Lauantai, 19. elokuu 2017
Mauno, Maunu

Mikkelin kaupunginjohtaja: Yliopistokeskusten säästöt olisivat epäoikeudenmukaisia

10.03.201611:51
5
  • Mikkelin yliopistokeskus, ruralia-instituutti, luomuinstituutti, aalto-yliopisto, pienyrityskeskus,

    Mikkelin yliopistokeskustakin koskevia säästöaikeita ei aiota purematta niellä. Kuva: Vesa Vuorela

Yliopistokeskusten kaupunkien ja maakuntien johtajat ovat yhdessä esittäneet vastalauseen keskusten rahoituksen leikkausta vastaan.

Mikkelin kaupunginjohtajan Timo Halosen mukaan kyse on siitä, että yliopistokeskuksien rahoituksesta ollaan leikkaamassa tuhdisti isompaa siivua kuin muualla yliopistomaailmassa.

— Yliopistojen muusta rahoituksesta ollaan leikkaamassa noin kymmentä prosenttia, mutta yliopistokeskusten osalta leikkaus olisi lähes 30 prosenttia, jota pidämme epäoikeudenmukaisena, Halonen sanoo.
 

Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotuksen mukaan yliopistokeskusten rahoitus vähenisi 705 000 eurosta 500 000 euroon vuosikymmenen loppuun mennessä.

Maakuntien ja kaupunkien johtajien yhteisessä kannanotossa todetaan, että leikkaukset heikentäisivät yliopistojen ja alueiden yhteistyötä.

Vetoomuksessa todetaan, että alueellisiin yliopistokeskuksiin kohdistuvat säästöt eivät ole järkeviä, koska yliopistokeskukset tuovat paikkakunnilleen huomattavia lisätuloja kasvun ja tuotekehityksen kautta.

— Toivomme ja uskomme, että tähän asiaan voidaan edelleen vaikuttaa, Halonen sanoo.

Allekirjoittajina ovat Etelä-Savon maakuntajohtaja Pentti Mäkisen ja Halosen lisäksi kuuden kaupungin ja viiden maakunnan johtajat.

— Yliopistokeskuksen tarjoamat yhteydet ja tieto ovat monelle yritykselle perusteltu syy sijoittua maakuntaan. Yliopistokeskuksen luomilla työpaikoilla on myös merkitystä,  kun muutoin julkisen sektorin työpaikkoja on Etelä-Savossakin merkittävästi vähennetty, sanoo Mäkinen.
 

Mäkisen mukaan pienyritysvaltaisessa Etelä-Savossa erityisesti kasvuyrittäjyyden vahvistamisella on keskeinen rooli. Hän toteaa, että esimerkiksi luomun merkityksen kasvu niin kansallisesti kuin maakunnallisesti vaatii tuekseen tehokasta yrittäjyyspolitiikkaa.

— Osuustoiminnalla on Etelä-Savossa perinteisesti vankka asema. Helsingin yliopiston osuustoiminnan opetukseen ja tutkimukseen saamia lahjoituksia koordinoidaan nimenomaan Mikkelin yliopistokeskuksesta. 

— Tänä vuonna ratkaistaan Suomen korkeakouluverkon tuleva rakenne. Ratkaisua tehtäessä on huolehdittava toimivien kokonaisuuksien kuten Mikkelin yliopistokeskuksen säilymisestä. Yliopistokeskusten elintärkeät aluevaikutukset Etelä-Savon maakunnalle on päätöksenteossa otettava huomioon. 

Yliopistokeskuksia on kuusi: Kajaanissa, Kokkolassa, Lahdessa, Mikkelissä, Porissa ja Seinäjoella. Keskuksissa toimii yleensä yksiköitä useasta yliopistosta.

Uutista päivitetty kello 11.49 maakuntajohtajan kommenteilla.

 

 

 

 

 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Miksi se on nii... (kirjautumaton)
Eikö olisi koko Mikkelin ja Yliopistokeskuksen oma etu, että yhteistyötä ammattikorkeakoulun kanssa harkittaisiin ja edistettäisiin? Muualla Suomessa yliopistokeskukset ja amk:t tekevät aivan erinlaista yhteistyötä kuin Mikkelissä. Mitä tämä ero Mikkelin tappioksi oikein johtuu?

Lähettänyt käyttäjä Täysin turhaa (kirjautumaton)
Yliopistokeskusten "koordinaatio" ja "yhteinen kehittäminen" ja kokousrumba on keksitty ylimääräinen byrokratia, jolla työllistetään muutama maisteri alueilla ja istutetaan kovatasoisia tohtoreita yhteisissä kokouskahvikekkereissä. Mitään peruuttamataonta ei tapahdu jos tämä ns. yliopistokeskushallinto poistetaan ja annetaan rahat oikeaan tekemisen yliopistojen yksiköille. Yliopistokeskukset ovat pelkkää aluepolitiikkaa.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä