Lauantai, 19. elokuu 2017
Mauno, Maunu

Pannaan asetettu mäntyharjulainen piparivaaka ei ollut ainoa - säädösten vastaisia vaakoja vilisee Suomessa

10.02.201620:02
18
  • Mäntyharjulainen kahvila päätti myydä piparit kappalehinnalla, kun vaaka meni käyttökieltoon. Yrittäjä mietti lokakuussa, että nähtäväksi jää, kuinka kauan se käy aville, sillä tuotteiden yksikköhinnan lisäksi usein vaaditaan näkyville myös litra- tai kilohinta. Kuva: Tiina Knaappila

Mäntyharjulaisen kahvilayrittäjän piparivaaka ei suinkaan ollut ainoa säädösten vastainen vaaka Itä-Suomessa. 
Länsi-Savo kertoi lokakuussa, kuinka Kaneliässä-kahvilan piparivaaka asetettiin käyttökieltoon, koska siinä ei ollut standardin mukaisia merkintöjä. Lisäksi vaaka pitäisi varmentaa kolmen vuoden välein. 
Aluehallintovirasto tiedottaa nyt, että erikoisliikkeiden vaakojen valvontakampanja kesällä 2015 oli tuottoisa. Suomessa tarkastettiin noin 700 erikoisliikettä, eli esimerkiksi lemmikkieläinliikettä, kangaskauppaa tai kalastusvälineliikettä. Liikkeistä yli 200 oli Itä-Suomen alueella. 

Tarkastetuista vaaoista 41 prosenttia oli säädösten vastaisia. Itä-Suomessa vaakatilanne oli vielä enemmän kallellaan, eli 43 prosenttia oli säädösten vastaisia. Tämä tarkoittaa 86 säädösten vastaista vaakaa. 
Aluehallintovirastosta kerrotaan, että tyypillisimmät puutteet olivat vaa'an varmennuksen vanhentuminen tai vaaka oli soveltumaton kaupalliseen käyttöön.
Valvonta toteutettiin yhdessä Turvallisuus- ja kemikaaliviraston kanssa. 

Vuonna 2015 valvottiin myös hintamerkintöjä eri toimialojen liikkeissä. 
Tavallisimmat puutteet koskivat yksikköhintoja eli kilo- tai litrahinnat puuttuivat tuotteista. Elinkeinonharjoittajilla oli puutteita myös hintamerkintäasetuksen mukaisten palveluhinnastojen esilläolossa liikehuoneistossa sekä internetsivuilla. Huomautuksia puuttuvista hintamerkinnöistä annettiin Itä-Suomen alueella yhteensä 733 kappaletta.

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Piparivaakako se on nyt valtion viranomaisten mielestä tämän hetken suurin Suomessa kuntoon laitettava asia? Tässä olisi maan hallitukselle byrokratian purkutalkoisiin ensimmäinen ja turhin kohde sekä turhimmat virkamiehet, pois heti!

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Minun mielestäni on todella hyvä, että saan sellaisen määrän pipareita kuin mistä maksan. Kaikkien mielestä ei asia näin näytä olevan, mutta heillä on varmasti varaa maksaa turhasta, eli ilmasta. Ja katkeria näyttävät jotkut ”yrittäjät” olevan siitä, etteivät enää pääse huijaamaan ihmisiä ja hankkimaa tuloja petoksella. No, tuo varmastikin osoittaa sen, millaisia tämän maan yrittäjät ovat. Ja sitten ihmetellään maan päättäjiä myöden, että miksiköhän tämä maa on tällaisessa jamassa kuin on.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
"Minun mielestäni kirjoittaja" - kateellisena ei varmaan ole toiminut koskaan yrittäjänä ja näyttää asennoituvan vihamielisesti yrittäjiin. Nämä yrittäjät ovat tunnollista väkeä, tekevät parhaansa, eivätkä tavoittele asiakkaittensa huijaamista ja lisäksi työllistävät ihmisiä. Siis pitävät yritystoiminnalla yhteiskuntaa yllä.

Lähettänyt käyttäjä Kuitenkin oikeesti (kirjautumaton)
AVI:lla on turhaa sukankuluttaajaa satapäin. Kaikki yrittää tehdä itsensä tärkeäksi, jotta isot herrat ei huomaisi/tajuaisi potkaista maata kiertävälle radalle.

Käyttäjän Anssi Mikkola kuva
Lähettänyt käyttäjä Anssi Mikkola
Haukutte aivan väärää puuta. "AVI toteuttaa alueellista yhdenvertaisuutta edistämällä oikeusturvaa, hyvinvointia ja turvallisuutta yhteistyössä muiden tahojen kanssa." Tukes on vakauslakia valvova ja vaa'an käytön kieltävä viranomainen. Jos jotkut elinkeinonharjoittajat pitää vapauttaa vakauslain määräyksistä, mihin raja vedetään? Saako pieniä pipareita myydä ilman vaattua mittalaitetta, mutta suurissa pipareissa käytetään virallista vaakaa? Vai edellyttääkö vasta donitsien myynti lain noudattamista? Jos laki on säädetty, sen pitää yhdenvertaisuuden vuoksi koskea kaikkia elinkeinonharjoittajia. AVI vastaa yhdenvertaisuuden toteutumisesta alueellaan.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Juu, lisätkää vaan yrittäjät hintaa tuotteille reilustu ja ostakaa kunnon vaa´at! Eivätpähän pääse nämä jokapaikan valittajat huomauttamaan, kun ei tiedä, paljonko se ostettu piparkaukku painoi... Ai niin, mutta sittenhän alkaa se valitus rosvouksesta, kun ei voi huijauksesta syyttää, niin kuin tuossa joku jo siitäkin tuntui mainitsevan...

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä