Lauantai, 19. elokuu 2017
Mauno, Maunu

Savonlinnan uusi kaupunginhallitus pääsee käsiksi Savola-kiistaan

18.06.201707:00
42
  • Savolan Kiinteistöosakeyhtiö omistaa Savolassa 6 500 neliön kokoisen tontin ja sillä sijaitsevan rakennuksen, jossa on viime ollut muun muassa kirpputori. Kuva: Simo Härkönen

Savonlinnan uusi kaupunginhallitus antaa ensimmäisessä kokouksessaan maanantaina ympäristöministeriölle lausunnon Savolan lunastuskiistaan liittyvistä esteellisyysväitteistä.

Ministeriö on pyytänyt kaupungin lausuntoa Savolan Kiinteistöosakeyhtiön puheenjohtajan Jouko Kaipaisen kesäkuussa 2015 antamaan yli satasivuiseen vastaselitykseen ja etenkin siinä esitettyihin väitteisiin, joiden mukaan lunastusasian käsittelyyn olisi osallistunut esteellisiä ihmisiä.

Vielä ei tiedetä, kuka asian esittelee kokoukselle kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kun kaupunginjohtaja Janne Laine on yksi Kaipaisen esteellisiksi epäilemistä.

Kaupunginlakimies Aki Rasimuksen laatimassa lausuntoluonnoksessa sanotaan, että teknisen lautakunnan silloinen varapuheenjohtaja Olli Sironen ei elokuussa 2014 ollut esteellinen, koska hän asiaa käsiteltäessä ei kuulunut enää Osuuspankin hallintoelimiin ja koska Osuuspankki ei edes ole lunastuskiistan osapuoli.

Kaupungin virkamiehet eivät lausuntoluonnoksen mukana olleet esteellisiä, koska lunastuskiistassa ei ole kyseessä heidän tai heidän läheistensä etu.

Kaupunginhallitus haki syksyllä 2014 ympäristöministeriöltä lunastuslupaa Savolan Kiinteistöosakeyhtiön omistamaan 6 500 neliömetrin kokoiseen tonttiin. Kaupungin perusteluna on, että maanomistajat eivät ole löytäneet yksituumaisuutta siitä, miten Savolan kaavoittamisessa edetään.

Kaipainen on vastineissaan ollut sitä mieltä, että kaupunki ei ole todellisuudessa halunnut neuvotella mistään.

Savolaan on aiottu kaavoittaa uusi liikekeskus sekä kerrostaloja.

Taistelu Savolasta on jatkunut kymmenen vuotta sen jälkeen, kun Osuuspankki osti 2,1 hehtaaria maata Jouko Kaipaisen veljeltä. Alkoi kiista veljesten isän perunkirjoitukseen sisältyvästä lunastusoikeudesta. Monimutkaisen oikeusprosessin jälkeen maat jäivät pankille. Kaupunki omistaa Savolassa 1,5 hehtaaria täyttömaata.

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kyllä on kumma ettei kaupunki pysty etsimään rahaa, jolla Savolan saisi rehellisesti itselleen. Kyllä tämä on taas näitä virkamiehien röyhkeitä pienen ihmisen suuria kusetus projekteja, jotka vielä veronmaksajat maksaa.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Savonlinnan kaupungille ja yrittäjille kokonaisuutena on aiheutunut merkittäviä menetyksiä kaupungin virkamiesjohdon pikkumaisen kiukuttelun vuoksi. Virkamies- ja luottamushenkilöjohto on saatettava tästä korvausvastuuseen. Lähes kymmenen vuotta on menetetty peliaikaa, elinvoimaa ja väestöä. Siinä menetysten massassa Savolan hankintahinta on häviävän pieni erä, olipa kauppahinta ollut Kaipaisen suurin pyyntö tai mikä tahansa neuvoteltu tulos.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Jos Jouko olisi pyytänyt edes jotakuinkin käypää hintaa, niin asia olisi hoitunut aikoja sitten. Jos hintalappu on kuusinkertainen veljensä kauppahintaan nähden, niin ymmärtäähän sen, että kauppoja ei synny. Ei kaupunki voi kuitenkaan jäädä odottamaan kymmeniksi vuosiksi pattitilanteeseen, joten pakkohan jotain on tehdä, kun toisella puolella järjen valo ei vaan syty.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Mistä näitä Kaipaisen puolustajia oikein sikiää. Pakkolunastukseen koko tontti. Kannatan myös purkutuomiota Olavinkadun rumilukselle vaikkakin siinä menee elokuvateatteri yms. Jos ei ole varaa pitää vanhoja rakennuksia kunnossa niin ne joutaa purkaa.

Lähettänyt käyttäjä kyllästynytköolihän (kirjautumaton)
Vaadin veronmaksajana että kaupunki käyttää kaikki mahdolliset keinot että saa Savolan maa alueen mahdollisimman halvalla.Aikaa meillä.on ja luonto hoitaa tämänkin asian ajastaan jos muuhun ei päädytä.

Lähettänyt käyttäjä markapla
Anonyymi, 8:56: Kaipaisen mukaan kaupungin asiakirjoista ilmenee, että kaupunki on vuodesta 2006 alkaen tietoisesti ollut ohjaamassa Savolan kiinteistöjä Kaipaisen suvulta Osuuspankille. Olennaista hänen mielestään on, että kaupunki teki päätöksen etuosto-oikeuden käyttämättä jättämisestä vuonna 2007, kun hänen veljensä Antti Kaipainen sopi myyvänsä 2,1 hehtaaria Savolan maita pankille, ja myös seuraavana vuonna, kun kauppa toteutui. Eikös Kaipaisella ole maihin perinnönjaon tuoma lunastusoikeus ja "koska lunastusoikeus on kaupungin etuostopäätökseen nähden ensisijainen, ei kaupungin päätöksellä Kaipaisen mielestä ollut "käyttöä muutoin kuin rikosvälineenä, kun käräjäoikeus yritettiin harhauttaa myöntämään pankille nopea lainhuuto."

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut