Lauantai, 19. elokuu 2017
Mauno, Maunu

MAMK:in Savonlinnan opiskelijat kulkevat jalan, opettajat autolla

09.03.201615:03
10
  • Terveyden kannalta olisi parempi liikkua koulu- ja työmatkat jalan tai pyörällä eikä autolla.

Tuoreen opinäytetyön mukaan MAMK:in Savonlinnan yksikön opiskelijoista 71 prosenttia käveli tai pyöräili kouluun ja henkilökunta liikkui konevoimalla 62-prosenttisesti.

Henkilökunnan pääselitys on pitempi matka. Kaksi kolmesta vastaajasta ilmoitti matkakseen 1–3 kilometriä.

Terveyden kannalta suositeltava askelmäärä vuorokaudessa on noin 10 000. Kolmen kilometrin matkalla askelia kertyy keskimäärin puolet tästä.

Kävelyn ja pyöräilyn myönteisinä puolina kyselyssä mainittiin terveysvaikutukset, ekologisuus ja raha.
Autoilua perusteltiin välimatkalla, ajanpuutteella, säällä ja tavaroiden kuljettamisella. Myös motivaatiota liikuntaan puuttui, vaikka kaikki tiesivät sen positiiviset vaikutukset.

Liikkumattomuus on Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan maailman neljänneksi yleisin kuolinsyy. Vain yksi kymmenestä suomalaisesta liikkuu terveysliikuntasuositusten mukaisesti.

Työmatkan kävely tai pyöräily on hyvää perusliikuntaa. 15 minuutin työmatka joka arkipäivä täyttää suosituksen, jos se vähänkin kuormittaa.

Opinnäytetyön kävelystä ja pyöräilystä koulu- ja työmatkaliikunnassa tekivät fysioterapia-opiskelijat Joni Försti ja Teemu Suomalainen.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Lihavat on lepposia (kirjautumaton)
Niin kyllä ilman autoakin tulee toimeen ja se vielä kannattaakin terveyden kannalta. Monista ihmisistä joilla on auto tulee laiskoja, eivät pääse pikkumatkojakaan ilman autoa. Ja samaa opetetaan omille lapsille viemällä heitä kouluun, toki pitkät matkat ymmärrän. Ei siis ole ihme jos Suomalaiset ovat kohta kuin Jenkeissä, eli reilusti ylipainoisia. Sekä aikuiset että lapset.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
No onpa vertailu! Oppilaiden ja opettajien töissä ja kotona tarvittavassa tavaramäärässä on melkoinen ero. Oppilas kuljettaa vain omaa oppimateriaaliaan mukanaan. On myös opettajia, jotka opettavat useammissa kouluissa samana päivänä. Tuskin työnantaja olisi valmis maksamaan opettajille pyöräilystä palkkaa oppituntien aikana?

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
"Monista ihmisistä joilla on auto tulee laiskoja, eivät pääse pikkumatkojakaan ilman autoa." Veisitkö omat taaperosi hoitopaikkaan aamulla ennen töihin menoa kävellen? Saattaisi kestää aika monta tuntia lasten vienti sekä haku, kaupassakäynti, ym. asioinnit? Työssäkäyvän ihmisen päivän pituus on rajallinen, varsinkin kun opettajan työpäivä jatkuu usein iltamyöhään vielä kotonakin. Oppilaanhan ei yleensä tarvitse huolehtia kuin itsestään ja omista papereistaan ja harvalla opiskelijalla on lapsia.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Olisiko pitänyt tarkastella työmatkapituutta siten, että niillä opettajille ja opiskelijoilla, joilla se on 1- 5 km, kuinka moni liikkuu jalan/ pyörällä? Kuinka moni opiskelija/opettaja, jolla on työmatka yli 20 km suuntaansa, liikkuu kävellen/ pyörällä? Tilastojen tarkastelu helposti vääristää asioita, jos ei ole mittasuhteet oikein.

Lähettänyt käyttäjä Iltasanomiset (kirjautumaton)
"opiskelijoista 71 prosenttia käveli tai PYÖRÄILI kouluun " Eli otsikko: "MAMK:in Savonlinnan OPISKELIJAT KULKEVAT JALAN, opettajat autolla" - on puppua? Opinnäytetyön mukaan vain osa oppilaista kulkee jalan ja loput pyöräilee....

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä