Tiistai, 22. elokuu 2017
Iivari, Iivo

Sipilä: Suomen hallitus ei voi pelastaa Savonlinnan kampusta

18.05.201614:32
67
  • LKS 20160517 - Pääministeri Juha Sipilä antoi pääministerin ilmoituksen valtion omistajaohjauspolitiikasta eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 17. toukokuuta 2016. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

    Pääministeri Juha Sipilä lupasi, että hallitus työskentelee sen puolesta, että Savonlinnaan syntyy korvaavaa toimintaa, joka tukee alueen kehitystä. Kuva: Roni Rekomaa

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Suomen hallituksella ei ole keinoja muuttaa Itä-Suomen yliopiston hallituksen päätöstä, jonka mukaan Savonlinnan kampus siirtyy Joensuuhun syksyllä 2018.

Sipilä vastasi eduskunnassa keskiviikkona SDP:n välikysymykseen, jossa Savonlinnan kampuksen lakkauttaminen on yksi osa. Sipilä lupasi hallituksen työskentelevän sen puolesta, että Savonlinnaan syntyy korvaavaa toimintaa, joka tukee alueen kehitystä.

- Meillä on nyt vuoden 2017 loppuun saakka aikaa hakea yhdessä ratkaisuja alueen toimijoiden kanssa, Sipilä sanoi.

Sipilä kertoi vedonneensa monta kertaa yliopiston johtoon Savonlinnan kampuksen säilyttämisen puolesta. Hän kertoi tavanneensa yliopiston johtoa viimeksi maanantaina.

- Olen vedonnut useaan otteeseen jatkon puolesta ja ideoinut eri toimijoiden kanssa lukemattomia ratkaisuja OKL:n säilyttämiseksi. Päätöksentekijä tässä kysymyksessä on lain mukaisesti Itä-Suomen yliopisto, ei Suomen hallitus, Sipilä sanoi.

- Keskusteluissa kävi selväksi, että Suomen hallituksella ei ole keinoja muuttaa yliopiston päätöstä. Tätä kysyin monta kertaa. Tein myös oman tahtotilani yksiselitteisen selväksi.

Sipilä on tilannut Pellervon Taloustutkimukselta selvityksen kampuksen lakkauttamisen vaikutuksista. Hän totesi eduskunnalle, että selvityksen alustavien johtopäätösten mukaan OKL:n lakkauttamisella on negatiiviset vaikutukset Savonlinnan alueen talouteen. Vaikutukset eivät hänen mukaansa silti niin suuret kuin julkisuudessa on esitetty.

- Vaikka alueella ei näinä päivinä siltä tunnu, vaikeastakin muutoksesta pitäisi löytää mahdollisuus, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan maan hallitus on esittänyt yliopiostolle kahden miljoonan euron vuotuista strategiarahoitusta opettajankoulutuksen jatkumiseksi Savonlinnassa.

Yliopiston hallitus ei tarttunut ehdotukseen. Sipilän mukaan Itä-Suomen yliopisto perusteli päätöstään sillä, että viime tulossopimuskaudella yliopistolle annetun rahoituksen ehtona oli tiettyjen tuloksellisuusmittareiden täyttyminen. Yliopisto on Sipilän mukaan itse arvioinut, että nykyrakenteella toivottuihin tuloksiin ei päästä.

Sipilä kertoi myös kuulleensa yliopiston rehtorilta, että opettajankoulutus Savonlinnassa ei ole tarpeeksi vetovoimainen, ja että hakijoista 18 prosenttia asettaa sen ensisijaiseksi toiveeksi. Keskeyttäneiden määrä on Sipilän tietojen mukaan Savonlinnassa liian suuri ja jatko-opiskelijoita on liian vähän.

Katso välikysymystä koskeva keskustelu Yle Areenasta.

Lue välikysymyskeskustelun pöytäkirja eduskunnan sivulta.

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Yrittäjä (kirjautumaton)
seuraavissa vaaleissa äänestän demareita, kokoomuksen ja keskustan edustajia en enään edes harkitse. Tämä on henkilökohtaisella tasolla kova päätös, mutta kovaa on okl:n lähtökin kansantaloudellisesti.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kepu pettää aina. Vai että tämäkin on sitten uusi mahdollisuus Savonlinnalle? Montakohan tällaista "mahdollisuutta" Sipilä haluaisi antaa omalle kotikunnalleen tai ylipäätään isoille keskuksille? Savonlinna ainakaan ei näitä Sipilän lahjoja enempää kestä.

Lähettänyt käyttäjä Teemu
Eihän keskustaa, kokoomusta ja persuja kiinnosta kuin Suomen yhtiöittäminen ja myyminen. Juha Sipilä ja Alexander Stubb kummatkin lupasivat ennen vaaleja, ettei koulutuksesta leikata. Kepu nyt pettää aina ja kokoomus on näemmä samoilla laduilla. Soinia taas ei kiinnosta kuin Audin takapenkki vielä kun puolue on olemassa.

Lähettänyt käyttäjä Demaari (kirjautumaton)
Sipilä puhuu aluepolitiikasta mutta antaa tällaista tapahtua. Savonlinnalle karmea isku ja valtion euromenetykset pitkälti yli 100 miljoonaa. Ikävä Jouni Backmania ja Jukka Gustafssonia, tämä tiedoksi Kososen äänestäjille. Sipilä luottaa rehtorin totuuksiin tässä asiassa, kansallisomaisuuden kaupallistamisessa businesskavereihinsa. Onko tutkimustieto ja objektiivinen totuus kadonnut hänen päätöstensä perusteluista vai onko sitä edes ollutkaan. Mihin tällä menolla joudutaankaan SUomessa.

Sivut

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut