Keskiviikko, 23. elokuu 2017
Signe, Varma

Savonlinnan uudessa valtuustossa entistä vähemmän kaupungin työntekijöitä — suunta on toinen kuin maassa keskimäärin

18.05.201707:26
6
  • Kesäkuussa työnsä aloittaa Savonlinnan uusi kaupunginvaltuusto, jossa kaupungin palkollisia on vähemmän kuin maanantaina työnsä päättäneessä valtuustossa. Kuva: Soila Puurtinen

Koko Suomessa uudelle valtuustokaudelle valituista kunnanvaltuutetuista kunnan työntekijöitä on 37 prosenttia. Kuntatyöntekijöiden osuus on kasvanut, sillä kymmenen vuotta sitten kunnan työntekijöitä oli valtuustoissa 30 prosenttia. Tämä ilmenee tilastokeskuksen tausta-analyysistä, jota torstaina siteerasi Yleisradio.

Savonlinnassa suunta on päinvastainen, kertoi Itä-Savo 12. huhtikuuta. Savonlinnan uudessa valtuustossa yhdeksän valtuutettua saa palkkansa suoraan tai mutkan kautta Savonlinnan kaupungilta. Se on 17,6 prosenttia koko valtuustosta.

Suoraan kaupungin palveluksessa on neljä valtuutettua, kolme on Sosterissa ja kaksi kaupungin osarahoittamissa hankkeissa.

Kaupungilta tai kaupunkikonsernilta palkkansa saavia on viisi vähemmän kuin edellisessä valtuustossa oli sen aloittaessa toimintansa syksyllä 2012. ”Kuntapuolueen” suhteellinen osuus pieneni jo edellisissä vaaleissa.

Julkisen sektorin palkansaajia uudessa valtuustossa on yhteensä 15. Tässä luvussa ovat mukana myös kolme kansanedustajaa sekä valtion ja naapurimaakunnan työntekijät.
Kansanedustajat pois lukien julkisen sektorin työntekijöitä on valtuutetuista yhteensä 23,5 prosenttia.

Savonlinnan uudessa valtuustossa on 16 yrittäjää. Maanantaina työnsä päättäneeseen valtuustoon verrattuna yrittäjien määrä on kasvanut viidellä.  Eläkeläisiä uudessa valtuustossa on 11. Muun kuin julkisen sektorin palkansaajia on 9.

Valtuutettuja on yhteensä 51.

Uusi valtuusto aloittaa työnsä kesäkuussa. Entinen valtuusto piti viimeisen kokouksensa maanantaina.

Savonlinnan uuden valtuuston valtuutettujen työnantajat

Yrittäjät: 16 valtuutettua

Keskusta, 7 yrittäjää: Kuntosaliyrittäjä Eero Piironen, metsäpalveluyrittäjä Tuukka Suomalainen, autoilija Matti-Pekka Parkkinen, Esmarin Oy:n toimitusjohtaja Jonne Tynkkynen, kuljetusyrittäjä Harri Luukkanen, koulutusalan ja sote-alan yrittäjä Jarkko Wuorinen, maanviljelijä ja maaseutuyrittäjä Timo Lajunen (kesk.).
SDP 1 yrittäjä: Parturi-kampaaja Anja Backman.
Kokoomus 5 yrittäjää: Metsänhoitaja-yrittäjä Sampsa Kokko, koruyritys Raitavaaran omistaja Lea Sairanen, ravintola-alan yrittäjä Pekka Turunen, maa- ja metsätalousyrittäjä Pekka Laitinen, elintarvikealan yrittäjä Ari Ora
Vihreät 1 yrittäjä: Maanviljelijä ja yrittäjä Lauri Kosonen.
Perussuomalaiset 2 yrittäjää: Kaupan alan yrittäjä Matti Lundenius (Koneveturi), insinööritoimistoyrittäjä Seppo Kosonen.

Julkisen sektorin palkansaajat: 15 valtuutettua

Savonlinnan kaupunki, 4 valtuutettua: Taidelukion rehtori Reima Härkönen (kesk.), erityisluokanopettaja Anna-Liisa Uimonen (kesk.), pääluottamusmies Aila Makkonen (sd.), oopperalaulaja ja laulupedagogi Chieko Okabe-Silvasti (vihr.). 
Sosteri, 3 valtuutettua: päihdetyönjohtaja Kirsi Torikka (kesk.), sairaanhoitaja Heli Laamanen (sd.), sairaanhoitaja Karoliina Helander (sd.).
Hankkeet, 2 valtuutettua: opettaja Merja Mustonen (vihr.) / Tartu-työllistämishanke,  Kyläpäällikkö Olli Österlund  (kesk.) / Savonlinnan Hankekehitys Oy.
Pohjois-Karjalan Siun sote, 1 valtuutettu: Sosiaalityöntekijä Tiina Strandén (vihr.).
Valtio, 5 valtuutettua: Kansanedustaja Hanna Kosonen (kesk.), kansanedustaja Kaj Turunen (ps.), kansanedustaja Heli Järvinen (vihr.), Normaalikoulun lehtori Sanna Metsälä (kesk.), Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela (kd.).

Yksityisen sektorin palkansaajat:  9 valtuutettua

Ylioppilaskunnan pääsihteeri Anna-Kristiina Mikkonen (sd.), Olavila Oy:n toimitusjohtaja Teemu Hirvonen (sd.), Metsä Woodin saumaaja Eija Stenberg (sd.), Savonlinna Worksin koneasentaja, pääluottamusmies Olli-Pekka Kristiansson (sd.), Marski Data Oy:n asiakkuuspäällikkö Teemu Tiainen (sd.), Metsä Woodin pakkaaja Karoliina Laukkanen (sd.), Elvera Oy:n verkkoasentaja Ari Silvennoinen (sd.), soitinmyyjä Jussi Koponen (vas.) sekä Lossiranta Lodgessa työskentelevä Hanne Puustinen (kd).

Eläkkeellä: 11 valtuutettua

Ylipalomies Tuomas Loikkanen (kesk.), rikosylikonstaapeli Jouni Matilainen (kesk.), maanviljelijä Erkki Pennanen (kesk.), maanviljelijä Esko Mielikäinen (kesk.), levyseppä-hitsaaja Markku Nousiainen (sd.), levyseppä Olli Sironen (sd.), työnjohtaja Erkki Muukkonen (sd.), terveydenhuollon maisteri Seija Puputti (kok.), erityispeltiseppä Veikko Puustinen (ps.), asettaja Esa Valkonen (vas.), kanttori, puukkoseppämestari Arto Liukko (kd.).

Kello 8:07 päivitetty Hanne Puustisen (kd.) työnantaja. Muut tiedot perustuvat huhtikuun 12. päivän tilanteeseen.

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Rantojen mies (kirjautumaton)
Muuallakin asuneena pidän huonona käytäntönä, että julkisen sektorin päälliköt istuvat valtuustossa päättämässä toimialojensa budjeteista ja tavoitteista. Mihin sijoittuu esteellisyysraja?

Käyttäjän Kimmo Käärmelahti kuva
Lähettänyt käyttäjä Kimmo Käärmelahti
Muuallakkin asuneena ja yhteensä 36 vuotta lautakunnissa (nuoriso- ja perusturvalautakunnat) sekä valtuustossa toimineena (tuona aikana palkkani mm. yrittäjänä, sekä yksityisen sektorin, kolmannen sektorin ja julkisen sektorin palkansaajana hankkineena) en juurikaan ole törmännyt tilanteeseen, jossa yrittäjät, palkansaajat tai julkisen sektorin työnntekijät tekisivät päätöksiä vain "oman sektorin etu hullun kiiltona silmissä loistaen". Tunnen 2/3 Savonlinnan uusista valtuutetuista jotenkin henkilökohtaisesti, ja uskon että tämänkin joukkueen osalta pelko on turha. Lisäksi on muistettava, että numimerkki Rantojen miehen mainitsemat kaupunkin omien sektoreiden "julkisen sektorin päälliköt", kuten esimerkiksi toimialajohtajat, ovat esteellisiä asettumaan edes ehdolle valtuustovaaleihin.

Käyttäjän Kimmo Käärmelahti kuva
Lähettänyt käyttäjä Kimmo Käärmelahti
Parahin Usein asia on s... Valtuustossa ei päätetä yksittäisten koulujen määrärahoista, ei niitä päätöksiä yksittäisen koulun osalta taideta enää tehdä sivistyslautakunnassakaan (ainakaan kovin pieneksi pilkotulla lukutasolla). Opettajien roolista valtuuston jäseninä on varmaan yhtä paljon hyviä kuin huonoja kokemuksia kuin vaikkapa yrittäjien, urheilijoiden, järjestöjen puheenjohtajien tai eläkeläistenkin. Osa oivaltaa roolinsa koko kaupungin päätöksentekijänä, jotku ovat vahtimassa vain oman eturyhmänsä etuja. Nyt sote- ja maakuntauudistuksen (ehkä) toteutuessa on syytä muistaa, että jatkossa kaupungin budjetin menoista yli 50 % taitaa koostua sivistystoimen eri palvelujen järjestämisestä. Tässä valossa ainakin minusta on hyvä, että päätöksenteossa on mukana sopiva määrä myös sivistyspalvelujen tuottamisen ruohonjuuritason ammattilaisia. Kuten esimerkiksi opettajia, rehtoreita, lastentarhanopettajia ja koulujen ruokahuollon osaajia.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kaiken muun ohella jääviys- ja esteellisyysasioita tulee todella seurattua tarkemmin näiden uusien poliittisten päättäjien kohdalla, tämäkin on opittu menneestä kolmesta vuodesta kuten paljon muutakin, valitettavasti. Kansalaisten pitäisi yleensäkin olla enemmän valveilla ja seurata paikallista pikkupolitikointia, koska pahimmassa tapauksessa voi itselle aiheutua esim taloudellista vahinkoa ja muuta vahinkoa ja haittaa epämääräisen päätöksenteon seurauksena.

Lähettänyt käyttäjä Nyt selvisi (kirjautumaton)
Käärmelahti kehuu tuntevansa Savonlinnan poliittiset päättäjät ja jossain toisessa jutussa kertoo olleensa yli 20 vuotta itsekin mukana valtuuston ja lautakuntien työskentelyssä. Tuolla historialla ei siis ole ihme, että hän onnistuu eri hankkeillaan siirtämään kaupungin avustuksia oman palkkansa maksamiseen.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut