Keskiviikko, 23. elokuu 2017
Signe, Varma

Savonlinnan kaupunginjohtaja: Sanomisistani on annettu väärä kuva - Citymarketin parkkipaikan vuokraa ei perusteltu Savolan lunastusprosessilla

08.01.201607:00
15
  • Janne Laine

    Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine sanoo, että perussuomalaiset ovat tuoneet hänen sanomisensa julkisuuteen pilkottuna virheellisesti siten, että Citymarketin parkkipaikan vuokrapäätöksen syistä syntyy väärä kuva. Kuva: Antti Varonen

Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine sanoo, että perussuomalaiset ovat tuoneet hänen sanomisensa julkisuuteen pilkottuna virheellisesti siten, että Citymarketin parkkipaikan vuokrapäätöksen syistä syntyy väärä kuva.

Juha Kukkosen (ps.) ja Matti Lundeniuksen (ps.) mukaan kaupunginjohtaja olisi marraskuussa kahdessa kaupunginhallituksen kokouksessa todennut, että Citymarketin pysäköintialueen vuosivuokraa Haislahdessa ei voida korottaa, koska se nostaisi omaisuusarvoja kaupungissa ja johtaisi lunastushinnan nousuun Savolan lunastuslupaprosessissa.

Kukkonen ja Lundenius ovat tehneet selvityspyynnön, jossa he kysyvät, onko parkkipaikan vuokra perusteltu laillisesti ja voiko kaupunginhallituksen jäsen joutua virkavastuuseen tästä päätöksestä.

Laine kertoo välittäneensä kaupunginhallitukselle suullisesti tiedon parkkipaikan vuokran määräytymisperusteista. Tiedot olivat peräisin kaupungin tekniseltä johtajalta Kari Tikkaselta ja teknisen lautakunnan vuokrapäätöksen perusteluista.

– Parkkialue on kaavoitettu satama-alueeksi eikä siinä ole rakennusoikeuksia. Kaupungin pitää kohdella yhdenmukaisesti vuokralaisiaan, joten parkkialueesta ei voi periä isompaa vuokraa kuin esimerkiksi Motonetin ja S-marketin parkkialueista peritään, Laine tiivistää teknisen lautakunnan päätöksen perustelut.

Citymarketin parkkipaikan vuokra perustuu alueen pääoma-arvoon, joka arvioidaan 400 000 euroksi. Vuosivuokraa peritään viisi prosenttia pääoma-arvosta. Alueen vuosivuokra on siten 22 000 euroa.
Alueen pinta-ala on noin 7 500 neliötä.

Lundenius ja Kukkonen ovat vaatineet parkkialueen vuokran korottamista 5–10-kertaiseksi eli vähintään 100 000 euroon, koska heidän mielestään alueen pääoma-arvo on vähintään kaksi miljoonaa euroa. Heidän mielestään kaupunki menettää tuloja alimitoitetun vuokran takia.

Tikkasen mukaan perussuomalaisten arvio tarkoittaisi, että parkkialue hinnoiteltaisiin kerrostalotonttimaaksi. Tällainen korotus olisi Tikkasen mukaan keinotekoinen.

Laine kertoo välittäneensä kaupunginhallitukselle Tikkasen arvion siitä, että parkkialueen vuokratason korottaminen keinotekoisesti ja väärillä perusteilla saattaisi jopa olla kaupungille taloudellisesti haitallista. Näin tapahtuisi, jos lunastustoimikunta Savolan lunastushintaa määritellessään ottaisi Citymarketin parkkipaikan vuokrasopimuksen huomioon.

– Totesin, että kaupungille saattaisi olla jopa vahinkoa siitä, että rakennusoikeudetonta satama-aluetta alettaisiin keinotekoisesti vertaamaan tehokkaan rakennusoikeuden kerrostalotontteihin, joiden lukumäärä ja rakennusoikeudet tulevat selviämään vasta asemakaavoitusprosessin myötä, Laine sanoo.

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä kärpänen katossa (kirjautumaton)
Yllä olevien kommenttien kanssa samaa mieltä. Kaupunginjohtajan sanomiset niin ja näin - sivuseikka kokonaisuudessa. Kaipaisen ja hänen poikiensa kannalta merkityksellistä kyllä, mutta muuten ei. Salaisen kokouksen käyttäminen, jottei asiat olisi julkisia - anteeksiantamatonta. Kuinka paljon vastaavaa on?

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Motonetin tontti on saastunutta ratapiha maata ja siksi edullisempaa. Kaipaisen Savolan tontin maaperä on varmasti saastunut Savolan sahan seurauksena, joten Kaipaisen tontin arvo ei voi olla Motonetin tonttia arvokkaampaa.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Citymarketin korotettu tontin vuokra ja maapohjan arvo tuntuisi olevan oikean suuntaisia. Ei tuo vuositasolla montaa senttiä per pysäköivä asiakas tee, irtopisteitä keräävien on helppo haksahtaa näihin 10 kertaisiin laskelmiin. Eihän sekään ole paljon per asiakas. Citymarketin liikepaikka ei ole paras mahdollinen, siksi muuttohaluja on, tontin vuokra sinällään on varmasti marginaalinen asia kokonaisuudessa. Tontin arvostuksella on tietysti yhteys Savolan maiden arvoon. Kaupungin rooli kehittäjänä Savolassa on merkittävä ja alueen merkitys keskustan kehitykselle on suuri. Toivottavasti ratkaisu löytyy nopeasti, kaikkia osapuolia tyydyttävä.

Lähettänyt käyttäjä realismia (kirjautumaton)
Kaipaiselta on karannut mopo käsistä jo kauan sitten. Joko hölmöyttään tai köyhyyttään ei jättänyt aikoinaan vaadittua vakuussummaa ja nyt purkaa oman virheensä aiheuttamaa pahaa oloa valituksillaan ja ufo-jutuillaan. On vielä saanut nämä pari persua samaan ufo-kerhoon. Luonnollista tuo Kaipaisen käytös sinänsä, kyllä minuakin ottaisi pattiin, jos olisin töpännyt omat asiani yhtä raskaasti. Ja Jouko lisäksi tunnetusti tykkää riidellä kaikkien kanssa ja kaikesta. Teknisen lautakunnan, Tikkasen ja Laineen perustelut ovat oikeat ja pitävät. Lisäksi heidän velvollisuuksiinsa kuuluukin kertoa päättäjille faktat vaikutuksista, joita kaupunginhallituksen mahdollisilla väärin perustein (Lundenin esitys) tekemillä päätöksillä olisi muihin tuleviin asioihin (mm. Savolan lunastus). Tämä on oikeaa veronmaksjien edun valvontaa. Nyt nämä yli-innokkaat, äkkinäiset ja populistiset persut ajoivat hölmöyttään/kokemattomuuttaan pahasti kiville tehdessään kyselyn ja vuotaessaan kaupunginhallituksen ihan oikeasti luottamukselliset keskustelut julkisuuteen. Näitten keskustelujen salaamisella ei ole yleensäkään tarkoitus peitellä mitään laittomuuksia tms., vaan antaa tilaa aidosti avoimelle keskustelulle päättäjien kesken ilman että kaikki salaliittoteorioita rakentelevat "kylähullut" nousevat koloistaan. Taustakeskustelujen ei tarvitse olla julkisia. Päätösten perustelut ja laillisuus sen sijaan pitää tuoda julki, samoin kh:n/kv:n jäsenten äänestyskäyttäytyminen asioiden käsittelyn yhteydessä.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut