Maanantai, 24. heinäkuu 2017
(Kristiina,) Tiina, Kirsti, Kirsi

Oronmyllyn kesäteatteri tarttuu ajankohtaiseen teemaan -  "Kodittomuus koskee miljoonia ihmisiä, mutta on myös sisäinen asia"

12.03.201621:30
6
  • Kodittomat -näytelmän ensi-ilta on 28. toukokuuta. Kuvassa näytelmän tuontantoryhmää. Kuva: Auli Terävä

Parikkalassa Oronmyllyn loma- ja kurssikeskuksessa esitettävän kesäteatterin nimi on Kodittomat. Käsikirjoitus on Arto Myllärisen ja Teuvo V. Riikosen. Molemmat ovat kokeneita kirjoittajia.

Myllärinen ohjaa näytelmän, kuten aiemmat kaksi Oronmyllyn kesäteatteria. Parikanniemisäätiön toiminnanjohtaja Riikonen hyppää myös esiintymislavalle, jossa ohjaaja pyörittää tuttuja tekijöitä.

—  Pelissä pitää olla luottopelaajia, sillä ensi-iltaan mennään vähillä harjoituksilla, Myllärinen sanoo.

Kodittomat on tarina lapsesta. Viitekehys – 100 vuotta orpokotitoimintaa – on todellinen ja se toteutetaan draaman ja koreografian keinoin.

Koreografiasta vastaa Anna Levy ja musiikista Pekka Simojoki sekä Jari Levy.
Näytelmässä on lähes kolmekymmentä henkeä. Nuorilla ja lapsilla on merkittäviä rooleja.

Uukuniemeläisen herätysliikkeen yhteydessä vaikuttaneen Helena Konttisen kuolemasta tulee 24. huhtikuuta kuluneeksi sata vuotta. Kodittomat on yksi juhlavuoden viidestä tapahtumasta.

Konttislaisuus ei kuitenkaan puske näytelmästä silmille, vaan elämä. 
—  Kodittomuus koskee miljoonia ihmisiä. Suomalaiset muistavat Karjalan evakot ja muualle maailmaa muuttaneet. Nyt koko maailmaa ravisuttaa valtava pakolaisaalto, kertoo näytelmän tuottaja Markku Leminen Oron ystävät ry:stä.

—  Kodittomuus on myös sisäinen asia. Moni kokee sitä pienessä joukossa tai suuressa väkimäärässä. Tuhansien lapsien kohtalo on tulla vanhempiensa hylkäämiksi. Kodittomuuden takia on perustettu orpokoteja ja otettu lapsia huostaan. Sen seurauksena on itketty ja menetetty toivo tulevaisuudesta, Riikonen sanoo.

Ensi-ilta on 28. toukokuuta. Esityksiä on yhdeksän.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Olen pahoillani, mutta niin paljon kuin kannatankin kesäteattereiden toimintaa, niin miksi ihmeessä aihe, mikä jakaa kansaa kahtia ja tuottaa osalle katsojia negatiivisa tunteita ???? Teatteriin tullaan viihtymään, ei suremaan tai hakemaan epämiellyttävä viestiä maailman tapahtumista. Kun tuosta asiasta ( kodittomuus) , halutaan herättää enemmän huomiota, niin se tapahtuu aivan muualla, kuin "ihmisten viihtymispaikassa". Tsemppiä joka tapauksessa.

Lähettänyt käyttäjä Taiteen maisteri (kirjautumaton)
Taiteen tehtävä on jakaa kansa kahtia. Taide joka ei saa aikaan kielteisiä intohimoja ei ole taidetta. Anonyymi Kirjautumattoman ensimmäinen viesti kertoo, että ilmeisesti tekijät ovat tekemässä jotain merkittävää. Teatteri ei ole koskaan ollut pelkkä viihtymispaikka, konsertit voivat useimmiten olla. Teatterin tehtävä on repiä, hajottaa, saada aikaan kielteisiä tunteita ja keskustelua. Tuo esitys on onnistunut siinä jo ennen ensimmäistäkään esitystä. Toivotamme esityksellä vielä parempaa menetystä.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Teatterin tehtävä on puuttua ajankohtaisiin aiheisiin. Esimerkiksi Lahden Teattterissa menee näytelmä, joka kertoo ihmisistä, jotka joutuvat sodan vuoksi jättämään kotinsa ja lähtemään evakoiksi. Se on ollut valtavan suosittu, ajankohtainen näytelmä.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä