Perjantai, 28. huhtikuu 2017
Ilpo, Tuure

Pop up -auttaminen istuu nykyaikaan — Siskot ja Simot -ideaa avattiin Linnalassa

21.04.201708:31
  • Siskot ja Simot, toiminnanjohtaja Eero Väisänen

    Siskot ja Simot esitteli toiminta-ajatustaan torstaina Savonlinnassa. Toiminnanjohtaja Eero Väisänen on huomannut, että pop up -auttaminen ilman sitoutumista on nykyaikaan istuva auttamista. Kuva: Tuija Pauhu

  • Kädet nousivat ylös Linnalan juhlasalissa, kun Eero Väisänen kysyi vapaaehtoisia auttajia pop up -tapahtumaan. Kuva: Sami Nikulainen

Vanhusten palvelutalossa on periaatteessa kaikki tarpeellinen. Silti ulkoilu tuppaa jäämään vähiin.
Henkilökuntaa on vähän ja aika on kortilla. Siskot ja Simot -yhteisön toiminnanjohtaja Eero Väisänen on nähnyt ihmisten ulkoiluttavan mielellään tuntemattomia ikäihmisiä, kunhan toimintaan ei tarvitse pitkäaikaisesti sitoutua.
— Ihmiset eivät nykyään halua sitoutua pitkäaikaisesti yhdistystoimintaan, mutta kun järjestetään vaikkapa pop up -henkisesti vanhusten ulkoilutustapahtuma, on meillä ollut parhaimmillaan 70 henkilöä mukana,
Väisänen esitteli pop up -auttamisen ideaa Savonlinnassa Linnalassa torstaina. Juhlasalissa oli tupa täynnä asiasta kiinnostuneita. Lähes kaikki kädet nousivat ylös, kun Väisänen kysyi, kuinka moni lähtisi mukaan pop up -hengessä auttamaan.

Uudenmaan alueella toimiva Siskot ja Simot on neljä vuotta sitten perustettu luovan välittämisen yhteisö, joka järjestää teemoiltaan vaihtelevia, nopeasti polkaistavia tapahtumia auttamisen hengessä.
— Järjestämme välittämisen keikkoja, joihin osallistumisen kynnys on matala.
Pääosa auttamistapahtumista on tehty ikäihmisten parissa, mutta tapahtumia on tehty myös muun muassa kehitysvammaisten kanssa
— Toimintaa ei ole siis sidottu mihinkään ryhmään, vaan keikkoja tehdään siellä, missä tarve on. 

Siskot ja Simot on nyt laajentamassa toimintaa ympäri maata. 
— Haastan ihmisiä mukaan toimintaan. Meiltä saa tietoa, apua ja neuvoja. Kuka vaan voisi järjestää auttamistapahtuman Savonlinnassa. 
Väisäsen mukaan nyt voisi olla hyvä idea vaikka käydä talkoilla laittamassa vanhusten pihoja kevätkuntoon.
Kunta-alalla ja sittemmin yrittäjänä työskennellyt Väisänen sai idean pop up -auttamisesta, kun hän teki MBA-opintojensa lopputyötä. Aiheena oli sosiaalisen hyvinvoinnin kehittäminen paikallisyhteisöissä.
— Yhteiskunnan tulee vastata peruspalveluista eikä vapaaehtoistoiminta voi korvata sitä. Vapaaehtoistoiminnalla voidaan kuitenkin tuottaa paljon sosiaalista hyvinvointia. Ihmiset lähtevät mielellään mukaan, kun lähtemisen tekee helpoksi.

Linnalan opiston tilaisuudessa esittelivät vapaaehtoistoimintaansa Keiku ry, Kaverikoiratoiminta, Etelä-Savon Etsintäkoirat, Pidä Saaristo Siistinä ry, Tosiukot ja -akat ja MLL sekä Local Host ry. Viimeisin tarjoaa it-tukea Kerimäellä, joten auttamisen muodot ovat modernit.
Linnalassa on tarkoitus järjestää vapaaehtoistoimijoille koulutusta ensi syksynä. Mitä se pitäisi sisällään, on myös koulutuksesta kiinnostuneiden käsissä. Riitta Kärkkäinen Kolomonen ry:stä toivoo Linnalaan asiasta viestejä. 
Pop up -auttamistapahtumia Savonlinnan seudulle Väisänen ja Kärkkäinen kannustavat ideoimaan tämän verkkojutun kommenteissa.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut