Keskiviikko, 23. elokuu 2017
Signe, Varma

Savonlinnan kompensaatiopaketin julkitulon ajankohtaa ei tiedetä vieläkään - Ministeri Berner on antanut työryhmälle esityksensä paketin sisällöstä

16.02.201710:54
12
  • Liikenneministeri Anne Bernerin autoveroesitys kuohuttaa mieliä.

    Kompensaatiotyöryhmän puheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) kertoo antaneensa työryhmälle puheenjohtajan esityksen, jota osapuolet nyt käsittelevät. Päätökset tekee valtioneuvosto kehysriihessään. Kuva: Sami Kero / HS

Vielä ei tiedetä Savonlinnan kompensaatiopaketin julkistamisen ajankohtaa.

Kompensaatiotyöryhmän puheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) kertoo antaneensa työryhmälle puheenjohtajan esityksen, jota osapuolet nyt käsittelevät.

— Se kerrotaan julkisuuteen siinä yhteydessä kun esityksen luovuttamisesta pääministerille on sovittu, Berner kertoo sähköpostiviestissään Itä-Savolle.

Berner lupasi tammikuussa, että esitys julkistetaan heti, kun työryhmä saavuttaa yhteisymmärryksen. Silloin hän arveli esityksen tulevan julkiseksi helmikuun puoliväiin mennessä.

Kompensaatiotyöryhmä julkistaa aikanaan esityksen siitä, millä tavoin Savonlinnalle pitäisi kompensoida opettajankoulutuksen menettäminen. Valtioneuvosto päättää toteutettavista kompensaatioista kehysriihessään huhtikuun lopussa.

Kompensaatiotyöryhmän alkuperäinen määräaika päättyi marraskuun lopussa. Tammikuun lopulla Berner arveli saavansa esityksen julkiseksi helmikuun puoliväliin mennessä.

Esityksen viivästyminen on saanut Itä-Savon verkkolehden keskustelijat epäilemään, että merkittäviä kompensaatioita ei olisikaan tulossa.

Vaikka työryhmän ympärillä on täysi radiohiljaisuus, maakuntahallituksen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen (kesk.) ja Etelä-Savon kauppakamarin puheenjohtaja Heikki Hämäläinen kertoivat tammikuun lopulla, että esityksessä on merkittäviä asioita. He eivät kertoneet, mitä ne ovat.

Kompensaationeuvottelujen alkaessa ryhmän maakunnalliset ja savonlinnalaiset jäsenet olivat yksimielisiä ainakin siitä, että Savonlinnaan pitää perustaa biotuotetekniikan keskus, jota Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto suunnittelevat Lypsyniemeen, Kuitulaboratorion yhteyteen. Noin 30 miljoonan euron keskukseen liittyisi vahva kansainvälinen tutkijayhteisö sekä insinöörikoulutuksen laajentaminen.
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi lokakuussa, että biotuotekeskus on vahvoilla jos kompensaatiotyöryhmä tuo asian hänen pöydälleen. Orpo ei itse kuulu kompensaatiotyöryhmään, mutta hän totesi istuvansa rahakirstun päällä ja joutuvansa katsomaan,  mitkä työryhmän esittämistä keinoista ovat parhaita.
Ammattikorkeakoulutasoisten opiskelijapaikkojen lisääminenkin on ollut tavoitteena kaikilla, mutta ainakin neuvottelujen alkuvaiheessa kaupungin tavoitteet olivat merkittävästi korkeammat kuin ammattikorkeakoulun oma esitys.

Itä-Suomen yliopisto on päättänyt lopettaa opettajankoulutuksen Savonlinnassa ensi talven jälkeen. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) lupasi eduskunnan täysistunnossa Savonlinnalle kompensaatioratkaisun, joka on alueen elinvoiman kannalta parempi kuin opettajankoulutuksen säilyttäminen olisi ollut.

Kompensaatiotyöryhmään kuuluvat työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps.) sekä opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) ja elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) erityisavustajat.
Kaupunkia edustavat kaupunginjohtaja Janne Laine ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Matti-Pekka Parkkinen (kesk.).
Etelä-Savon maakuntaa edustaa maakuntahallituksen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen (kesk.). Etelä-Savon kauppakamaria edustaa puheenjohtaja Heikki Hämäläinen.
Hallituspuolueitten eduskuntaryhmiä edustavat kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Häkkänen (kok.) Mäntyharjusta sekä kansanedustajat Hanna Kosonen (kesk.) ja Kaj Turunen (ps.) Savonlinnasta.

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Ei ymmärä (kirjautumaton)
Kummaa valtion on varojen säästöä. Ensin lakkautetaan jotain, että saataisi säästöä, toisaalla laitetaan rahaa menemään, että saadaan muutos toteutettua. Sitten vielä pitää alkuperäiseen paikkaan uhrata rahaa kompensaationa. Lopulta ihmetellään, ettei ole rahaa mihinkään omien kansalaisten tarpeisiin.

Lähettänyt käyttäjä Ei ymmärä (kirjautumaton)
15:10 käyttäjä Anonymous "Käyttäjä 11:50, eivätkö savonlinnalaiset ole mielestäsi omia kansalaisia?" Kyllä ovat tietenkin. Mutta kuten tiedossa on, Suomessa rahaa riittää muille, mutta omat kansalaiset tahtovat olla säästöjen kohteita.

Sivut

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut