Keskiviikko, 26. lokakuu 2016
Niina Amanda, Ninni

Parikkalan tuottajayhdistys vastustaa Tarnalan maisema-alueen laajennusta

16.02.201620:00
1
  • Tarnalan maisema-alue käsittää paljon muutakin kuin Kuposenmäen, josta on hienot järvi- ja viljelysnäkymät kylään.

MTK-Parikkalan Seudun Tuottajayhdistys pitää valtakunnallisesti arvokkaan maisema-alueen laajennusta Tarnalassa tarpeettomana. 
Pinta-alalisäys ei sisällä yhdistyksen mukaan mitään uutta ja arvokasta, joten alkuperäiseen 1 600 hehtaarin pinta-alaan ei tule lisätä ehdotettua laajennusta.

Yhdistys viittaa Etelä-Karjalan valtakunnallisesti ja maakunnallisesti arvokkaiden maaseudun maisema-alueiden päivitysinventointiin (2013-2014), jossa todetaan perinnemaisemien kohdalla: Ei merkittäviä perinnemaisemia.

Maisema-alue ei saa yhdistyksen kannanoton mukaan jatkossakaan vaikeuttaa alueen normaalia maa- ja metsätalouskäyttöä, eikä sille ei saa muodostua lisärajoitteita maa- ja metsätalouden harjoittamiseen, yritystoimintaan ja rakentamiseen.
Myöskään maisematyölupia tai rakentamisen poikkeuslupia ei yhdistyksen mielestä saa vastaisuudessa vaatia.

Ympäristöministeriön esityksessä on Tarnalassa merkitty valtakunnallisesti arvokkaiksi maisema-alueiksi liki 2 000 hehtaaria. Ehdotuksen mukaan maisema-alue laajenee nykyisestä lähes 400 hehtaarilla kohti kaakkoa Kokkosenmäkeä. 

Kuulemis- ja lausuntokierros päättyy tämän viikon perjantaina. Maanomistajat ja muut osalliset voivat kertoa mielipiteensä esimerkiksi alue-rajauksista tai maisema-alueiden kuvauksista. Kannanotot ely-keskukseen voi lähettää sähköisesti tai postitse.

Maanomistajille ei ole tiedotettu erikseen, jos heidän maitaan on maisema-alueella. Kuulemistilaisuuksien järjestäminen on ely-keskusten vastuulla. Kuulemiskierros ei ole aiheuttanut Kaakkois-Suomen ely-keskukseen kyselytulvaa. Luonnonsuojelubiologi Tuula Tanskan mukaan yhteydenottoja on tullut muutama.

– Käytännöllisesti katsoen maanomistajille ja -viljelijöille maisema-alue ei juurikaan mitään tarkoita. Jos jotain vaikutuksia tulee, ne liittyvät kaavoituksen ja erilaisiin hankkeisiin. Maisematekijät tietysti aina joudutaan rakennuslupia tai maa-aineslupia haettaessa ottamaan huomioon.

Valtakunnallisesti arvokkaan maisema-alueen tarkoitus on Tanskan mukaan nimenomaan suosia ja säilyttää maaseutuelinkeinoa.
 

Kommentit

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Missä ja mitä syödään tänään? Tarkista lounaspaikat ja päivän tarjonta kätevästi ja nopeasti lounaspaikka.ita-savo.fi