Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Parikkala vähentää päästöjä: vaihtoi keittiölaitteita ja vähensi ruokahävikkiä

26.02.201618:00
6
  • Savonlinnassa ja naapurikunnissa vietettiin lähiruokapäivää 5.9.2013. Tällainen annos tarjoiltiin Savonlinnan alueen kaikkiin 35 laitosruokalaan. Lautasella oleva annos on pääsääntöisesti (maitoa ja voita/levitteitä lukuunottamatta) paikallisilta toimittajilta peräisin. Järvikalapihvi Saimaan kaloista (haukifile, lahna, säyne, särki). Peruna ja porkkana punkaharjulta. Salaatissa oleva kaali Savonlinnasta. Puolukka ja kanttarellipalaset paikallisilta kerääjiltä. Leipä on savonlinnalaisen leipurin tekoa. 

    ruoka, lähiruoka, ruokalautanen, lautanen, ruokailu, työpaikkaruoka, työpaikkaruokailu, ruokateollisuus, kala, perunamuussi, perunamuusi, muussi, muusi, järvikala, porkkana, porkkanaraaste, leipä, ruoka-annos, syödä, syönti, nälkä

    Noin 20 prosenttia arjen ilmastovaikutuksista syntyy ruuasta, Suomen ympäristökeskus muistuttaa. Kuva: Petri Vanhanen

Parikkalassa on pyritty ruuan ilmastovaikutusten vähentämiseen vaihtamalla kunnan keittiölaitteita energiatehokkaampiin. 
Kunta on yksi Hinku-kunnista, jotka ovat sitoutuneet tavoittelemaan 80 prosentin päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta. 
Hinku-foorumi on keväällä 2013 perustettu ilmastonmuutoksen hillinnän edelläkävijöiden verkosto.

Alkuvuodesta Hinku-kunnissa on keskitytty ruoka-asioihin. Ruuan ilmastovaikutuksiin on puututtu vähentämällä hävikkiruuan syntyä, vaihtamalla keittiölaitteistoja energiatehokkaammiksi ja järkevöittämällä keittiöiden sijaintia.
Keskusruokaloiden ruokahävikkiä on vähennetty Parikkalassa, Raumalla ja Iissä jakamalla tai myymällä ylijäämäruokaa kuntalaisille tai henkilöstölle.
Iissä, Parikkalassa ja Raaseporissa keittiöiden energiatehokkuutta on parannettu vaihtamalla keittiölaitteita energiatehokkaampiin, jolloin energian- ja vedenkulutusta on pystytty vähentämään. Esimerkiksi Iissä ja Liperissä on yhä enemmän siirrytty käyttämään lähituotettuja raaka-aineita. Liperissä kaikista kunnan keskuskeittiöissä käytetyistä raaka-aineista jo 12,8 prosenttia on tuotettu lähituotetuista raaka-aineista.
Suomen ympäristökeskus valitsee joka kuukausi Kuukauden HINKU-teon. Parikkala palkittiin tammikuussa.

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
On siinä taloudellinen kunta tää Parikkala säästämään, paska vedetkin lasketaan suoraa putkea myöten Simpeleenjärveen, joka nyt on Särkisalmen ja lähialueineen saastunut täysin. Hiilijalanjälki näkyy oikeasti Akopohjan lämpökeskuksen pihamaan lumessa. Kyllä on ilmasto ystävällinen Parikkala.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä