Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Mikkeli kasvattaa päivähoidon ryhmäkokoja - lautakunta pyörsi päätöksensä

25.02.201621:55
42
  • Päivähoidon ryhmäkokoja kasvatetaan Mikkelissä elokuussa. Kuva: Soila Puurtinen

Mikkelin kasvatus- ja opetuslautakunta pyörsi aiemman päätöksensä päivähoito-oikeuden rajaamisesta ja varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen kasvattamisesta.
Lautakunta päätti, että varhaiskasvatuksen subjektiivista oikeutta rajataan. Lisäksi päivähoidon ryhmäkokoja kasvatetaan elokuussa voimaan tulevan uuden varhaiskasvatuslain nojalla. Ryhmiä kasvatetaan niissä yksiköissä ja ryhmissä, joissa se on tilojen puolesta mahdollista. 

Muutosten on aiemmin kerrottu tarkoittavan laskennallisesti 15 työntekijän vähennystä Mikkelissä. Vuoden loppuun mennessä muutos tietäisi noin 180 000 euron säästöä.

Käytännössä päivähoito-oikeuden rajaaminen merkitsee sitä, että esimerkiksi työttömien vanhempien lapset voivat olla kunnallisessa päivähoidossa enintään 20 tuntia viikossa.
Oikeus kokopäivähoitoon säilyy edelleen lapsilla, joiden vanhemmat käyvät työssä, opiskelevat tai esimerkiksi osallistuvat kuntoutukseen.
Oikeus kokopäivähoitoon on myös silloin, kun se on tarpeen lapsen kehityksen, tuen tarpeen tai perheen olosuhteiden takia tai mikäli se on muutoin lapsen edun mukaista.

Lautakunta päätti aiemmin käyttösuunnitelman käsittelyssään, että Mikkeli pitää varhaiskasvatuksen ryhmäkoot ennallaan ja että subjektiivinen päivähoito-oikeus säilyy. 
Kaupunginhallitus käytti asiassa niin sanottua otto-oikeutta ja palautti asian takaisin lautakuntaan.

 

Juttua täydennetty kello 22.09. 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä jjj
Väitän, että ryhmäkokojen kasvattaminen on sellainen päätös, josta seuraa niin paljon pahaa, että moni lautakunnan jäsen tulee katumaan päätöstä. Eikö muka mistään muualta saa säästöjä? Lasten hyvinvointi pitäisi olla ensisijalla. Pettynyt!

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Suora lainaus kasvatus- ja opetuslautakunnan esityslistasta: "Kaupungin valtuusto on hyväksynyt 19.11.2015 § 104 liitteessä vuoden 2016 talousarvion. Talousarviossa on huomioitu päivähoitoasetuksen suhdelukumuutos siten, että kolme vuotta täyttäneiden lasten ja kasvatushenkilöstön suhdeluku muuttuu seitsemästä lapsesta kahdeksaan lapseen yhtä kasvatustyöntekijää kohti ja talousarviosta on leikattu 15 työntekijän palkan verran eli 180 000 euroa." Että kyllä nyt on ollut asialla meidän valtuustomme, joka on tämän asian jo viime vuoden puolella päättänyt. Toivottavasti ovat asioita päättäessään ymmärtäneet, mistä asiassa on oikeasti kysymys. Ei rahasta, vaan lasten hyvinvoinnista.

Lähettänyt käyttäjä Kepu, kokoomus ... (kirjautumaton)
On turha väittää että oikeisto olisi pienen ihmisen asialla, ainakin jos pienillä ihmisillä tarkoitetaan lapsia. Lapset kärsivät ja jako a- ja b-luokan kansalaisiksi alkaa jo päiväkodista. Lisäksi päiväkodeista taitaa tulla kovaa vauhtia säilömöitä, joissa lapsilla ei ole mahdollisuutta syliin, hoivaan ja turvaan. Tätä laskua maksetaan vielä pitkään mutta päätöksen tekijät maksavat osansa jo seuraavissa vaaleissa.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Erittäin lyhytnäköistä säästämistä! Lasten ja perheiden pahoinvointi yhä lisääntyy. Esimerkiksi itsesäätelyn pulmat ja erityisen tuen tarve tullee kasvamaan yhä isommissa ryhmissä joissa kasvattajia entistä vähemmän suhteessa lapsimäärään. Oppimisvaikeudet tulevat lisääntymään jolloin myös koulutus tulevaisuudessa maksaa enemmän. Voi heijastua myös lastensuojeluun. Ne kulut, vaikkapa huostaanotto, on paitsi taloudellisesti ennaltaehkäisevää työtä kalliimpia, myös inhimillisesti kestämättömiä. Päättäjien pitäisi kuunnella ja uskoa tässä asiantuntijoita, ammattilaisia ja perheitä! Tämä "säästö" tulee kalliiksi!! Entä kuka arvioi ja ottaa vastuulleen sen harkinnan kuka lapsi tarvitsee enemmän kuin 20h/vko varhaiskasvatusta? Lisää byrokratiaa? Jos työttömät vanhemmat työllistyy järjestyykö lapselle samasta hoitopaikasta yhtäkkiä kokoaikainen paikka 20h sijaan vai pompotellaanko lapsi toiseen paikkaan?

Lähettänyt käyttäjä Markku Aholainen (kirjautumaton)
Koska uskon, ettei lautakunta ollut yksimielinen päätöksessään, Länsi-Savon uutisointi on tarkoitushakuinen. Päätöshän on älytön. Lasten tilannetta ei tuossa päätöksessä ole ajateltu. Mikkelin porvarit toteuttavat SSS-puolueiden linjaa.

Lähettänyt käyttäjä Kepu ja kokoomu... (kirjautumaton)
Ei yllätä kepun ja kokoomuksen käytös. Tulevaisuuden Mikkeliä on Areena, jota Koivikko ja muut kokkarit ajavat kuin käärmettä pyssyyn. Jostainhan ne rahat on saatava. Samanlaisia kaksinaamaisia ovat kepulaiset, jotka taivastelevat Rahulan koulun puolesta ja sitten siunaa tämän päätöksen. Ei siinä kyllä lapsia ajatella.

Lähettänyt käyttäjä Uskomatonta! (kirjautumaton)
Edellinen kommentoija, "Erittäin lyhytnäköistä", kirjoittaa ERITTÄIN painavaa ja tutkittua asiaa! Ja näiden perustelujen olisi luullut ohjaavan Mikkelin poliittisten päätösten linjausta säästöissä, joihin kuntia ei edes velvoiteta. Käsittämätöntä lyhytnäköisyyttä päätösten seurauksista ja vaikutuksista lasten ja perheiden elämään. Varhaiskasvatuksen laadusta, varhaisesta puuttumisesta, perheiden tuesta ei enää voida puhua. Uskon, että suurin osa päättäjistä (ja meistä) ei ymmärrä mitä "säästöistä" seuraa päivähoidon arjessa.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä