Lauantai, 19. elokuu 2017
Mauno, Maunu

Laittomat vierailut Venäjän puolella jokakesäinen riesa – ”Jostain syystä raja houkuttelee etenkin ulkomaalaisia”

19.06.201715:55
4
  • Parikkalan rajanylityspaikka kuvattuna kesällä 2013. 4.6.2013.  

Parikkalan rajanylityspaikka, raja, rajanylitys, Parikkalan raja, raja-alue, talvi, tulli, rajoitus, kielto, rajavartiosto, rajavartija, rajavartio, rajavalvonta, valvonta, valvontayhteiskunta, valvoja

    Rajavyöhyke kiinnostaa etenkin ulkomaalaisia matkailijoita. Arkistokuva. Kuva: Petri Vanhanen

Suomen ja Venäjän raja kiinnostaa etenkin ulkomaalaisia vierailijoita. Tutkinnanjohtaja Timo Häkkinen Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksiköstä kertoo, että laittomat rajanylitykset ovat jokakesäinen riesa.

— Ei se ole täysin poikkeuksellista tai harvinaista, mutta onneksi se ei ole sentään ihan viikoittaistakaan, Häkkinen sanoo.

Sunnuntaina neljä Iso-Britanniasta kotoisin olevaa miestä vieraili laittomasti Venäjän puolella Parikkalassa. Syyksi rajanylitykseen he ilmoittivat halun käydä Venäjällä katsomassa maisemia ja nauttimassa olutta. Viime viikon maanantaina neljän keskieurooppalaisen Suomessa lomaa viettäneen henkilön seurue päätti käydä luvatta tutustumassa rajaan Uukuniemellä.

— Jostain syystä raja houkuttelee etenkin ulkomaalaisia. Tyypillisesti ihmiset sanovat, että halusivat käydä Venäjällä, kun se tuntui olevan niin lähellä. Ei se yleensä vaadi sen ihmeempää syytä. Suomalaiset ehkä ymmärtävät ja kunnioittavat rajaa paremmin.

Molemmissa tapauksissa epäillyt henkilöt olivat tietoisia siitä, että rajan ylittäminen on laitonta. Silti he halusivat ottaa riskin. Häkkinen kertoo, että tilanne on usein samanlainen. Rikosoikeudelliset seuraukset eivät tule yllätyksenä.

— Kaikki ymmärtävät ja tietävät, että toimivat laittomasti. Kyltit on nähty ja ihmiset osaavat lukea. Sinänsä se ei tule yllätyksenä. Toisaalta se tulee aina yllätyksenä, että jää kiinni.

Kaakkois-Suomen rajavartiolaitoksen alueella on tänä vuonna kirjattu 12 valtiorajarikkomusta. Tyypillinen seuraus valtiorajarikkomuksesta on päiväsakkorangaistus.

Juhana Nyman

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Miksi sinneppäin, ei tule suomalaiselle mieleen, no kai se on extremeä. Ensin saksalaiset 6 minuuttia silläpuolen ja kiinni Savonlinnan Heseltä. Britit kävivät juomassa kaljat ( omat ) just silläpuolen. Kiittäkööt onneansa ettei naapuri saanut kiinni jos kiire oli koska olisivat nähneet monia paikkoja siperiaa myöten puolen vuoden "lomalla". Suomen rajavartio sentään toimii että kiinni jää kuitenkin.

Lähettänyt käyttäjä rapu (kirjautumaton)
Harmi, kun Suomen rajamiehet eivät yllättäneet seikkailijoita verekseltään jo silloin, kun nämä olivat palaamassa takaisin Suomen puolelle. Siinä olisi Britanian pojilta päässyt itku, jos rajamiehet olisivat sanoneet seikkailijoille, että kyllä tästä Venäjälle saa mennä, mutta takaisin Suomeen ei ole enää mitään asiaa....

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut