Torstai, 27. heinäkuu 2017
Heidi

Rantasalmen kunta selvittää kyläkoulujen lopettamisesta koituneet todelliset säästöt, taustalla valtuustoaloite

20.03.201719:00
2
  • Parkumäen koulu

    Parkumäen koulu lakkautettiin elokuussa 2015. Opetus loppui siellä jo vuonna 2014, kun oppilailla ja henkilökunnalla havaittiin sisäilmasta johtuvia oireita. Kuva: Soila Puurtinen

Rantasalmen sivistystoimi alkaa selvittää Parkumäen ja Osikonmäen koulujen lakkautuksista saatuja kokonaissäästöjä. Asian selvittämistä vaativat valtuustoaloitteessa keskustan Tiina Tilaéus, Juho Tiainen, Markku Karvonen, Kari Lappalainen ja Antti Eklöf.
Selvityksessä tulee heidän mukaansa ottaa huomioon säästetyt henkilöstökulut, menetetyt valtionosuudet, koulukyytikustannukset, kiinteistökulut ja investoinnit, lakkautettujen oppilasryhmien perustaminen uudelleen, lisääntynyt oppilashuollon tarve ja lakkautettujen kiinteistöjen ylläpitokustannukset.

Lisäksi aloitteessa esitetään, että koulujen lakkauttamisten vaikutuksia tulisi tutkia myös kustannussäästöjä laajemmin: Miten ne vaikuttavat esimerkiksi alueen maaseutuun ja yhteisöön? 
Selvitykset tulisi aloitteen tekijöiden mukaan tehdä ennen kuin Rantasalmen kouluverkon uusista muutoksista ja Tuusmäen koulun tulevaisuudesta päätetään.

Osikonmäen ja Parkumäen koulut lakkautettiin elokuussa 2015. Tuusmäen koulu on Rantasalmen ainoa toiminnassa oleva kyläkoulu tällä hetkellä.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Rantasalmella päädyttiin muutama vuosi sitten aivan oikeaan ratkaisuun, jossa kyläkoulujen määrää karsittiin ja samalla kunnan keskustaan päätettiin rakentaa hyvä toimiva uudistettu koulukeskus. Tavoitteena oli sopeuttaa koulutuksen kulut tasolle, jotka jaksetaan kantaa ja jotka ennustettujen tulevien oppilasmäärien mukaan ovat järkeviä. Kulut on pidettävä kurissa muuten ei hyvää seuraa. Tärkein syy karsimiselle oli kuitenkin halu taata lasten mahdollisuus hyvään oppimiseen sellaisessa ympäristössä, joka antaa siihen edellytykset. Oppiminen ja opettaminen ovat vähän erilaisia kuin takavuosikymmeninä. Asia jäi kyllä vähän kesken, kun Tuusmäen koulu jätettiin vielä toimimaan. Kustannusselvityksiä voidaan kyllä tehdä, mutta on aivan itsestään selvää, että tehty ratkaisu on ollut oikea ja erityisesti kustannustehokas. Ajatelkaa, jos 20 vuotta sitten ei olisi silloisia lopettamispäätöksiä tehty, niin mikä olisi tilanne nyt. Valtuutettujen pitää pystyä tekemään realistisia ratkaisuja silloinkin, kun ne eivät ole mukavia. Kannattaisi muistaa näin ennen vaalejakin.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä