Tiistai, 19. syyskuu 2017
Reija

OKL on vahvoilla normaalikoulun pikkuoppilaitten uudeksi kouluksi — Katso tästä, kuka kaupunginhallituksessa äänesti mitäkin ja miksi

13.09.201713:23
5
  • KVL ja OKL

    Näillä näkymin norssin alakoululaiset ja ensi syksyn ekaluokkalaiset saisivat käydä koulua Kuninkaankartanonmäellä. Kuva: Soila Puurtinen

Savonlinnan kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Teemu Hirvonen (sd.) uskoo, että ensi maanantain valtuustossa on varsin vahvoilla kaupunginhallituksen esitys, jonka mukaan normaalikoulun alaluokat siirtyvät ensi syksystä alkaen OKL:n päärakennukseen Kuninkaankartanonmäelle ja yläluokat Talvisaloon.

— Yleinen käsitys on, että OKL on paras vaihtoehto, Hirvonen sanoo.

Hirvonen teki tiistaina kaupunginhallituksen kokouksessa esityksen Kuninkaankartanonmäen alakoulusta ja myös johti puhetta pykälän ajan. Hänen mielestään on tärkeää, että päätös saadaan tehtyä ja voidaan ruveta suunnittelemaan normaalikoulun nykyisille oppilaille ja ensi syksyn ekaluokkalaisille luokkatiloja ja hyvää oppimisympäristöä.

Kaupunginhallituksen esitykseen Hirvosen mukaan vaikutti myös kaupunkilaisilta tullut palaute.

Elokuun kuulemistilaisuudessa kaupunkilaisille kerrottiin, että keskikaupungin 1.—6. luokat oli tarkoitus sijoittaa OKL:n päärakennukseen ja 7.—9. luokat Talvisalon tiloihin. Kuitenkin viime viikolla lautakuntaan tuotiin esitys, jonka mukaan kaikki luokat sijoitettaisiin Talvisaloon.

— Oli aikamoinen yllätys, kun suunta muuttui tyystin vajaassa kuukaudessa. Kaupunkilaiset ihmettelivät, miksi heitä kuultiin eri vaihtoehdosta kuin siitä, mikä oli tarkoitus toteuttaa, HIrvonen sanoo.
Kaupunginhallituksen nyt tekemä esitys on sama kuin elokuussa kaupunkilaisille esitelty.

Itä-Savon verkkolehdessä käydään vilkasta keskustelua kaupunginhallituksen esityksestä.

Joku kommentoija ihmettelee, miksi kaupunginhallitus teki esityksensä, vaikka virkamiesten laskelmien mukaan Talvisalon elementtikouluun sijoitettu alakoulu olisi kaupungin kokonaistaloudelle vuodessa 73 000 euroa halvempi.

Toinen kommentoija syyttää sivistyslautakuntaa asian pitkittämisestä ja lisäselvitysten vaatimisesta.

Takinkääntämisestä syytetään verkkokommenteissa niin kaupunginhallitusta kuin sivistyslautakuntaakin.

Hirvosen mukaan kukaan ei ole kääntänyt takkiaan.

— Kaupunginhallituksessa asia oli ensimmäistä kertaa tällä viikolla.

Sivistyslautakuntaa Hirvonen kiittää laskelmien paimentamisesta ja uusien laskelmien vaatimisesta. Hän sanoo, että kaupunginhallituksen olisi ollut hyvin vaikea tehdä esitystään OKL:n eduksi, jos laskelmat olisivat olleet samat kuin sivistyslautakunnalle viime viikolla tuodut esitykset.

— Sivistyslautakunta on tehnyt ison työn.

Viime viikon laskelmat näyttivät Talvisalon ja OKL:n kustannuseron olevan Talvisalon eduksi 420 000 euroa vuodessa. Tuoreimpien laskelmien mukaan ero on siis 73 000 euroa vuodessa.

Uusissa laskelmissa on korjattu entisen virheet ja otettu huomioon, että OKL:n vuokrarahat eivät kulkeudu kaupungista ulos, kuten Talvisalon laajennuksen vuokrarahat kulkeutuisivat.

Hirvonen ei moiti virkamiesvalmisteluakaan.

— Antaisin virkamiehillekin armoa. Valmisteluprosessi on ollut monimutkainen. Lautakunta, kaupunginhallitus ja valtuusto vaihtuivat kesken kaiken. Kampuksen rakennukset tulivat vaihtoehdoksi vasta heinäkuussa, Hirvonen luettelee. Heinäkuussa selvisi, että kaupunki saa hallinto-oikeuden päätöksellä etuosto-oikeudella kampuksen omistukseensa.

Hirvonen huomauttaa, että kaupunginhallitukselle esitelty kustannusero oli jo aika pieni.

— OKL:n jatkokäytön kannalta on parempi, että talossa on toimintaa. Kun taloa käytetään, se houkuttelee puoleensa muutakin toimintaa ja elämää, Hirvonen sanoo viitaten esimerkiksi suunnitelmiin ulkomaalaisten opettajien täydennyskoulutuksesta.

OKL:n taloon jää vapaata tilaa, samoin vieressä olevaan KVL:n taloon.

Hirvonen lisää, että kaupunginhallitusta epäilytti Talvisalon piha-alueen riittävyys sekä liikenteen kasvu alueella, jos sinne tulisi 350 uutta oppilaista, joista yli 200 olisi alakoululaisia.


Kaupunginhallituksessa OKL-ratkaisu voitti Talvisalon äänin 9—1. Äänestyksessä hävisi kaupunginjohtaja Janne Laineen esitys, jonka mukaan alaluokatkin olisi sijoitettu Talvisaloon ja rakennettu sinne laajennus.

Laineen esitystä kannatti vain Matti Lundenius (ps.).

Kuninkaankartanonmäen alakoulua kannattivat Teemu Hirvonen (sd.), Anja Backman (sd.), Lauri Kosonen (vihr.), Jouni Koskela (kd.), Kirsi Torikka (kesk.), Jonne Tynkkynen (kesk.), Seija Puputti (kok.), Eija Stenberg (sd.) ja Tuukka Suomalainen (kesk.).

Lundenius kertoo, että perussuomalaisten varsinaisena tavoitteena olisi koulunpidon jatkaminen normaalikoulun nykyisessä rakennuksessa. Siksi hän äänesti Talvisalon puolesta, koska molemmissa tapauksissa kyseessä olisi vuokratila.

 

Otsikkoa muutettu 14.9. kelo 13.37

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Paras voittakoon ,kun ajattele matkat ja muutenkin talvislo on hyvä yläluokille ja vanha sempparinmäki alakoululaiille ,sehän on selvää siinä mitään miettimistä ole kai,hyvä harjottelu paikka opttajaksi opiskelevilla .

Lähettänyt käyttäjä Vesseli (kirjautumaton)
vuoden päästä tuleekin ilmi, että OKL:n rakennuksessa onkin sisäilmaongelmia tms. Entä sitten...? Kuka kantaa vastuun, tuskin kukaan.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Käsittääkseni sisäilma-asiat on tutkittu jo aiemmin, eikä ongelmia ole ollut. Eikä pidä paikkaansa, että Kuninkaankartanonmäen alakoulu olisi kallein vaihtoehto. Se on toiseksi halvin, ja vain 73 000 euroa kalliimpi kuin Talvisalon suurelementtikarsina, se ei ole valtava summa kaupungin yli 250 miljoonan euron budjetissa.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

17.09. 12:11

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut