Keskiviikko, 23. elokuu 2017
Signe, Varma

Savonlinnaanko upea huvipuisto — kaupunginjohtaja Janne Laine kannustaa kehittämään kaupunkistrategiaan uusia, konkreettisia avauksia

Päivitetty: 08.05.201709:45
59
  • Vesi- ja puuhapuisto Kesämaa kuuluu suosittuihin Savonlinnan matkailukohteisiin. Nyt kaupunginjohtaja kysyy, tarvittaisiinko uudeksi vetovoimatekijäksi uusi huvipuisto. Kuva: Soila Puurtinen

Savonlinna valmistelee uutta kaupunkistrategiaa. Kaupunginjohtaja Janne Laine kannustaa kehittämään strategiaan uusia, konkreettisia avauksia.

— Voisiko esimerkiksi matkailutoimialan uudeksi vetovoimatekijäksi rakentaa korkeatasoisen huvipuiston kaupungin ja matkailuyritysten yhteisinvestointina alueellemme? Tällainen puuttuu Itä-Suomesta ja se toimisi magneettina lapsiperheille ja nuorille aikuisille matkailijaryhmänä aina Pietaria myöten, Laine toteaa.

Kaupunkistrategian pohjatyötä varten on jo käynnistetty laajapohjainen yhdentoista työryhmän työskentely, joissa on yli sata savonlinnalaista osallistujaa.  Työryhmien valmiit esitykset toimivat pohjana Savonlinnan kaupungin strategialuonnokselle, jota uusi valtuusto linjaa seminaareissaan kesä- ja syyskuussa. Valmis strategialuonnos on esillä valtuustoseminaarissa syyskuun alussa.

Asiantuntijatyöryhmiin on kutsuttu paikkakunnan keskeisiä vaikuttajia ja asiantuntijoita teollisuuden ja logistiikan, kaupan ja matkailun, maa-, metsä- ja kalatalouden, yrittäjyyden, kuntapalveluiden, osaamisen ja koulutuksen, asuinympäristön viihtyisyyden ja kehittämisen, nuorison ja opiskelijoiden, hoiva-, sosiaali- ja terveysalojen, ikäihmisten, yhteisöllisyyden sekä kulttuurin aloilta.

Myös kuntalaiset voivat osallistua strategian valmisteluun eri vaiheissa. Alkukesästä  kerättiin kaupunkilaisilta ideoita verkkosivulla olleella kyselyllä. Strategialuonnos on tulossa kaupunkilaisten kommentoitavaksi ilmeisesti elokuun puolivälissä.

Jutun viimeistä päivitetty 25.7. Alkuperäisessä jutussa kutsuttiin kaupunkilaisia vastaamaan kaupungin verkkosivulla olevaan kyselyyn.

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä marja (kirjautumaton)
Se mitä Savonlinna kaipaisi, on esimerkiksi laadukas kesäkahvila torille. Vuosia siellä olleet kojut onnettomine kahveineen ja huonoine kuivine lörtsyineen/pullineen ovat pettymys joka vuosi. Nykyaika on unohtunut, samoin nykyaikaiset matkailijat, joille pahvikuppipaulig ei ole nautinto vaan torilta pois vievä asia. Vanhoja kojuja tarvitaan, ihan varmasti, mutta voi sitä nautintoa kun saisi erikoiskahvia croissantin yms. vastaavien leivonnaisten kanssa oikeasta kupista ja lautaselta niissä maisemissa. Monikymmenvuotisena kesäturistina on pakko torilla käydä mansikat ostamassa ja sitten nopeasti pois etsimään kunnon kahvipaikkaa muualta (löytyykö niitä - kaikki eivät halua litkiä olutta koko päivää?). Palvelut ovat jämähtäneet vanhoihin uomiin, samoin ruokapaikkojen tarjoilu. Varmaan lohi ja lörtsyt ovat ensikertalaisille pakkopulla, mutta tiedättekö kuinka moni kesämatkailijoista on säännöllisesti Oopperajuhlien takia kaupungissa vuodesta toiseen? Valitettavasti Oopperajuhlat ovat Savonlinnan alueen ainoa todellinen houkutus, joten olisi myös toivottavaa, että Savonlinna ja lähikunnat ottaisivat enemmän osaa myös niiden jatkumisesta huolehtimiseen. En usko, että yksikään Oopperajuhlien vieras, ainakaan ulkomainen, tulisi alueelle lomailemaan ilman oopperaa. Lapsiperheitä huvipuisto ehkä houkuttelee, niidenkin tarjonta on nykyään tosi suurta ympäri Suomen, mutta ilman Oopperajuhlien vierailijoiden houkuttelua tuo kaikki on hyvin merkityksetöntä. Kehittäkää kaupungista paikka, jonne tullaan viihtymään oopperan ohella. Joka vuosi eivät esitykset kiinnosta, mutta jos kaupunki uudistuu ja uudistaa palveluitaan tämän päivän turisteille mieluisaksi, paikalle tullaan ja siitä hyötyvät sekä kaupunki, että Oopperajuhlat.

Lähettänyt käyttäjä Asiaa! (kirjautumaton)
Jos jossain Etelä-Pohjanmaalla on menestyvä huvipuisto, luulisi Savonlinnassakin sellaisen olevan varteenotettava mietinnän kohde, onhan seutu sentään laajalti tunnettu kesämatkailu kohde! Riskit ovat tietysti suuret, kun lähdetään rakentamaan ihan oikean mittakaavan huvipuistoa, eikä mitään joka kylän puuhamaata, mutta yhteen hiileen puhaltamalla nekin pienenee. Kyllä sellaiselle olisi tarvetta Itä-Suomessa ja nyt olisi tuhannen taalan paikka iskeä, ennen kuin joku muu ennättää...

Lähettänyt käyttäjä ***** (kirjautumaton)
Nyt ollaan oikealla tiellä! Toivottavasti kaupunkilaiset kävisivät vastaamassa tuohon strategiakyselyyn ja nimenomaan miettisivät asiaa ennen vastausta strategisessa mielessä. Siis ei ryhdytä puhumaan torikahviloista ja muista nippeleistä vaan tiukkaa strategista suunnittelua. Jotta asiaa on helpompi hahmottaa torikahvilaesimerkillä voidaan puhua eri suunnittelun tasoista. Tasoja ovat; strateginen taso, taktinen taso ja operatiivinen taso. Strategisella tasolla päätetään esim. missä tori sijaitsee? Taktisella tasolla päätetään millainen tori on ympäristönä ja mitä palveluja se tarjoaa? Operatiivisella tasolla päätetään millaisia lörtsyjä torilla tarjotaan ja millä hinnalla. Nyt keskitytään siis strategiseen tasoon eli "isoon kuvaan". Autetaan nyt yhdessä päätöksentekijöitä kun siihen on mahdollisuus! Itä-Savo voisi osaltaan huolehtia, että linkit ovat jatkuvasti esillä ja helposti saatavilla, jotta kansalaiset käyttäisivät tämän mahdollisuuden.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Marja, meillä on tasokkaita vuokramökkiä vuokrattu turisteille vuosikausia ja heistä oopperassa kävijöitä on vain pieni osa eli ei edes joka vuosi käy oopperassa eli kyllä täällä on tarvetta muullekin kuin korkealle kulttuurille.

Lähettänyt käyttäjä NoBoy (kirjautumaton)
Ostakaa vähän käytetty huvipuisto Wasalandia Vaasasta. saatte halavalla. Meni nimittäin konkkaan Ihan tottakin puhuen keksikää nyt oikeasti jotakin muuta. Ei mahdu tivoleita enää Suomeen. tai jos mahtuu, niin ne eivät kannata. Ps Tykkimäki on jo olemassa lähempänä Pietaria

Sivut

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut