Keskiviikko, 23. elokuu 2017
Signe, Varma

Lauttaliikenteen valtionapu muuttumassa dramaattisesti - Savonlinna vetoaa liikenneministeriin

09.02.201616:06
16
  • Laukansaaren lossi

    Janne Laine muistuttaa ministeriä, että Savonlinna on aito saaristokunnan kriteerit täyttävä kunta, mutta vailla saaristokunnan asemaa ja valtionosuuksia.  Kuva: Soila Puurtinen

Lossien valtionapuja ei saa leikata, vetoaa Savonlinnan kaupunki. Kaupunginjohtaja Janne Laineen allekirjoittama kirje on lähetetty liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk.).
Savonlinnan saaristossa on seitsemän tiekuntaa, joilla toimii lossi tai lautta. 

Tammikuussa Keski-Suomen ely-keskus tiedotti tiekunnille, että Liikennevirasto muuttaa avustusosuuksia. Lauttaliikenteen ja jääteiden avustusten enimmäismäärä putoaa enintään 50 prosenttiin nykyisestä noin 80 prosentista. 
Savonlinnan seitsemän tiekunnan kokonaiskustannukset ovat nyt noin miljoona euroa vuodessa. Vuonna 2014 tiekunnat saivat valtion avustusta lähes 80 prosenttia, joka on euroissa noin 770 000 euroa. Tiekuntien omavastuudeksi jäi noin 222 000 euroa. Tämä tarkoittaa, että kunkin tiekunnan osuudeksi jäi noin 28 000—45 300 euroa. 
Koska tiekuntien olisi lähes mahdotonta selvitä tuollaisista summista, kaupunki päätti avustaa tiekuntia omaa osuutta vastaavalla summalla, kaupunginjohtajan kirjeessä todetaan. Tiekunnat maksoivat siis vain tiekustannukset. 

Jos valtion avustusta leikataan, nousee tiekuntien omavastuuosuus Savonlinnassa vähintään puoleen miljoonaan euroon. Tilanne muodostuisi kestämättömäksi tiekuntien ja saaristossa asuvien ihmisten kannalta, koska tiekuntien osuudeksi tulisi 43 000—70 000 euroa.
Janne Laine muistuttaa, että Savonlinna on aito saaristokunnan kriteerit täyttävä kunta, mutta vailla saaristokunnan asemaa ja valtionosuuksia. 
Jos uusi käytäntö astuu voimaan, se asettaisi Savonlinnan entistä eriarvoisempaan asemaan vertailukuntien joukossa. 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Nyt etelä-savolaiset kansanedustajat, käärikäähän viimeinkin hihat ylös ja toimikaa!! Raideliikenteen vähennykset, yleisten teidän kelvoton kunto ja nyt vielä tämä saaristoliikenne! On se kumma miten tämä itäinen Suomi näyttää olevan ihan erityisesti ministeri Bernerin liipasimella. Luuleeko hän ettei täällä ole mitään tai ketään? Miksiköhän tämä henkilö on houkuteltukaan politiikkaan mukaan? Liikenneministerin tehtävään olisi kyllä varmaan ihan päteviäkin naisia joilla on kokemusta maaseudulla elämisestä ja toimimisesta.

Lähettänyt käyttäjä Meitä sorretaan (kirjautumaton)
On se kumma miten Itä-Savoa kuritetaan , sensijaan Turun saaristossa pitää rikkaiden päästä huviloilleen, tuskin sielläkään paikallisten vuoksi olisi lauttaliikennettä.Sitäpaitsi eihän ne sudet ja karhut teitä tarvitse, niillehän tätä maanosaa yritetään saada ja norpalle tietty.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Silta on aina pitkässä juoksussa se halvin ratkaisu. Tie siltoineen Kiviapajalta Koivukantaan palvelisi parhaiten paikallisia asukkaita ja toisi kaivattua turismia. Valtion kannattaa rakentaa sillat Pihlajaveden suurimpiin saariin, kuin työntää Savonlinnan pohjattomaan kirstuun saaristokuntalisää.

Lähettänyt käyttäjä Pentti Peruserikois (kirjautumaton)
Asuminen maksaa. Jos haluaa asua saaristossa on maksettava kulut eikä sälyttää niitä kaikille. Jos haluaa asua Helsingissä, saa sitten maksaa asunnosta. Eri paikoissa on eri kulut. Hyvä, että kepussakin on näitä ministereitä, jotka ymmärtää markkinatalouden päälle. Ja ovat järjestelleet omaisuuden siten, ettei turhia veroja tarvitse maksaa, jottei tarvitse sitten verovaroista maksaa tällaisia kansantalouden kannalta turhia kuluja. Näin ne savonlinnalaiset taas osallistuu talkoisiin. Niihin samoihin talkoisiin, joita myös kaupunki itse on tekemässä leikkaamalla palveluista ja myymällä omaisuutta. Ja ai että, tuo perussuomalaiset on hyvä takiaispuolue näiden leikkausten apuna! Kyllä ministeriaudin takapenkki tekee herraksi ja se on kuin taivaasta sataisi mannaa!

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Jossain on mätää pahasti, meillä on keskeisten hallituspuolueiden edustajia ja ministerikin. Silti mikään Savonlinnalle tärkeä asia ei etene ja entisiä avustuksia vedetään pois. Voidaan varmaan muuttaa kaikki pakolaisiksi Helsinkiin. Anotaan turvapaikkaa sieltä.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Keskusta lupasi vaaleissa palauttaa tasapuolisen aluepolitiikan. Siksi minäkin vaaleissa äänestin keskustaa ja paikallista ehdokasta Hanna Kososta. Nyt keskusta kurittaa maaseutua ja vie kaikki viimeisetkin tuet sekä liikenneyhteydet pois. Pahin esimerkki on lossiavustusten ja junayhteyksien alasajaminen. Meitä äänestäjiä on petetty valheellisilla lupauksilla.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut