Lauantai, 19. elokuu 2017
Mauno, Maunu

Luonnonsuojeluliitto: Äänikarkotin aiheuttaa jopa pysyvän kuulovaurion norpalle

25.02.201617:48
13
  • Luonnonsuojeluliiton mielestä norppaturvallisten rysien kehitystyö on ollut erittäin positiivista. Kuva: Timo Seppäläinen

Luonnonsuojeluliitto on erittäin huolissaan Saimaan Safarit Oy:n suunnitelmasta hätistellä saimaannorppia äänikarkottimella. 
Luonnonsuojeluliiton mukaan laite aiheuttaa kipua, kärsimystä ja mahdollisesti pysyviä kuulovaurioita norpalle. 

Liitto muistuttaa, että suunniteltu norjalainen äänikarkotin tuottaa ääntä 191 desibelin paineella, mikä ilmassa ylittää selvästi esimerkiksi ihmiskorvan 120 desibelin kipurajan. 
Suomalainen laite lähettää 130 desibelin ääntä.
— Kuuloaisti on saimaannorpalle tärkeä aisti erityisesti lisääntymisaikana, kuuttien hoitamisessa ja vaarojen havaitsemisessa. Aikaisempaa tutkimustietoa on vain mereltä ja sekin on osin ristiriitaista. Sokkeloinen ja pienipiirteinen Saimaa on elinympäristönä aivan erilainen kuin meri, jossa äänikarkottimia on käytetty suojaamaan pyydyksiä hylkeiltä, sanoo Luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-koordinaattori Kaarina Tiainen tiedotteessa.
— Saimaalla ongelma ei ole saalistappiot vaan norppien kalanpyydyskuolemat. Sen vuoksi ainoa kestävä tapa jatkaa pyydysten kehittelyä on se, että niistä tulee norpalle vaarattomia. Tällaisia pyydyksiä onkin koko ajan kehitteillä, joten miksi pilata ne kipua ja kärsimystä tuottavalla äänisaasteella, Tiainen kysyy.
Luonnonsuojeluliiton mielestä norppaturvallisten rysien kehitystyö on ollut erittäin positiivista ja sitä tulisikin jatkaa sen sijaan, että Saimaalle tuotaisiin kyseenalaisia ja eri olosuhteisiin suunniteltuja laitteita aiheuttamaan lisää vaaroja uhanalaiselle norpalle.

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Nyt tarvitaan Savonlinnan kampukselta tutkijoita tätä asiaa selvittämään. Ei voi olla terveellistä norpille. Mutta nyt Savonlinnan on mahdollisuus näyttää miten hyviä ja kansainvälisesti edelläkävijöitä ollaan norppatutkimuksessa.

Käyttäjän Laitinen kuva
Lähettänyt käyttäjä Laitinen
Joku luonnonsuojeluliitossa voisi laskea kuinka kova ääni on hieman kauempana pyydyksestä. Äänen paine alenee aika nopeasti etäisyyden kasvaessa vedessäkin. Havaitessaan äänen norppa tuskin lähestyy kohdetta kovaääniseen kiinni asti. Toinen asia on , miten kalat reagoivat, nehän aistuvat äänen kylkiviivallaan? Käykö niin, ettei rysässä ole sen enenpää kaloja kuin norppiakaan?

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kerrankin ollaan samaa mieltä ,tollaset kaikki lähettimet ja karkottimet pois Norpan elämästä. En etes ymmärrä millasia taivaanviheltäjiä on ne jotka on tonkin karkotin jutun keksiny. T . Norpan kaveri Pasi Tiainen

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Luonnonsuojeluliitto voisi myös vaatia suojelijoiden lähettämien liimaamista kieltoa, kuten kalastajat ovat jo tehneet. Vai onko myrkkyliimojen käyttö Luonto-Liitosta mielestä hyväksyttävää toimintaa kanssa sisarista ja veljiltä. Antennit ovat myös todistettavasti aiheuttaneet norppien kiinnijuuttumisen kalanpyydyksiin.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Tuolla ämyrin hinnalla (6000€) saa kyllä varmasti sen verran rosteritankoa, ettei norppa varmasti pääse pyytöön kaloja syömään. Vaikka jutussa kierretään asia norpan suojelemiseksi, niin suurin syy on norppien syömät kalat, eikä norppa noihin rysiin jää vaan ui sieltä pihalle maha killallaan muikkua ym kalaherkkuja. Ämyreille vaan yritetään saada luvat tuolla muka norpan suojelun varjolla, että ne mennessään rysään, hukkuu sinne. Ainoo norppa, joka hukkuu on se radiolähettimen kiduttama norppa, joka menee tekemään itsarin.

Lähettänyt käyttäjä Rantanen (kirjautumaton)
Norppia on jo nyt virallisestikin yli 500 ja koko joutava suojelu muuttuu pian talviseksi metsästyskaudeksi. Eihän rysiin ole hukkunut ilmeisesti koskaan hylkeitä, ellei niillä ole ollut tutkimusväen antennikoristetta selässään. Mikähän siis olisi looginen ja halpa innovaatio ongelman ratkaisemiseksi, tuollainen tonnien hintainen ämyri veteen joka rysän viereen vai antennien poisto...? Sukulaismiehet muuten laittoivat aikoinaan esim. isoja koukkuja katiskoiden nieluihin, kun hylkeet kävivät aina tyhjentämässä ne matikoista, mutta eipä sinne siltikään yhtään nestoria kiinni juuttunut.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä