Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Punkaharjun hoitohakkuut jatkuvat

Päivitetty: 10.03.201615:00
10
  • Harjulla hakkuu on erikoishakkuuta, sillä rinteet asettavat omat haasteensa tasamaahakkuuseen verrattuna.

Punkaharjun tienvarsinäkymät ovat komistuneet talven aikana. Luontovalvoja Leo Parkkonen ja huoltomies Sami Viinanen Metsähallituksen Etelä-Suomen Luontopalveluista ovat joulukuusta alkaen tehneet Punkaharjulla Kivisillan ja Kruunupuiston risteyksen välisellä alueella hoitohakkuita, jotta kansallismaisema pääsisi oikeuksiinsa järvi- ja harjumaisemien avautuessa tielle.

— Yllättävän huonoa puuta on ollut, yli puolet poistettavasta puusta on lahoa. Hakkuissa pyritään kerroksellisuuteen, on tarkoitus, että harjulle jää monenikäistä puustoa, sanoo Parkkonen.

 

Hakkuut aloitettiin joulukuussa ylempää rinteestä. Tammikuussa jäädytettiin jäätie ja helmikuusta lähtien on hakattu jäältä käsin.

— Tämä talvi on ollut optimaalinen. Kova pakkanen tuli sopivaan aikaan. Nyt on ollut hyvä keli hakata, kun lämpötila on lähellä nollaa, miehet tuumaavat.

Yhteensä jäätietä on noin puolitoista kilometriä. Kalevi Nousiainen Kulennoisista ajaa puut traktorilla sitä mukaa laaniin vanhaan lossirantaan.

Kyse on erikoishakkuusta, sillä rinteet asettavat omat haasteensa tasamaahakkuuseen verrattuna.

— Työtekniikat vaativat omat välineensä. Lisäksi suurin osa havuista korjataan pois, mikä hidastaa työtä puolella, mutta jälki jää siistiksi, Parkkonen sanoo.

Vanhimmat kaadetut puut ovat yli 150-vuotiaita, mutta tilanteen mukaan tehdään niinkin, että nätti vanha puu jätetään maisemaan ja ympäriltä otetaan nuorempia.

 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Mitä ihmeellistä? (kirjautumaton)
Selvähän se on, että tyvitukkia tulee tuollaisista järeistä vanhoista puista. Miksi se pitäisi hukata tavallisen tukin sekaan? Ei oksatonta tyvitukkia juurikaan huonolaatuisista tai nuorista puista lähde. Johan tuossa jutussa kerrotaan, että tarkoitus on saada monimuotoinen, kerroksellinen metsä, jossa on koko ajan kehittymässä uutta polvea ja sopivasti seassa vanhaa metsää.

Lähettänyt käyttäjä Puutunneli (kirjautumaton)
Vilkaharjullekin pitää saada samanlainen kerroksellinen avartava hakkuu. Vilkaharjulla puusto kasvaa paikoitellen liian tiheänä, ettei aurinko näkyvyyttä haittaa eikä kuun kumotus. Vilkaharjun hoito on ulkoistettu luonnolle ja luonto hoitaa metsää kuin Metsähallitus, eli metsä on pääasiassa ryteikköä, mutta paikoitellen on isojakin aukkoja.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
" Miten käy luonnon Lähettänyt 10. maaliskuu 2016 - 19:37 käyttäjä vihreät arvot (kirjautumaton) Miten käy luonnon monimuotoisuuden, ettei olisi sitä rahan valtaa etusijalla ennen luontoarvoja ja kestävää kehitystä."-----Olkaa huoletta, ei tuollaisesta erikoishakkuusta jää korjuukulujen jälkeen liiemmälti säästöön, mutta maisema avartuu ja näkymät ympärillä oleville turkooseille vesistöille paranee. Ei kai kukaan haikaile tuohon harjuntien ympärille luonnon ryteikköjä... ?

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Huolestuttaa kun viimeisen kymmenen vuoden aikana on harjulta hakattu todella arvokkaita puita enemmän, kuin uutta tilalle on kasvanut. Jos puu on elävänä kestänyt harjun myrskyt viimeiset 150 vuotta, niin eiköhän ne elävänä kestä jatkossakin tulevat myrskyt. Kuolleet ja kelottuneet puut on sitten eri juttu. Jos tyyli ei muutu, niin harjualue menettää vanhat puut ja harju maisema-arvokkuuden.

Lähettänyt käyttäjä Minä itse! (kirjautumaton)
Monissa kommenteissa tulee esiin ihmisten itsekkyys. Heidän mielestä hakkuut tälläkin Punkaharjun kohteella olisi joko jätettävä kokonaan tekemättä tai kaikki vanhat männyt olisi säästettävä. Ei ajatella kuin omaa sukupolvea, että itselle olisi komeata vanhaa aarnimetsää katseltavana! Mutta niin mänty kuin koivukin ovat valoa vaativia puita, eivätkä mensty alikasvoksena, toisin kuin kuuset. Näin ollen pienistä alle jääneistä puista ei kehity enää isoa runkoa, vaikka päällä oleva 150 vuotias runko kuolee. Tilaa nuoremmille yksilöille on tehtävä siinä vaiheessa, kun niillä on vielä kunnollinen latvus. Toinen mahdollisuushan olisi antaa tämänkin metsän rapistua pikkuhiljaa paikalleern ja muuttua vähän kerrassaan pioneeripuiden valtaamaksi lepikoksi ja siitä sitten kuusikoksi. Olisihan siinä tuleville sukupolville vähän erilaista harjumaisemaa, synkkä kapea tie kuusikon keskellä...

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Edellinen höpö höpö puhetta. Ei harjulla ole ennenkään tehty näin voimakkaita hoitohakkuita, mutta siitä syystä juuri harjulla on noin mahtavia puita. Venäjän vallan aikana ei ole hakattu juurikaan muuta kuin kelottuneet puut. Viitaten edelliseen kirjoitukseen, niin nyt harjulla pitäisi olla kuusikko, mikäli kirjoitus pitäisi paikkansa.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä