Lauantai, 1. lokakuu 2016
Rauno, Rainer, Raine

Lauttaliikenteen valtionapu muuttumassa dramaattisesti - Savonlinna vetoaa liikenneministeriin

09.02.201616:06
18
  • Laukansaaren lossi

    Janne Laine muistuttaa ministeriä, että Savonlinna on aito saaristokunnan kriteerit täyttävä kunta, mutta vailla saaristokunnan asemaa ja valtionosuuksia.  Kuva: Soila Puurtinen

Lossien valtionapuja ei saa leikata, vetoaa Savonlinnan kaupunki. Kaupunginjohtaja Janne Laineen allekirjoittama kirje on lähetetty liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk.).
Savonlinnan saaristossa on seitsemän tiekuntaa, joilla toimii lossi tai lautta. 

Tammikuussa Keski-Suomen ely-keskus tiedotti tiekunnille, että Liikennevirasto muuttaa avustusosuuksia. Lauttaliikenteen ja jääteiden avustusten enimmäismäärä putoaa enintään 50 prosenttiin nykyisestä noin 80 prosentista. 
Savonlinnan seitsemän tiekunnan kokonaiskustannukset ovat nyt noin miljoona euroa vuodessa. Vuonna 2014 tiekunnat saivat valtion avustusta lähes 80 prosenttia, joka on euroissa noin 770 000 euroa. Tiekuntien omavastuudeksi jäi noin 222 000 euroa. Tämä tarkoittaa, että kunkin tiekunnan osuudeksi jäi noin 28 000—45 300 euroa. 
Koska tiekuntien olisi lähes mahdotonta selvitä tuollaisista summista, kaupunki päätti avustaa tiekuntia omaa osuutta vastaavalla summalla, kaupunginjohtajan kirjeessä todetaan. Tiekunnat maksoivat siis vain tiekustannukset. 

Jos valtion avustusta leikataan, nousee tiekuntien omavastuuosuus Savonlinnassa vähintään puoleen miljoonaan euroon. Tilanne muodostuisi kestämättömäksi tiekuntien ja saaristossa asuvien ihmisten kannalta, koska tiekuntien osuudeksi tulisi 43 000—70 000 euroa.
Janne Laine muistuttaa, että Savonlinna on aito saaristokunnan kriteerit täyttävä kunta, mutta vailla saaristokunnan asemaa ja valtionosuuksia. 
Jos uusi käytäntö astuu voimaan, se asettaisi Savonlinnan entistä eriarvoisempaan asemaan vertailukuntien joukossa. 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Nyt etelä-savolaiset kansanedustajat, käärikäähän viimeinkin hihat ylös ja toimikaa!! Raideliikenteen vähennykset, yleisten teidän kelvoton kunto ja nyt vielä tämä saaristoliikenne! On se kumma miten tämä itäinen Suomi näyttää olevan ihan erityisesti ministeri Bernerin liipasimella. Luuleeko hän ettei täällä ole mitään tai ketään? Miksiköhän tämä henkilö on houkuteltukaan politiikkaan mukaan? Liikenneministerin tehtävään olisi kyllä varmaan ihan päteviäkin naisia joilla on kokemusta maaseudulla elämisestä ja toimimisesta.

Lähettänyt käyttäjä Meitä sorretaan (kirjautumaton)
On se kumma miten Itä-Savoa kuritetaan , sensijaan Turun saaristossa pitää rikkaiden päästä huviloilleen, tuskin sielläkään paikallisten vuoksi olisi lauttaliikennettä.Sitäpaitsi eihän ne sudet ja karhut teitä tarvitse, niillehän tätä maanosaa yritetään saada ja norpalle tietty.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Silta on aina pitkässä juoksussa se halvin ratkaisu. Tie siltoineen Kiviapajalta Koivukantaan palvelisi parhaiten paikallisia asukkaita ja toisi kaivattua turismia. Valtion kannattaa rakentaa sillat Pihlajaveden suurimpiin saariin, kuin työntää Savonlinnan pohjattomaan kirstuun saaristokuntalisää.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Savonlinnahan ei ole saaristokunta, ei täällä lossia tarvita. Jos olisi saaria tarvittaisiin lossia. Savonlinnalaiset kansanedustajat ovat pudonneet kartalta, kompassinkäyttö on hakusessa. Vai onko äänestäjät valinneet väärän kansanedustajan. Eikö kuitenkaan ole kansanedustajalla hyvää kotikasvatusta, hiljaisuus on luopumista ja äänestäjien hylkäämistä. Ei ole yllätys,

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kongonsaaren loma-asuntolainen olisi kiitolinen sillasta. Koska talvet ovat nykyään tällaisia kun ovat. Lossi ei toimi tavella ja jäätie on kiikun kaakun milloin toimii ja pääseekö loma-asunnolle milloin ja taas pois sieltä. Silta olisi paras ratkaisu. Eikö sitä eu-tuella saisi. lomalainen

Lähettänyt käyttäjä Pentti Peruserikois (kirjautumaton)
Asuminen maksaa. Jos haluaa asua saaristossa on maksettava kulut eikä sälyttää niitä kaikille. Jos haluaa asua Helsingissä, saa sitten maksaa asunnosta. Eri paikoissa on eri kulut. Hyvä, että kepussakin on näitä ministereitä, jotka ymmärtää markkinatalouden päälle. Ja ovat järjestelleet omaisuuden siten, ettei turhia veroja tarvitse maksaa, jottei tarvitse sitten verovaroista maksaa tällaisia kansantalouden kannalta turhia kuluja. Näin ne savonlinnalaiset taas osallistuu talkoisiin. Niihin samoihin talkoisiin, joita myös kaupunki itse on tekemässä leikkaamalla palveluista ja myymällä omaisuutta. Ja ai että, tuo perussuomalaiset on hyvä takiaispuolue näiden leikkausten apuna! Kyllä ministeriaudin takapenkki tekee herraksi ja se on kuin taivaasta sataisi mannaa!

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

30.09. 15:33

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Missä ja mitä syödään tänään? Tarkista lounaspaikat ja päivän tarjonta kätevästi ja nopeasti lounaspaikka.ita-savo.fi