Tiistai, 19. syyskuu 2017
Reija

Romuosmalle uudet yrittäjät – kaksikko ottaa haasteen innolla vastaan

13.09.201709:02
11
  • Romuosaman yrittäjät Toni Kukko ja Kosonen Mikko

    Toni Kukko ja Mikko Kosonen ovat savonlinnalaisen Romuosman uudet yrittäjät. – Pitkään asiasta puhuttiin, mutta tähän tilaisuuteen piti tarttua, miehet sanovat. Kuva: Antti Varonen

Teräksen myyntiin ja metalliromun kierrätykseen erikoistunut savonlinnalainen yritys Romuosma on saanut uudet yrittäjät.

Yrityskaupat tehtiin hiljattain, kun yrittäjä Kari Lehtonen myi yrityksen savonlinnalaisille Mikko Kososelle ja Toni Kukolle.

Mikko Kosonen kertoo pohtineensa pitkäaikaisen ystävänsä Toni Kukon kanssa pitkään yrittäjäksi ryhtymistä.

— Mitä enemmän me siitä keskustelimme, sitä enemmän ajatus alkoi meitä kiehtoa. Pontta päätökselle antoi sekin, että yritys oli Tonille tuttu. Hän on ollut Romuosmalla töissä noin kolme vuotta

Yrittäjän saappaisiin astuminen kiinnosti Kososta eniten siksi, että yrittäminen tuo työelämään ihmiselle tiettyä vapautta ja uusia haasteita.

— Oma tekemisen vapaus oli aivan varmasti yksi merkittävimmistä vauhdinantajista tähän loikkaan, Kosonen sanoo.

Kososen viimeisin työpaikka oli Metsä Woodin Punkaharjun tehtailla kunnossapidossa. Punkaharjulla hän teki sähkötöitä eli huolsi kahta tehdasta ja yhtä voimalaitosta.

Sitä ennen hän toimi muun muassa Savonlinnan Oopperajuhlilla sähköosaston esimiehenä.

Kosonen ja Kukko ovat tunteneet toisensa parikymmentä vuotta. Miehet sanovat, että kummallakin heillä on aina ollut selkänahassaan vahvasti yrittäjän luonnetta.

— Tykkäämme kovasti touhuta, ja touhua tässä yrityksessä ihan varmasti tulee riittämään. Tämä oli meille mielenkiintoinen haaste, joka piti ottaa vastaan, tuoreet yrittäjät sanovat.

Yrityksen miehille myynyt Kari Lehtonen aikoo jäädä opastamaan yritykseen uusia yrittäjiä yhdeksän kuukauden ajaksi. Tästä sovittiin jo silloin, kun yrityskaupoista neuvoteltiin.

— Yrityskauppa syntyi elo–syyskuun vaihteessa. Itse tulin Romuosmaan yrittäjäksi tammikuussa 2007, kun silloinen yrittäjä Pentti Metsberg myi yrityksensä minulle.

Lehtonen asetti vuoden 2007 alussa omaksi tavoitteekseen päivittää Romuosma nykypäivän vaatimuksia vastaavaksi yritykseksi.

— Koen siinä myös kohtalaisesti onnistuneeni.

Lehtonen sanoo pitäneensä yrityksen kehitystyön johtavana ajatuksena vastata aina asiakkaan tarpeisiin.

— Meillä on ollut pitkään eri alan yhteistyöyrityksiä, joiden kanssa olemme pystyneet toimittamaan asiakkaille puolivalmisteita tai valmiita tuotekokonaisuuksia.

Uudet yrittäjät ehtivät saada Lehtoselta yhdeksän kuukauden aikana paljon oppia. Kari Lehtonen pitää neuvonantajan rooliaan tärkeänä siksi, koska Kukolla eikä Kososella ole aiempaa yrittäjätaustaa.

— Itse en vielä tiedä, mitä teen yhdeksän kuukauden kuluttua.

 

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Yrittäjänä 40v. (kirjautumaton)
Raudassa ei oo pojat raha hukassa. Perinteet paikan romuliikkeellä ovat pitkät, Leino, Metsberg, Lehtonen. Toimintamalli on ajan myötä muuttunut, mutta niin ovat muuttuneet säädökset ja yhteiskuntakin. Monta hauskaa tapausta muistuu vuosien varrelta. Metsbergin Pena kulki aina paksu rahapussi mukana joka paikassa. Kysyin vanhempana yrittäjänä, että mitä sinä nyt noin? Sanoi, että eihän sitä koskaan tiedä kylillä kulkiessa, koska sattuu sopiva romulaiva olemaan kaupan käteismaksulla. Tilanteet tulivat niin nopeina, ettei sitä pankin kautta rahaa joutanut siirtelemään. Hutejakin kaupoissa tuli, mutta enimmäkseen osui. Hauska veikko, sattumalta tapasin myöhemmin eräällä etelänmeren saarella. Hyvä veto ja etukeno oli Penalla päällä. Tsemppiä uusille yrittäjille!

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Lapissa Metallinkierrätys maksaa nettisivujensa mukaan romumetallista seuraavasti: Metalliromun hinta elokuu 2017 – ostohinnastomme (ALV. 0 %)Kupari A 4,00€/kg Kupari B 3,50€/kg Alumiinipelti / valu 0,65€/kg Aluprofiili / lanka 0,75€/kg Messinki 2,20€/kg Aluvanteet 0,65€/kg Alu- /kuparikennot 1,30€/kg RST 0,60€/kg MMJ-kaapeli 1,00€/kg Alumiinikaapeli 0,45€/kg Lyijy 0,50€/kg Rengaspainot 0,20€/kg Sähkömoottorit 0,30€/kg Syylärit Mes/Cu 2,00€/kg Leikattava rauta 135€/tn Puhdas pelti 150€/tn Sekapelti 70€/tn Autot kuivatut 70€/tn Romuautot 50€/tn Akkuromu 450€/tn Alv24% siis vielä päälle.

Lähettänyt käyttäjä Samppa (kirjautumaton)
Akkuromu on tosiaan hinnoissaan. En ole kolmea euroa kilolta saanut, mutta 2,00 +alv maksoivat Espoossa tänä kesänä. Lapin halpoja hintoja peilaavat pitkät ja kalliit kuljetuskustannukset.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Olen käsittänyt, että Savonlinnan seudulla rautaromua "otetaan vastaan jopa ilmaiseksi" asettamalla jokin lavakaukalo sopivalle hollille, johon rahanarvoisen romuraudan saa jättää. Bisnes on ollut kannattavaa, mutta pikkuhiljaa tieto raudan ja värimetallien arvosta saavuttaa myös savonlinnalaiset. Paras olisi laittaa reilusti esille hintataulu, jossa päivän ostohinnat eri metalleille. Näin olen useissa romutarhoissa muualla nähnytkin tehdyn.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Se on noille kommentoijille todettava, että helppohan se on ostohintoja luetella kun ei itse tarvii myydä sitä eteenpäin. Eri puolilla Suomea on eri hinnat jo pelkästään rahtienkin vuoksi. Romu on romua jos en ite sitä tarvii niin halvempi on vaikka ilmaiseksi päästä eroon.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Turhaa hinnastoja lukea, mitä minä olen monen yrittäjän aikana paikassa asioinut niin ostanut olen rautaa rakentaakseni jotain. Uutta tai käytettyä rautaa. En koskaan mieltänyt että sinne voisi viedäkkin tai sen olevan kaatopaikka.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

17.09. 12:11

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut