Lauantai, 19. elokuu 2017
Mauno, Maunu

Poliisi otti rajan laittomasti ylittäneet saksalaiset kiinni Savonlinnassa — rajavartioston tutkinnanjohtaja pitää erikoisina väitteitä huonosta kohtelusta

19.06.201718:30
4
  • Rajavyöhyke, luvattomat rajanylitykset lisääntyneet, Karhusuo

    Neljä saksalaismiestä ylitti laittomasti rajan viime viikon maanantaina Uukuniemellä. Arkistokuva ei liity tapaukseen. Kuva: Kai Skyttä

Tutkinnanjohtaja Timo Häkkinen Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksiköstä pitää rajarikkomuksesta epäiltyjen saksalaisten väitteitä huonosta kohtelusta erikoisina. Saksalaiset ovat valitelleet viranomaisten tylyä ja asiatonta toimintaa kiinniotto- ja kuulustelutilanteessa viime viikolla.

Neljä saksalaismiestä ylitti laittomasti rajan viime viikon maanantaina Uukuniemellä. Poliisi otti heidät kiinni keskiviikkona Savonlinnassa paikallisen ravintolan terassilta. Miehet vietiin putkaan odottamaan Kaakkois-Suomen rajavartioston partiota, joka kuljetti miehet kuulusteltaviksi Imatralle.

Yhden saksalaisen Savonlinnassa asuva velipuoli Mikael Beck päivitteli miesten kohtelua MTV:lle. Hänen mukaansa kiinniotto ei ollut asiallinen.

– Kaverit laitettiin selliin kuin pahatkin rikolliset. He olivat aivan järkyttyneitä. Yritin itse soittaa poliisilaitokselle, mutta sieltä kieltäydyttiin viemästä asiaa eteenpäin. Veljeni seurueelle ei kerrottu heidän oikeuksistaan tai annettu mahdollisuutta soittaa asianajajalle.

Beck kertoo, että Imatralla kului useampi tunti. Vasta myöhään illalla seurueelle palautettiin matkapuhelimet ja luovutettiin kuulustelupöytäkirja. Beck sanoo MTV:lle, että pöytäkirja oli vain suomeksi, mutta kuulustelussa oli mukana tulkki.

Beckin mukaan miehet ovat ottaneet yhteyttä Saksan konsulaattiin ja aikovat tehdä rikosilmoituksen voimakeinojen liioittelusta.

Häkkinen ihmettelee saksalaismiehen avautumista tapauksesta.

— Ilmoituksen tylystä kohtelusta on tehnyt asiaan kuulumaton ihminen. Hän ei liity asiaan mitenkään, eikä ole asianomistajana, Häkkinen toteaa.

— Ihmisiä kohdellaan niin kuin viranomainen ihmisiä kohtelee. Taustalla ei ole väliä, se ei muuta viranomaisten suhtautumista. Tapaus tutkitaan asiakkaiden kanssa rakentavalla tavalla. En näe syytä, että heitä olisi kohdeltu huonosti tai olisi suunnattu ylimääräistä voimaa.

Häkkinen ei ole kuullut, että rikosilmoitusta tai kantelua asiasta olisi tehty.

— Asiasta saa tehdä kantelun tai rikosilmoituksen. Sittenhän asia tulisi kaikin puolin selvitettyä.

Juhana Nyman

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä suomalainen 1958 (kirjautumaton)
Hämmästyksekseni näyttää Saksassakin olevan ihmisiä, jotka kuvittelevat poliisimme toimivan kuten heidän omansa. Jos nämä heput olisivat joutuneet venäläisten rajavartijoiden käsiin, olisivat vitsit olleet vähissä. Siitä sitten vaan valittelemaan Venäjän viranomaisten toiminnasta. Suomen RAJA pelasti heidät ilkeämmältä kohtalolta, kannattaa painaa mieleen.

Lähettänyt käyttäjä Kari Kurki Mikkeli (kirjautumaton)
Turvavyön tai muun istuinpaikan turvalaitteen käyttövelvollisuudesta vapautuminen terveydellisten syiden perusteella Turvavyön tai muun istuinpaikan turvalaitteen käyttövelvollisuus ei koske henkilöä, jolta vakava terveydellinen syy estää turvalaitteen käytön. Edellä 1 momentissa tarkoitettua syytä koskeva lääkärintodistus on pidettävä ajettaessa mukana ja vaadittaessa esitettävä poliisimiehelle. Toisessa Euroopan talousalueeseen kuuluvassa valtiossa annettu lääkärintodistus on pätevä myös Suomessa.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut