Tiistai, 19. syyskuu 2017
Reija

Savonlinnan Hernemäessä kehitellään luottokortin kokoista laboratoriota — LUT:n Savonlinnan yksikön ja Helsingin yliopiston projekti sai Tekesin Challenge Finland -kilpailussa 2,5 miljoonan euron rahoituksen

15.07.201714:00
6
  • Lääketieteen teknologiaa , Kari Ullakko ja Päici Saavalainen

    Challenge Finland -rahoituksen saanut tutkimus perustuu dosentti Päivi Saavalaisen ja tutkimusjohtaja Kari Ullakon tiimien yhteistyöhön. Mukana on myös kumppanuusyrityksiä, jotka ovat saaneet työhön omaa Tekes-rahoitusta. Kuva: Soila Puurtinen

Savonlinnan Hernemäessä kehitetään yksittäisten solujen analysointiin tarkoitettua, luottokortin kokoista laitetta, joka olisi merkittävästi halvempi kuin samaan tarkoitukseen nykyisin käytetyt laitteet. Yksisolugenomiikka on tutkimusmenetelmä, jonka muun muassa odotetaan edistävän täsmälääkityksen kehittämistä erilaisiin syöpiin ja Crohnin tautiin.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) materiaalifysiikan laboratorio ja Helsingin yliopiston lääketieteellinen tiedekunta saivat tänä vuonna laitteen kehittämistä varten rahoituksen Tekesin Challenge Finland -kilpailun kakkosvaiheesta. Rahoitus on 2,5 miljoonaa euroa kahdeksi vuodeksi.

Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dosentti Päivi Saavalainen tutkii yksisolugenomiikan käyttöä diagnostiikassa ja lääkehoidon määrittelyssä.

Pienen mutta tehokkaan tutkimuslaitteiston ideana on mikropumppu, jonka toiminta perustuu LUT:n Savonlinnan laboratorion tutkimusjohtajan Kari Ullakon keksimään liikettä tuottavaan magneettiseen älymateriaaliin. Laboratorio etsii mikropumpulle käyttötarkoituksia, joiden ympärille voi rakentaa liiketoimintaa.

— Nykyiset yksisolugenomiikassa käytetyt laitteet ovat niin kalliita, että niihin on varaa vain suurimmilla sairaaloilla. Meidän laitteemme olisi hintansa puolesta hankittavissa vaikka kaikille terveysasemille, Ullakko sanoo.

Tutkimusprojektissa on mukana yrityksiä, joiden kanssa LUT:n laboratorio voisi ryhtyä valmistamaan laitetta yhteistyössä. Yritykset ovat saaneet projektiin omaa Tekes-rahoitusta.

Challenge Finland on kilpailu, jossa haetaan kaupallistettavia ratkaisuja merkittäviin ongelmiin. Kilpailun tavoitteena on yhdistää suomalaista huippututkimusta ja yritysten tutkimus- ja kehittämistyötä.

Challence Finland -kilpailun kakkosvaiheessa rahoitusta sai vain joka kymmenes kilpailuun alkujaan hakeneista.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Heikki Kokki (kirjautumaton)
Hienoa Kari ja kumppanit. Tämä Savonlinnassa sijaitseva LUTin laboratorio tekee yhteistyötä Nobel-tasoisten tutkijoiden kanssa ja on terävintä kärkeä koko Suomessa tutkimusprojektiensa julkisen rahoituksen saamisessa. Sekin kertoo jotain, että Suomen tunnetuimmat tutkijat ja professorit tekevät yhteistyötä heidän kanssaan. Savonlinnassa sijaitseva tutkijayhteisö on myös erittäin kansainvälinen ja omaa yhteydet huippututkijoihin ympäri maailmaa. Mukana on myös tunnettuja, menestyviä vakavaraisia yrityksiä joita ilman tuotteiden saaminen maailman markkinoille on vaikeaa. Niitten mukana olo osoittaa, että Karin ja kumppaneitten tekemiseen uskotaan. Nyt kehittämisen alla oleva keksintö tai lähinnä sen sovellutusten kaupallistaminen luo mahdollisuudet todella mittavaan liiketoimintaan, josta ainakin osa voidaan tehdä Savonlinnassa. Näitä tarvitaan lisää Savonlinnaan. Kaupungin tehtävä on luoda suotuisat olosuhteet omalta osaltaan ja olla houkutteleva sijaintipaikka huippututkimukselle ja innovaatioiden kaupallistamisesta syntyville yrityksille.

Lähettänyt käyttäjä Jaana Hänninen
Anonyymi 21.03, Ei voi yksiselitteisesti sanoa, että ammattikorkeakoulun tutkimusjohtajaa Lasse Pulkkista "ei näissä kahinoissa tarvittu". Ullakon laboratorio toki on pelkästään LUT:n, mutta LUT ja ammattikorkeakoulu tekevät Savonlinnassa tiivistä yhteistyötä nimenomaan tutkimusjohtaja Pulkkisen toimialalla. Pulkkisen johtamalla tutkimuksella on selviä kytkentöjä myös Ullakon tutkimukseen. Sekä Ullakko että Pulkkinen hallitsevat tiedemaailmassa välttämättömän verkostoitumisen. Silti Pulkkista ei tässä jutussa mainittu. Maailmassa on paljon muitakin ihmisiä, joita tässä jutussa ei mainittu. Matkailun kehittäjänä työskentelevä Pellervo Kokkonen on yksi heistä. T: Jutun kirjoittaja

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

17.09. 12:11

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut