Keskiviikko, 23. elokuu 2017
Signe, Varma

Miten Ääslinnasta tehdään Jeeslinna?

18.05.201721:05
14
  • Kansalaisillassa mietittiin, miten yhteisöllisyyttä voi Savonlinnassa kehittää. Kuva: Jaana Hänninen

Saa nähdä, muuttuuko Ääslinna Savonlinnan uudessa kaupunkistrategiassa Jeeslinnaksi. Sellainen tavoite esiteltiin torstaina kansalaisillassa, jossa mietittiin keinoja yhteisöllisyyden kehittämiseksi. Illan oli kutsunut koolle kirkkoherra Sammeli Juntusen johtama strategiatyöryhmä.

Ääslinna on nuorehkojen savonlinnalaisten ikäluokkien kotikaupungistaan käyttämä nimitys, jonka työryhmä tulkitsee ilmentävän kotikaupungin vähättelyä ja väärää vaatimattomuutta.

Torstain kansalaisillassa oli työryhmäläisten lisäksi kymmenen kaupunkilaista. Kahdessa kahvipöydässä mietittiin keinoja yhteisöllisyyden kehittämiseksi ja sen muodoiksi.

Kansalaisillan osallistujat kaipasivat mahdollisuuksia osallistua projektiluonteiseen yhteiseen toimintaan.

— Mitään isoa ja mullistavaa ei tarvitse tehdä, sanoi Asukasloikan hankekoordinaattori Anni Hirvonen.

Illan tuloksena listattiin kolme käytännön konstia yhteisöllisyyden kehittämiseksi. Kaupunkiin ehdotettiin palkattavaksi innostaja, jonka tehtävänä olisi innostaa kylät ja kaupunginosat toimimaan.

Yhteisöllisyyttä oletettavasti lisäisi, jos kaikki uudet savonlinnalaiset vihittäisiin savonlinnalaisuuteen. Vihkiseremonian sisältöä ei yksilöity.
— Vietäisiin vaikka veneeseen ja oltaisiin hiljaa, Hirvonen pohti.

Kolmas tärkeä konsti olisi järjestää yhteinen paikka ja tila, jossa kaupunkilaiset voisivat kokoontua ja jonka ympärille yhteisöllisyyttä rakennettaisiin.

Strategiatyöryhmiä on yhteensä 13. Ne miettivät muun muassa teollisuutta, yrittäjyyttä, kuntataloutta, koulutusta, nuorisoa, ikäihmisiä, hoivaa, kauppaa ja matkailua sekä maa-, metsä- ja kalataloutta.

Myös kuntalaiset voivat osallistua strategian valmisteluun eri vaiheissa. Alkukesästä  kerättiin kaupunkilaisilta ideoita verkkosivulla olleella kyselyllä. Strategialuonnos on tulossa kaupunkilaisten kommentoitavaksi ilmeisesti elokuun puolivälissä.

Jutun viimeistä päivitetty 25.7. Alkuperäisessä jutussa kutsuttiin kaupunkilaisia vastaamaan kaupungin verkkosivulla olevaan kyselyyn.

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Ääslinna termi ei ole mielestäni vähättelyä ja onhan se ollut käytössä jo varmaan lähes kymmeniä vuosia. Se on vain läppä rakkaasta kotikaupungista. Tärkeää olisi vahvistaa tosiaan yhteisöllisyyttä ja kaupungin identiteettiä. Mitä on savonlinnalaisuus? Siinäpä kysymys. Tutkikaapa millaisia kampanjoita muissa kaungeissa on tehty kaupunkilaisuuden vahvistamiseksi. Löytyy ihan hyviä esimerkkejä. Savonlinna kaipaisi mielestäni jonkin ympärivuotisen piristysruiskeen. Mikä tai mitä se on, en tiedä. Mutta toivottavasti tähän löytyisi hyviä ratkaisuja.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Vastaus otsikon kysymykseen on yksinkertainen: täytyy vain vaihtaa noin 20% väestöstä, eli hallinnoivat sossulit ja kaikenmaailman essuihin pukeutuvat kyläpäälliköt sekä ikisäätäjät. Savonlinna eli sparta on velttojen kuppikuntien ja nurkissa kyräilyn keidas ja se asia johtuu nimenomaan näistä keskikylän kiltakäppänöistä jne. Sitä pienet perässä mitä isot edellä. Omituista on mm., että savonlinnassa onnistutaan jatkuvasti missaamaan yksittäisiä ryhmiä, jatai ideoita, jotka kyllä ovat oikein hyvin kelvanneet joillekuille toisille kylille toisaalla Suomessa. Että ei kannata hirveästi esitelmöidä kun on kaksi naamaa ja kahtalaista puhuvat suupielet. Eikä kannata hirveästi kysellä kun korvat ei kysyjällä toimi. Siellä keskustassa ei asu ensimmäistäkään todellista ryhmähengen luojaa eikä kyllä nähtävästi mielikuvitusta omaaviakaan mitä noita talviriehoja jne. on käynyt myötähäpeää kokien katsastamassa.

Lähettänyt käyttäjä Yhteinen Savonlinna (kirjautumaton)
Hienoa, että Savonlinnan kaupunki ottaa yhteisen kaupungin tavoitteeksi strategiassaan. Ja hienoa, että Savonlinnan seurakunnan Sammeli Juntunen ja Asukasloikka-toiminnan Anni Hirvonen jaksavat kaiken tämän kyynisyyden keskellä koota ja innostaa asukkaita parantamaan kaupunkia.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
"....jos kaikki uudet savonlinnalaiset vihittäisiin savonlinnalaisuuteen." Eikö teitä edes hävetä? Eli milloin te nurkkakerhojen ja sukunimeä tuijottavien ihme porukka meinasitte vihkiä savonlinnassa syntyneet savonlinnalaisuuteen - kun ei ole tähän päivään mennessä näkynyt minkäänlaista hyväksyntää vaikka tosiaan muista kylistä oikein kutsutaan esittelemään asioita joille täällä vain kyräillään?

Lähettänyt käyttäjä Jaana Hänninen
Anonyymi klo 9, Kyllä se savonlinnalaisuuteen vihkiminen Anni Hirvosen kommentissa tarkoitti myös syntyneitä. Hän mainitsi savonlinnalaisiksi syntyneet erikseen sulkumerkeissä ja palasi sitten lyhyesti pohtimaan rituaalin sisältöä. Kirjoitetussa tekstissä en voinut korostaa vauvoja erikseen, koska vauvojen vieminen veneeseen olisi herättänyt mielleyhtymiä, joita Hirvonen ei tarkoittanut. Minun piti valita vene tai vauvat. Savonlinnassa on ollut joillakin kylillä mukava rotinaperinne. Mielestäni sitäkin voisi tähän vihkimisteemaan liittyen kehitellä. T:Toimitus

Sivut

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut