Maanantai, 24. heinäkuu 2017
(Kristiina,) Tiina, Kirsti, Kirsi

Savonlinnan keskustassa on valmius lisätä senioriasuntojen rakentamista

01.07.201706:35
44
  • kesä , turisti , Olavinlinna , matkustajalaiva Elviira

    Savonlinnan keskustan maisemat viehättävät monia, myös ikäihmisiä. Kuva: Soila Puurtinen

Hallintopäällikkö Saku Linnamurto sanoo Savonlinnalla olevan hyvät edellytykset kehittää senioriasumista. Kaupungin keskustasta löytyy useampiakin vapaita seniori- ja vuokrataloasumiseen soveltuvia tontteja. Savonlinna selvitti senioriasumista Linnamurron johtamassa senioritalotyöryhmässä.

Yksityisillä toimijoilla on varauksia hoiva- ja tukipalvelujen tuottamiseen ja vuokra-asumiseen soveltuvista rakennuskohteista Tarkastamonkadulla ja Kirkkolahdessa. Linnamurron mielestä keskusta-alueella olisi helppo toteuttaa laadukasta senioriasumista, kun palvelut ovat lähellä.

Savonlinnassa keskusta-asumiseen on lisääntyvää kiinnostusta. Kaupungilla tai kaupunkikonserneilla ei ole senioreiden vuokra-asumiseen soveltuvia rakennuksia.

1970-luvun kerrostalojen muuttaminen nykystandardien mukaisiksi on liian kallista. Niissä täytyisi mm. suurentaa kylpyhuoneet, rakentaa hissit, poistaa ovilta kynnykset ja rakentaa muutenkin tilat pyörätuoliliikkumiseen soveltuviksi.

Senioritalotyöryhmän mielestä asumismahdollisuuksien lisääminen kaupunkikeskustassa kohentaisi myös hoivapalvelujen työtä. Kompaktiasuminen lyhentäisi mm. kotisairaanhoidon työntekijöiden ajelua ja antaisi lisää resursseja hoivatyöhön.

Kun ihmisen liikuntakyky iän myötä heikkenee, keskustan senioriasuminen olisi Savonlinnassa Linnamurron mielestä helposti markkinoitavissa. Hän toivoo sote-toimijoiden ja kaupungin yhteistä markkinointikampanjaa, kun myös rakennuttajat ovat kiinnostuneita vapaiden kerrostalotonttien rakentamiseen keskustassa.

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) asumisbarometrissa näkyy myös toive asua kaupunkimaisessa ympäristössä. Kehitys on näkynyt SYKEn mittauksissa jo koko 2000-luvun.

Ikääntyminen on lisännyt keskusta- ja kerrostaloasumisen kysyntää. Keskustan kerrostaloasumisen suosio alkaa kasvaa yli 50-vuotiaiden ikäryhmässä. Noin 40 prosenttia yli 65-vuotiaiden kotitalouksista toivoo voivansa asua keskustassa tai kerrostalovaltaisella alueella.

Kari Toiviainen

 

 

Kommentit

Käyttäjän Moraalijeesus kuva
Lähettänyt käyttäjä Moraalijeesus
Tavoite on siis rakentaa uusia seniori- ja vuokrataloasumiseen soveltuvia tajoja keskustaan? Kenelle? ? ? Kaupungin asukasluku pienenee joka vuosi ja yksi uusi kerrostalo tarkoittaa saman verran tyhjää jossain muualla Savonlinnan alueella, siis sillä olettamuksella, että sen uuden kerrostalon asunnot saadaan myytyä. Toiseksi Savonlinnana lisää vuokrataloja? ? ? Nyt mie en ymmärrä, kun samaan aikaan itketään valtiolta 17 500 000€uroa, kun nykyiset vuokratalot pitäs purkaa, kun ei ole asukkaita.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Savonlinnalainen virkamies, on tehnyt työtä. Työryhmä pohtii, verorahoin onko Savonlinnassa senioreita, heillä asuntoja ja paljonka voi nostaa seminaari-,kokouspalkkioita ja kenestä toimitusjohtaja lisävirkaan muun toimen lisäksi. Oliko tuo missio vai strategia rahan haaskaukseen että saadaan veroprosentti pysymään suomen tähtikaartissa. Miksihän nämä virkamiehet eivät pääse muualle hauista huolimatta töihin /virkoihin???

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Niin. Vaikka savonlinnan kognitiivisesti retardit piirit muuta luulevatkin, niin savonlinna nimellä tunnettu ääslinna ei tule pelastumaan sillä että kylästä pyritään tekemään vanhusreservaatti. Eikä sillä ettei tästä vanhusreservaatista haaveilevia vallanhimoisia pikkusieluja laiteta koskaan kuriin kuten ne olisi pitänyt laittaa jo pari vuosikymmentä sitten. Itsepähän kärsitte.

Lähettänyt käyttäjä Moraaliton (kirjautumaton)
Eikös Saku Linnamurto sano, että kaupungilla ei ole keskustassa senioriasumiseen soveltuvia taloja. Vanhojen talojen kunnostaminen senioriasunnoiksi on liian kallista puuhaa. Sitä paitsi vaikka asukasmäärä Savonlinnassa pienenee, niin ikäihmisten määrä kuitenkin kasvaa! Yhä useampi haluaa tulla keskustaan esim. Hakatsulta, Pihlajanimeltä tai haja-alueilta. Ja voi kai niitä jo eläkkeellä olevia paluumuuttajina houkutella esimerkiksi kallista Helsingistä Savonlinnaan?

Lähettänyt käyttäjä Antsu (kirjautumaton)
Savonlinnassa ei ole yhtää asunnotonta senioria! Mikäli nyt ryhdytään suunnittelemaan tulevat seniori-asunnot ovat valmiita vuonna 2020 jolloin väkiluku on n.30 000 asukasta joten senioreita on 5000 vähemmän kuin nyt. Taas on kyseessä "hyvä bisnes" niinhän ne ovat kuin Kreikan lainat.

Lähettänyt käyttäjä markapla
Seniorit ovat koko ikänsä maksaneet veroja kaupngille ja ansaitsevat asua palvelujen äärellä keskustassa, eivätkä missään Haka-alueella. Seniorit ovat tehneet oman osuutensa kapungin pystyssä pysymiselle. Anonyymi teke vaan omaan osuutensa,eikä halveksi vanhempia ihmisiä.

Lähettänyt käyttäjä Paluumuuttaja (kirjautumaton)
On Savonlinnan ihmeellinen paikka., kun kirjoittajien mielestä kaikki tehdään väärin. Ei saisi edes asumista selvittää. Hups-keikkaa! Savonlinnassa varmasti palokuntakin sammuttaa tulipalot väärin monen mielestä... Ei kai näitä asuntoselvityksiä ensi viikkoa varten tehdä vaan vähän pitemmälle. Mutta sekään ei ole jeesustelijoiden mielestä oikein. Entäs jos kerrankin puhallettaisiin samaan hiileen ja nostettaisiin kaupunki sen arvoiseen asemaan ja käytäisiin ihan oikeisiin töihin.

Käyttäjän Kimmo Käärmelahti kuva
Lähettänyt käyttäjä Kimmo Käärmelahti
Pitähään se ihan aluksi todeta myönteisenä asiana, että olen ikiaikaisen (kiista-) keskustelukumppanini markaplan kanssa tässä asiassa täysin samaa mieltä. Kuten myös niiden muiden kirjoittajien, jotka vaativat seniorikansalaisille asumismahdollisuuksia kaupunkikeskustaan. Eikä se silloin tarkoita vanhaa vuokrataloa, jota ei ole esimerkiksi mitoitettu rollaattoreille ja pyörätuoleille. Tai josta on parin kilometrin mäkinen matka lähimpään kauppaan. Lisäksi olisi hyvä lukea itse uutinen, sillä juuri tuo on kaupungin tehtävä; suunnitella yhdessä eri tahojen kanssa sitä, millaisia taloja ja mihin paikkoihin kaupunkiin rakennetaan. Lisäksi on tasa-arvoista, että senioriasuntojakin rakennetaan sekä omistusauntoina kuten myös vuokra-asuntoina. Ja seniorivuokra-asunnoiksi eivät odellakaan sovi Kyrönniemen, Mertalan tai Pihlajaniemen soluopiskelija-asunnot. Muutostöiden kautta fyysiseti ehkä mutta sijainnissa moni (tulevakin) seniorikansalainen haluaa kaupunkikeskustaan. En myöskään olisi niin varma, etteikö senioriasuminen muiden yritys- ja elinkeinotoiminnan kehittämishankkeiden rinnalla ja täydentäjänä voisi tuoda Savonlinnaan uusia työpaikkoja, tai ainakin säilyttää nykyisiä, niin kaupan, palvelun, hoivan kuin liikunnan ja kulttuurinkin alalla. Vaikka eläkeikämme nousee, on tänä päivänä eläkkeelle jäävän elinikäennuste niin hyvä, että aktiivisia seniorivuosia on luvassa keskiarvonakin laskien noin 15 vuotta.

Lähettänyt käyttäjä Asukas N.N-nen (kirjautumaton)
Antsu taivastelee, ettei Savonlinnassa ole yhtää asunnotonta senioria. Tuolla logiikalla kennellekään ei kannataisi rakentaa ainoatakaan asuntoa, kun asunnottomia ei ole tai heitä liian vähän! Antsulle on tuntematon asia, että ikäihminen voisi haluta muuttaa keskustaan uuteen ja tuoreeseen asuntoon palvelujen ääreen. Onko Antsulta pois, jos seniori ostaa tai vuokraa uuden asunnon uudesta keskustan kerrostalosta? Tuskinpa!

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä