Lauantai, 19. elokuu 2017
Mauno, Maunu

Savonlinnaan avattiin patenttitoimiston sivupiste

19.06.201713:09
11
  • Salomäki Heikki, Salomäki Mika

    Patenttitoimisto Salomaki Oy:n myyntijohtaja Mika Salomäki ja patenttiasiamies Heikki Salomäki ovat paikalla Savonlinnan sivutoimipisteessä tarpeen mukaan. Kuva: Antti Varonen

Patentti- tai tavaramerkkihakemuksen tekemiseen saa nykyisin apua Savonlinnasta. Patenttitoimisto Salomaki Oy avasi Savonlinnaan sivutoimipisteen. Myyntijohtaja Mika Salomäki kertoo, että Savonlinnan sivutoimipisteessä ollaan paikalla osa-aikaisesti ja etenkin kesäkautena, mutta myös aina tarpeen mukaan tarvittaessa.
Yhtiön päätoimipaikka on Hyvinkäällä, missä se on toiminut jo 30 vuoden ajan. Patenttiasiamies Heikki Salomäki sanoo, että hänen tietämänsä mukaan Etelä-Savossa ei ole muita patenttitoimistoja. Hänen mielestään on tärkeää, että kynnys patenttitoimistossa asiointiin on matala.
Etelä-Savosta jätettiin viime vuonna 42 suomalaista patenttihakemusta ja koko suomesta 1 368 hakemusta.
Mika Salomäki kertoo, että patenttitoimistossa tai asiakkaan luona voidaan ensitapaamisella selvittää, mitä patentoitavaa keksinnössä voisi olla. Samalla selvitetään lyhyellä uutuuskartoituksella, onko vastaavanlaisia patentteja jo muilla.
— Lisäksi käydään yhdessä asiakkaan kanssa läpi patentointi- ja suojausstrategiaa, kuten tarvitaanko tavaramerkki- tai mallisuojaa tai mahdollisesti jatkossa kansainvälistä patentointia, Salomäki kertoo.
Vasta näiden maksuttomien alustavien selvityksen jälkeen ruvetaan tekemään varsinaista toimeksiantoa ja patenttihakemusta.

Patenttitoimistoon on hyvä ottaa yhteyttä jo ennen kuin alkaa esitellä keksintöänsä missään. Patenttihakemusta vaikeuttaa, jos uudistus on julkaistu.
— Tavallisin virhe on se, että uudistusta esitellään esimerkiksi omalla verkkosivulla ennen patenttihakemuksen vireille laittamista. Jo hakemuksen jättäminen antaa keksinnölle alustavan patenttisuojan, vaikka hakemusta ei olla vielä käsitelty eikä patenttia myönnetty, Saomäki sanoo.
Keksinnölle voidaan hakea myös hyödyllisyysmallia eli niinsanottua pikkupatenttia, mikä on kustannuksiltaan edullisempi ja käsittelyltään nopea, mutta se antaa kuitenkin saman suojan keksinnölle, kuin varsinainen patentti.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Hyvä juttu. Tässä onkin reppu täynnä erilaisia mallisuojattavia juttuja ja pari ehkä patentoitavissa olevaa. Tosin voipa olla, että savonlinnan kaltaisesta "serkustyytyväisten" sossulasta pitää nyt alkaa pyrkiä pois ellei meno ala muuttumaan noin yleisesti ottaen.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kätevää monin tavoin. Vähän harmittaa, että on auki enimmäkseen vain kesäisin. Toki monella savonlinnalaisellakin yrityksellä on toimipisteitä esimerkiksi Lapissa, jotka ovat auki pääasiassa hiihtokaudella. Toki siksi, että asiakkaatkin ovat silloin siellä. Joillain on toimipisteitä jopa ulkomailla ja toiminnan laajentumisen kansainvälistymisessä ensimmäinen vaihe on monesti yhtiökokousten pitäminen - tietysti paikallisen julkisuuden saamiseksi ja verkoston aktivoimiseksi. Miten kaikki Savonlinnan kesäyrittäjät saataisiin kaupunkiin talveksi ja siirtämään toimintoja tänne laajemminkin? Esimerkiksi erilaiset henkilöstö- ja taloushallintopalvelut voivat nykyisin toimia etänä.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut