Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Norpat aiotaan karkottaa rysiltä kovalla metelillä

18.02.201606:58
25
  • Äänikarkottimia on tarkoitus kokeilla ammattikalastajien isoissa pyydyksissä.

Saimaannorpat aiotaan pitää poissa kalanpyydyksistä äänikarkottimien avulla. Etelä-Savon ely-keskukseen on jätetty lupahakemus laitteiston testaamiseksi.

– Hakemus oli puutteellinen ja hakijalta on pyydetty tarkempaa suunnitelmaa, kertoo biologi Arto Ustinov Etelä-Savon ely-keskuksesta.

Ääntä lähtee jopa 190 desibeliä. Ihmisellä kuulo menee 160 desibelissä ja kipukynnys on 120.

– Merellä on päädytty noihin lukemiin, että tehoa tulee. Merellä jotkut yksilöt ovat ilmeisesti kuuroja, kun eivät karkottimesta välitä. Siellä on yksilöitä, jotka ovat kestäneet kivun, kun tiedossa on ruokaa.

Kuulon menettämisen jälkeen laitteella ei ole vaikutusta. Samalla menee hylkeiden keskinäinen kommunikointi.
– Näitä riskejä tässä joutuu miettimään. Että onko saimaannorpissa yksilöitä, jotka kestävät kivun vai lähtevätkö kaikki karkuun? Kannattaako tämä riski ottaa norppaturvallisten rysien aikaansaamiseksi?

Kaloihin äänellä ei pitäisi olla vaikutusta.
– Kalat aistivat värinää kylkiaistilla, niillä ei ole kuuloelimiä kuten nisäkkäillä. Lintuja ääni varmaan karkottaa myös, ja sehän lienee kalastajien mieleen.

Ustinovin mukaan kokeilu voisi alkaa aikaisintaan keväällä jäiden lähdettyä, kun rysät laitetaan järveen.
– Lisätiedot pitää olla hyvissä ajoin ennen sitä. Tarkempaa paikkaa minun tiedossani ei vielä ole, mutta rysiä on käytetty Puruvedellä, Pihlajavedellä ja Haukivedellä.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Onko nyt ihan loppuun asti ajateltu ? Tekstissä lukee, että noilla laitteilla norpat tai hylkeet voivat menettää kivuliaasti kuulonsa. Onko kysymys siis enää luonnon / ympäristönsuojelusta, koska nuo eläimet tarvitsevat sitä kuuloaan säilyäkseen jatkossa hengissä. Kannatan kaikkea norppien suojeluun liittyvää, mutta tämä vaikuttaa vähintään oudolta. Se kalastuskielto on paljon järjellisempi keino.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kohta on kuuroja kalastajia ja norppia, no eivät ainakaan sitten häiritse toisiaan. Mutta miten käy norpan ja veneilyn jota norppa ei kuule ollenkaan,samoin miten käy lisääntymisen ukko norppa ei kuule tyttö norpan kutsua

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Sekin kannattaa muistaa että vedessä ääni kantaa paljon paremmin kuin ilmassa. Ehdotan että Pello Peloton ja Elyn tutkijat sukeltaa itse sinne rysään ja sitten laitetaan ämyrit päälle. Tulen mielelläni tarkkailemaan rannalle miten karkoitus onnistuu. Toivottavasti uivat Saimaan kanavaa pitkin Viipuriin. Eikö noissa touhuissa ole mitään rajoja.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Tä, onko nyt suojelijoilta viimeinenkin järki lähtenyt. Pitääkö jollekin ryhmälle antaa erivapauksia että saadaan suojelun hirmuvallalle ammattikalastuksen tuki. Vai onko takana saada vihreän kansanedustajan kotipesä Kerimäellä hiljaiseksi kalastusrajoitusten erivapaudelle. Kyllä se on ihme ettei vain hyväksytä että norppa selviää tai ei selviä Saimaalla. On se vielä avorysä olemassa, päältä auki norpan liikkumista varten.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Voi hemmetin pässit. Kiväärin laukauksesta lähtee 150-160 db, mutta 100 metrin päähän äänenpaine on alentunut jo merkittävästi. Sama pätee myös matkustajalentokoneen nousuun. Tuo maksimiäänenpaine ei ole kuin aivan äänilähteen vieressä ja kuten tiedettyä, äänenpaine alenee säteen toisessa potenssissa.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Valaskuolemat, uivat rantaa pois merestä juuttuvat siihen ja kuolevat, väitetään johtuvan siitä että tutkijat keilaavat ääniaalloilla meriä, ääni aiheuttaa sellaiset tuskat että parempi vaikka uida rantaan ja kuivua siihen kuin jäädä ääntä kuuntelemaan. Tälläistä touhua tutkijoilla ei vielä ollutkaan, ovat varmasti innoissaan. Ja oikeasti, norppa on lähes sokea, aistii veden alla viiksillään ja rannoilla kuulollaan. Kuuro sokea norppa ei varmaan ole kovin pitkäikäinen yksilö tai laji.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä