää tosi kipeä. Hengitysliiton vertaispuhelimesta toivotaan apua juuri Kirsin kaltaisille ihmisille. Kuva: Kia Kilpeläinen

Hengitysliitto aloittaa 7. huhtikuuta sisäilmasta sairastuneille tarkoitetun vertaispuhelinpalvelun. Tavoitteena on tarjota sisäilmasta sairastuneille ja oireileville sekä heidän omaisilleen tukea sisäilmasairauden kanssa elämiseen.

– Puhelimessa on mahdollista keskustella omasta tilanteesta luottamuksellisesti sisäilmasta sairastuneen vapaaehtoisen päivystäjän kanssa, kertoo Homeesta sairastuneiden vertais- ja tukiverkostohankkeen suunnittelija Sari Mäki Hengitysliitosta.

Puhelin on aluksi kokeilu syyskuun loppuun saakka. Kokeilulla halutaan tarjota  sairastuneille mahdollisuus saada tukea vertaisilta myös puhelimitse. Moni sisäilmasta sairastunut ei oireilunsa vuoksi pysty osallistumaan vertaisryhmien toimintaan.

Mäen mukaan vertaispuhelin ei ole Hengitysliitossa mikään uusi keksintö, sillä paikallisyhdistystasolla vertaisryhmien ohjaajat ovat jo pitkään käyttäneet myös puhelinta vertaistuen välineenä.

– Kokeilulla pyrimme ohjaamaan puhelut yhteen numeroon ja kartoittamaan valtakunnallisen vertaispuhelintoiminnan tarvetta, Mäki sanoo.

Lisää tietoa Hengitysliitosta ja vertaispuhelinkokeilusta voi lukea täältä.

Sisäilmasta sairastuneiden vertaispuhelin toimii 7.4. alkaen numerossa 044 407 7010. Se on auki aikavälillä 7.4.2015–29.9.2015 tiistaisin klo 9–12 ja torstaisin klo 16–19, pois lukien heinäkuu sekä arkipyhät ja pyhien aatot. Puhelimessa päivystävät Hengitysliiton kouluttamat sisäilmasta sairastuneet kokemusasiantuntijat.

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Sairasta (kirjautumaton)
Katupölyongelma voi myös viedä terveyden. Hiukkasia pyydystetään kyllä pakoputkista, mutta jarru- bitumi- ja hiekostusepelin jauhama kivipöly leijuu keväisin ilmassa. Jotkut perustelevat että kadun reunoilta ei lakaista pölyä, koska sitä tarvitaan mahdollisen lumisateen varalta sinne lumen alle. Oletteko muuten koskaan nähneet autoa, joka ajaa ajoradalla 10 etäisyydellä jalkakäytävästä. Ajoradalla hiekkaa ei ole, mutta sitä pidetään pölisemässä katujen reunoilla. Ilmavirralla pöllyttäminen on siis hiekan ainoa todellinen tarkoitus?

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut