Tiistai, 19. syyskuu 2017
Reija

Pyöriikö kotinurkissa aseita ja räjähteitä? — Marraskuun keräyksessä pääset niistä kätevästi eroon

12.09.201720:03
  • aseet, käsiase, aseiden säilytys, rikokset, ampuminen

    Aseista ja räjähteistä pääsee kätevästi eroon ilmoittamalla ne poliisin ja puolustusvoimien keräykseen. Kuva: Jaakko Avikainen

  • Ase

    Aseista ja räjähteistä pääsee kätevästi eroon ilmoittamalla ne poliisin ja puolustusvoimien keräykseen. Kuva: Antero Teittinen

Puolustusvoimat ja poliisi keräävät aseita ja räjähteitä Savonlinnan seudulla marraskuussa viikolla 45.

Keräyksiin on perinteisesti kertynyt tarpeettomiksi käyneitä ja monesti käyttökelvottomiksikin menneitä aseita, patruunoita, ruuteja ja patruunanalleja.

Myös kaikki räjähteet niihin liittyvine tuotteineen kelpaavat keräykseen.

Materiaalit kerätään ennakkoilmoittautumisten perusteella. Poliisi ottaa yhteyttä kaikkiin ilmoittautuneisiin.

— Keräystä järjestellään sen mukaan, mistä ihmisiä ilmoittautuu ja milloin he ovat paikalla. Keräyspartioita tulee eri puolille sen mukaan, kertoo ylikonstaapeli Ari Röytiö Itä-Suomen poliisista.

Aseisiin ja räjähteisiin ei tarvitse itse koskea, ilmoitus niistä riittää.

— Poliisi ja puolustusvoimat hoitavat asian siitä eteenpäin. Missään tapauksessa tarvikkeita ei pidä lähteä itse kuljettelemaan mihinkään.

Keräyksen tarkoitus on tehdä ihmisten elinympäristöä turvallisemmaksi.

— Etelä-Savossa edellisestä keräyksestä on jo aikaa. Viimeksi olin vastaavassa keräyksessä Pohjois-Savossa, ja aseita löytyi jopa ruhtinaallisesti.

Edelleen löytyy myös vanhoja sota-ajan räjähteitä. Rintamilta on tuotu monenlaista sotamuistoa, ja perikunnat törmäävät niihin paikkoja siivotessa.

— Ennen sai nimismieheltä luvan ostaa räjähteitä esimerkiksi kantojen ja peltokivien raivaamiseen. Näitäkin tarvikkeita löytyy yhä vaan, Röytiö luettelee keräysten perussaalista.

Lupia aseille ei tarvitse olla.
— Tämä on ns. armonvuosikeräys. Jos räjähde tai ase vaivaa, se on nyt helppo luovuttaa pois.

Suurin osa kerätystä materiaalista menee hävitettäväksi.

— Harvinaisemmankin aseen voi luovuttaa, valtio voi myydä sen huutokaupalla keräilijöille ja luovuttaja saa kulujen jälkeen tuottoakin. Useimmat aseet ovat käyttökelvottomia ja menevät sulatukseen.

Joutavista ase- ja ampumatarvikkeista voi ilmoittaa joko sähköpostilla tepo.ita-suomi@poliisi.fi tai soittamalla tai kirjoittamalla numeroon 0295 455 003.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

17.09. 12:11

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut