Tiistai, 19. syyskuu 2017
Reija

Savonlinnan Artemian väki oli toteuttamassa palkittua oopperaa — Yhteistyötä Suomen kansallisoopperan ja -baletin kanssa on tehty jo kauan

12.09.201708:22
1
  • Tilaukseen kuului myös esinesuurennoksia, muun muassa isoja kaloja ja sateenvarjojen päällä olevia jättivihanneksia. Kuva: Teija Summanen

  • Sateenvarjomansikka. Kuva: Susanna Mutka

  • — Saimme painaa kangasta, maalata silkkejä, värjätä silkkejä, kaavoittaa asuja, leikata ja ommella sekä neuloa ja huovuttaa, maalata ja patinoida suurella tunteella, kertoo Anne Peltonen. Kuva: Susanna Mutka

Savonlinnan ammatti- ja aikuisopiston (SAMI) Artemian opiskelijoiden ja opettajien kädenjälki näkyy palkitun koululaisoopperan, Ihmepoika A:n, lavastuksessa ja tarpeistossa.

Suomen kansallisoopperan ja -baletin esittämä teos vei voiton The Young Audiences Music Awardsin Paras ooppera -kategoriassa. Oopperan tarinan on kirjoittanut rap-artisti Paleface.

YAMawards, eli The Young Audiences Music Awards, palkitsee luovia ja innovatiivisia nuorille suunnattuja musikaalisia toteutuksia viidessä eri kategoriassa. Tänä vuonna kilpailuun osallistui 60 teosta yli 20 maasta.

Voittajat julkaistiin 4. syyskuuta Portugalin Portossa.
 
SAMIn kulttuurialan opettaja Anne Peltonen kertoo asiakkaan toivoneen, että ooppera tehdään ekologisesti.

— Tarpeiston osalta tämä tarkoitti sitä, että uusien materiaalien hankkimista pyrittiin välttämään ja aikaisemmissa oopperoissa käytettyjä materiaaleja hyödynnettiin mahdollisimman paljon.

Projekti alkoi kesäkuussa 2016, jolloin Anne Peltonen kävi lavastus- ja tarpeistosuunnitelmia läpi Suomen kansallisoopperan ja -baletin lavastaja-puvustaja Anna Kontekin sekä muun työryhmän kanssa.

Ensin tarpeistosta tehtiin mallikappaleet, minkä jälkeen päästiin valmistamaan lopulliset työt.

Artemiassa valmistettiin erikoistarpeistoa, johon kuului metalli-, puu-, tekstiili- ja vaatetustöitä.

— Saimme painaa kangasta, maalata silkkejä, värjätä silkkejä, kaavoittaa asuja, leikata ja ommella sekä neuloa ja huovuttaa, maalata ja patinoida suurella tunteella, Peltonen kertoo.

Tilaukseen kuului myös esinesuurennoksia, muun muassa isoja kaloja, sateenvarjojen päällä olevia jättivihanneksia, suuria köynnöskasveja sekä jättisaksia. Niitä valmistettiin eri tekniikoin hyvin haastavista materiaaleista. 

Kangasta käytettiin paljon. Noin 300 metriä silkkiä ommeltiin ja muokattiin kahdeksi taustaksi, kasvimaskiksi sekä 60 kappaleeksi viittoja.

Myös pientarpeistoa tehtiin huovuttamalla, neulomalla, ompelemalla ja värjäämällä ja patinoimalla.

Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto on tehnyt yhteistyötä Suomen kansallisoopperan ja -baletin kanssa jo 20 vuotta.

— Ihmepoika A:n tarpeiston osalta oopperan työryhmä aloitti neuvottelut suoraan SAMIn kanssa, mikä on hieno ja kiitettävä osoitus laadusta sekä onnistuneista töistä, Peltonen toteaa.

 

Juttua muokattu 13.9. klo 20.26. Korjattu kilpailuun osallistuneiden teosten ja maiden lukumäärä.

Kommentit

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

17.09. 12:11

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut