Tiistai, 19. syyskuu 2017
Reija

Lampurit laskeutuvat ruohonjuuritasolle Rantasalmella, oppia otetaan Ruotsista ja muualta maakunnasta

18.05.201717:01
  • Putkisalon kartanon tilalla on yhteensä noin 600 lammasta mukaan lukien pikku karitsat. Osa niistä pääsi keskiviikkona laitumelle koirien kaitsemana. Kuva: Tuija Pauhu

Suomenlampaita, dorset-lampaita ja niiden risteytyksiä kirmaa laitumelle Putkisalon kartanon pihalle tiiviissä laumassa. Kaksi koiraa ja yksi ihminen pilli suussa pitävät huolen, että lampaat pysyvät aisoissa.
Lammaslaumaa katselee joukko lampureita, jotka ovat saapuneet Rantasalmelle kaksipäiväiseen Pro Agria Etelä-Savon järjestämään koulutukseen.
Ensimmäisenä päivänä keskiviikkona keskitytään rehun tuotantoon ruotsalaisen lammastilallisen Tomas Olssonin johdolla. 

Aihe on lampureille tärkeä, sillä lampaiden tuotannossa suurimmat kulut menevät rehuun, josta suurin osaa saadaan nurmen tuotannosta. Samasta pellosta voi saada 3 000 tai 12 000 kiloa kuiva-ainetta hehtaarilta riippuen, miten peltoa hoidetaan.
Olsson on hakenut oppia omalle tilalleen Uudesta-Seelannista ja Iso-Britanniasta. Nyt hyväksi havaittuja käytäntöjä tuodaan myös Suomeen osana Pro Agria Etelä-Savon Katras-hanketta.

Tänään torstaina lampurit tutustuvat Mäenkoikkalan lammastilalla luonnonlaitumiin ja luomupeltoihin, joissa ei käytetä lannoitteita eikä kasvinsuojeluaineita. 
Esitteillä on myös laidunten yllä ohjattava peltohelíkopteri, jolla voidaan arvioidaan satoa.

Lisätietoa Katras-koulutushankkeesta sen verkkosivuilla.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

17.09. 12:11

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut