Tiistai, 19. syyskuu 2017
Reija

Muovijoutsenten tehtävänä on pitää kanadanhanhia aisoissa

14.07.201718:00
30
  • muovijoutsen, Erja Turunen

    Erja Turunen Savonlinnan kaupungin puistotoimesta toteaa, että muovijoutsenet ovat saaneet kanadanhanhia kaikkoamaan ja jätösten määrää pienemmäksi. Kuva: Tuija Pauhu

Savonlinnassa on kohistu viime päivinä uiskentelevista tekojoutsenista. Lintujen hankkiminen on ollut hyvinkin harkittua, sillä niiden tehtävänä on auttaa hillitsemään kanadanhanhia. Hanhet laiduntavat mielellään kaupungin rantapuistoissa ja saavat jätöksillään aikaan melkomoista sotkua.
Joutsen tunnetaan lintumaailmassa vahvana oman reviirinsä puolustajana. Siellä missä joutsen, sieltä saavat väistyä muut linnut.
Erja Turunen Savonlinnan kaupungin puistotoimesta kuvailee, että tekojoutsen näyttää omaavan saman määräysvallan kuin aidot joutsenet.  Kanadanhanhia on saatu kaikkoamaan Tallisaaresta ja Koulukadun uimarannalta ihan niin kuin toivottiinkin. Tuloksena on ollut vähemmän kakkaläjiä.
Tekojoutsenia on onnistuttu hankkimaan viitisentoista kappaletta. Ne kaikki on ankkuroitu uiskentelemaan eri puolille kaupungin rantoja.
Turunen myöntää, että apu ei täysin tepsi, vaan siirtää pulman eli kakkivat hanhet uuteen paikkaan. Kun Everlahden ranta Kellarpellossa saatiin rauhoittumaan, hanhet siirtyivät kakkimaan Pihlajaniemen liepeille Kalastajakylään.
Tekojoutsenten arvostelu on pahoittanut mielet puistotoimessa. Erja Turunen huomauttaa, että väkeä on vähän, ja olisi mielekkäämpää hoitaa kukkaistutuksia ja nurmikoita kuin yrittää putsata useampi tunti hanhien jätöksiä rantanurmikoilta ja -kallioilta.
Jo yhden linnun kakkaläjä on kookas, puhumattakaan, että puistoissa laiduntaa isoja hanhipesueita. Jätökset ovat haurasta töhnää, joka kostuessaan leviää nurmikoille ja tahraa tehokkaasti.
Kakan runsaudesta ja leviämisestä ovat huolissaan myös terveystarkastajat.
— Monet ihmiset ovat erehtyneet luulemaan jälkiä joko ihmisten tai koirien ulosteiksi, mutta kyllä syyllisiä ovat hanhet.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Miksi hanhi ei voi käyskennellä luonnossa, rannoilla samalla lailla kuin runsas muukin eläimistö. Edelleenkin joka päiväisestä työstä maksetaan palkka puiston hoitajille ja työnjohtajille. Palkka tulee tehdystä työstä, hanhen paska on ihan samanlaista kuin koiran, kissan ,ihmisen tai joutsenen. Onko teinien jätökset muka erilaisia kuin mummujen ja vaarien? Tätähän voi luonnehtia syrjinnäksi yhtä lajia kohtaan, hyväksytäänhän eriväriset ja kokoiset ihmiset samanarvoisiksi. Nyt viher piiperot puolustamaan hanhia yhtenä rintamana norpan suojelun kanssa........ Hanhet ovat vieläpä seurallisia kauniita lintuja!

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Ongelma hoituu helposti ja säästöjäkin tulee. Keinonurmi ja muovikukat Sulo- sekä Riihisaareen. Ei ole enää kanadanhanhia kun ei ne muovilla elä.. ,eikä tarvita puistotyöntekijöitäkään eikä puutarhureita...antakaa nyt hyvät ihmiset lintujen ja muidenkin luontoelukoiden olla rauhassa kun niitä vielä täällä meidän ilonamme on! Eiköhän ne ongelmat ole jossain ihan muualla!

Lähettänyt käyttäjä Timo Luostarinen
Kyseessä ei ole valkoposki- vaan kanadanhanhi. Se on tuotu Suomeen riistalajiksi ja sitä saa metsästää 20.8.- 31.12 välisenä aikana. En kyllä tiedä ketään joka niitä metsästäisi, ilmeisesti kaikki aika menee natinaan nettipalstoilla.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

17.09. 12:11

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut