Tiistai, 19. syyskuu 2017
Reija

Savonlinnan OKL olisi todennäköisesti lakkautettu ensi vuosikymmenen alussa

16.07.201710:48
20
  • Timo Tossavainen

    FT Timo Tossavaisen mukaan yliopisto otti vastuun vaikeasta päätöksestä opetus- ja kulttuuriministeriöltä, joka olisi saanut asian syliinsä ensi hallituskaudella. Kuva: Tuija Pauhu

 Itä-Suomen yliopiston soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutusosaston varajohtaja, FT  Timo Tossavaisen surutyö opettajankoulutuksen loppumisen vuoksi on tehty. Tossavainen on ollut näkyvä hahmo ensin opettajankoulutuslaitoksen johtajana ja sittemmin varajohtajana ja puolustanut viime lukuvuoden aikana myös koulutuksen säilymistä. 
— Kun olen saanut vähän etäisyyttä asioihin, pystyn näkemään asiaa myös toiselta kannalta. Syntyvyystilastot ovat laskemassa koko Suomessa ja ennen kaikkea täällä Itä-Suomessa. Lähivuosina ikäluokat ovat  jo 20 prosenttia pienemmät kuin kymmenen vuotta sitten. Itä-Suomessa ei olisi tulevaisuudessa riittänyt opettajaopiskelijoita kahdelle paikkakunnalle. Ottaen huomioon kampuksen kiinteistöjen kunnon ja pienenevät ikäluokat Savonlinnan OKL olisi todennäköisesti lakkautettu ensi vuosikymmenen alussa.
Yliopisto otti vastuun vaikeasta päätöksestä opetus- ja kulttuuriministeriöltä, joka olisi saanut asian syliinsä ensi hallituskaudella.
— Tämä seuraava on spekulaatiota, mutta jos Itä-Suomen yliopisto ei olisi koonnut opettajankoulutusta yhdeksi isoksi kokonaisuudeksi, olisiko sekä Savonlinnan että Joensuun pienet yksiköt lakkautettu?  Itä-Suomen yliopisto ajatteli, että ison opettajienkoulutusyksikön lopettaminen ei olisi niin helppoa, kun Savonlinna yhdistetään Joensuuhun.

Lue myös: 

Kommentit

Käyttäjän Kimmo Käärmelahti kuva
Lähettänyt käyttäjä Kimmo Käärmelahti
Omalta osaltani olen myös surutyöni tehnyt, mutta kun FT Timo Tossavainen nyt oman vuoden mittaisen surutyönsä jälkeen nostaa asian vielä keskusteluun, niin pakkohan se on kommentoida. Ihan vaan konkreettinen kysymys FT Timo Tossavaiselle, että olisiko Savonlinnan rakennusmassalle saatu riittävästi kunnostusta ja uudisrakennusta vaikkapa noin puolella siitä yhteiskunnallisesta tappiosta (kokonaistappio 10 vuoden aikana laskijatahosta riippuen 80-170 miljoonaa euroa+noin 13 miljoonaa euroa poistumaa aluetaloudesta/vuosi), jonka OKL:n siirto Savonlinnasta Joensuuhun aiheutti. Lisäksi on muistettava, että Savonlinnalla on edessään lapsimäärän laskusta huolimatta investointeja sekä koulurakentamiseen että esimerkiksi mitat ja Savonlinnan koululaisten, opiskelijoiden ja eri alojen harrastajien tarpeet täyttävän urheilu-/monitoimitilan kunnostamiseen/rakentamiseen. Toiseksi haluan huomauttaa FT Timo Tossavaiselle, että tämän kokoluokan aluepoliittisen ratkaisun tekeminen ei todellakaan kuulu yksittäiselle yliopistolle vaan valtiovallalle. Tämän asianhan on selkeästi todennut esimerkiksi OKL:n siirtoa perinpohjaisesti tutkinut eduskunnan tarkastusvaliokuntakin omassa mietinnössään. Kolmanneksi haluan muistuttaa FT Timo Tossavaiselle, että Itä-Suomen Yliopistoa perustettaessa fuusion henki oli se, että yliopisto-opetus jatkuu Etelä-Savossa. Itse oin ymmärtänyt tuon hengen niin, että maakunnassamme jatkuu Itä-Suomen Yliopiston järjestämä yliopistokoulutus. OKL:n toiminnan päättyessä Savonlinnassa jää maakunnan yliopistokoulutus Helsingin yliopiston, Aalto-yliopiston ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston varaan. Olisi hyvä, että maakunnan yliopisto-opetuksen vaihtoehdoissa olisi säilynyt elinkeinoelämän ja tekniikan tarpeiden lisäksi myös hieman humanistisempi vaihtoehto.

Lähettänyt käyttäjä Ennustaja (kirjautumaton)
Kun Joensuuhun pitää rakentaa asunnotkin vielä ylimääräisenä sekä nyt Savonlinnasta joudutaan purkamaan n.500 asuntoa sen takia , ja vain sen takia että eräiden päättäjien omahyväisyys ja vallanhalu tulee tyydytetyksi.Tätäkin päätöstä joutuu yhteiskunta rahoittamaan velalla ja ymmärtämättömyydellä.Ja josta koituu vielä isohkot "säästöt" meidänkin lapsien / lastenlasten maksettavaksi.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Oliskohan FT:llä virka haussa kun noin takkinsa kääntää. Käärmeellä on kerrankin oikea kannanotto aluepolitiikasta. Jos FT olis oikeessa niin siltarakennuskin pitäs lopettaa. Eihän sillä Ole mitään väliä jos laivat roikkuu linnanvirrassa Tai että Saimaa likaantuu. Eihän itäsuomessa Ole ketään jäljellä jos FT:n ennustukset pitää paikkansa.

Lähettänyt käyttäjä Riitta Moisander (kirjautumaton)
Nyt voin olla hyvillä mielin Kimmo Käärmelahden kanssa samaa mieltä. Meille toitotetaan, että pitää hahmottaa kokonaisuuuksia ja syy - seuraussuhteita. Tässä oli kysymyksessä ovat hukkuneet molemmat suureet. Myöskään kehitystyö jota sopivan kokoinen ja ketterä yksikkö teki systemaattisesti taide- ja taitoaineiden sekä mediakasvatuksen didaktiikkojen kehittämisessä sekä kansainvälisten suhteiden avaamisessa jää nyt kokonaan huomiotta. Minun surutyöni ei ole vielä tehty - olin aloittamassa niin montaa uutta asiaa professoreiden Martti T. Kuikan ja Sinikka Ojasen kanssa. Murheella tätä menoa katsoo. Päätökset eivät ole perustuneet tietoon - vaan johonkin aivan muuhun. Kysyä sopii kuka on vastuussa tästä kansantaloudellisesta ja humanismin tuhlauksesta? Riitta Moisander, ex lehtori ja linjanjohtaja wanhan okln ajoilta.

Lähettänyt käyttäjä Oikea_päätös (kirjautumaton)
Erittäin onnistunut päätös niin Itä-Suomen yliopiston, opiskelijoiden kuin myös Joensuun seudun kannalta. Lisää asukkaita, veronmaksajia ja uudisrakentamista Joensuuhun. Ja opuskelijoille monin verroin vireämpi opiskelukaupunki josta löytyy pöhinää ja tekemistä opiskelun lisäksi. Siirtopäätöksen arvostelijat vetoavat pelkästään Savonlinnan menetyksiin ja hatusta vedettyihin lukuihin. Itä-Suomen yliopiston saati opiskelijoiden edusta ja hyödyistä he eivät piittaa

Lähettänyt käyttäjä Juurikin (kirjautumaton)
Timo Tossavainen on asian ytimessä. Kuntien lisäksi myös koulutussektorilla käydään monin tavoin selviytymistaistelua: kilpaillaan vastakkain mutta myös konsortioina toisia konsortioita vastaan. Ja realistista on myös hyväksyä se, että kun maassamme pienistä kouluista luovutaan, luokkakokoja kasvatetaan, ikäluokat pienenevät (huippuna 2016 syntyvyyden romahdus), opettajia tullaan tulevaisuudessa tarvitsemaan paljon vähemmän kuin nyt. Joku tai jotkut yliopistot menettävät luokanopettajakoulutuksen ilman muuta. Ja suurinta (jollainen Joensuusta on tulossa) lienee hyvin vaikea lopettaa, sen sijaan kaksi pientä olisi hyvin helppo lopettaa.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Olipas se sitten hienoa, että menetettiin nyt jo OKL, kun se olisi loppunut kuitenkin...ihmeellistä spekulointia! Olemmeko nyt tyytyväisiä ja todetaan, ei kannata "itkeä".... Totuus tulee vastaan parin kolmen vuoden päästä, kun nähdään todelliset vaikutukset. Todellakin nyt on aika vaatia kompensaatioita.... Savonlinnan päättäjät ovat olleet hiljaa...ai niin nyt pidetään lomaa ja nautitaan ilmaisista oopperalipuista ja -tarjoiluista.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

17.09. 12:11

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut