Maanantai, 24. heinäkuu 2017
(Kristiina,) Tiina, Kirsti, Kirsi

Kuntaliitto vahvistaa: Rantasalmen suunnitelma yhtiöittämisestä perustuu lakiin

Päivitetty: 02.02.201621:45
5
  • asuntolaina, asuntokauppa

    Rantasalmi aikoo perustaa vuokra-asuntotoiminnalleen kiinteistöosakeyhtiön. Kuva: Mari Koukkula

Kunnan on kuntalain mukaan yhtiöitettävä kilpailutilanteessa markkinoilla harjoitettavat tehtävänsä.
Itä-Savo kertoi maanantaina Rantasalmen kunnan aikeista yhtiöittää sen omistuksessa olevat, yksityisille vuokrattavat vuokra-asuntonsa.

Suunnitelma kävi ilmi Rantasalmen kunnan vuokra-asumisen kehittämissuunnitelmasta, jota kunnanhallitus esittää hyväksyttäväksi valtuustolle.
Kehittämispäällikkö Johanna Vartiaisen mukaan myös kunnan teollisuustilat on yhtiöitettävä lähitulevaisuudessa.

Itä-Savon tätä uutista koskevassa verkkokeskustelussa kyseltiin, mikä on yhtiöittämisen peruste.
Kuntaliiton johtava lakimies Kirsi Mononen vahvistaa, että kuntalaki velvoittaa kuntia yhtiöittämiseen. Asuntojen vuokraustoiminta on siis lähtökohtaisesti sellaista toimintaa, jota laki koskee. 

Lakimuutos on astunut voimaan vuonna 2013. Lain voimaantullessa harjoitetulle toiminnalle annettiin siirtymäaikaa vuoden  2014 loppuun saakka. 
– Lain lähtökohta on, että kaikki vapailla markkinoilla harjoitettavat toiminnot on yhtiöitettävä. Poikkeuksen tekevät sellaiset toiminnot, jotka liittyvät kunnan maapolitiikan kehittämiseen, Mononen sanoo.

Monosen mukaan Kilpailu- ja kuluttajavirasto voi puuttua asiaan, jos kunta ei toimi tässä asiassa lain edellyttämällä tavalla.
Rantasalmen kunta suunnittelee perustavansa vuokra-asunnoille kiinteistöosakeyhtiön.

Juttua päivitetty klo 19:40. Lisätty tieto lain siirtymäajasta.

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä anskattoooo (kirjautumaton)
Tietysti lukijan tiedontuska tulisi tyydytettyä, jos samalla kerrottaisiin kuntalain velvoittavuus. Jos laki on astunut voimaan jo kolme vuotta sitten , niin miksi vasta nyt? Ja onko kaikki alueen ja koko Suomen kunnat yhtiöittämässä vai aikeissa? Onko siirtymää, liukumaa, milloin tämä yhtiöittäminen on tehtävä? v. 2020??? Laki on laki yksityiselle ihmiselle, mutta mitä tarkoittaa kuntalaki? Onko se niin kuin EU:n direktiivi, Suomi ottaa sen ensimmäisenä käyttöön ja italialaiset ja kreikkalaiset näyttävät sille pyllyä!

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Tarkoittaakohan tämä suomeksi sanottuna sitä, että kunta ryhtyy kilpailemaan vapailla markkinoilla omistamiensa asuntojen ja kiinteistöjen vuokraajista? Miten sitten menee verotus? Tulee käsitys, että ellei mentäisi markkinoille, yhtiöittäminen ei olisi pakollista.

Lähettänyt käyttäjä Perunasäkki (kirjautumaton)
"Kunnan on kuntalain mukaan yhtiöitettävä kilpailutilanteessa markkinoilla harjoitettavat tehtävänsä." Tämä lause herätti mielenkiintoni tätä kuntalakia kohtaan, vaikka ei teema noin muuten ole aiemmin suurta intohimoa synnyttänyt. Viime vuosien politiikkaa aktiivisesti seuranneena ja tästä kyynistyneenä, en olisi yhtään yllättynyt, jos tämän kuolettavan tylsän kuuloisen lain alle olisi sisällytetty kansalaisten oikeusturvaa merkittävästi heikentäviä pykäliä. Meneekö homma siis niin, että Kataisen hallitus on hyväksynyt lain, jonka mukaan kunnat ovat nykyään käytännössä yrityksiä? Näinhän se tietysti tälläkin hetkellä taitaa pitkälti olla, maan käyttöä lukuunottamatta? Tällähän voi käsittääkseni olla aika merkittävä vaikutus yhteiskuntarakenteeseen. Mitä tehtäviä kunnilla on, joiden ei voitaisi katsoa olevan kilpailutilanteessa markkinoilla harjoitettavia? Virkamiesten paperityöt? Jos Rantasalmen kunta on nykyään siis käytännössä osa osakeyhtiöstä nimeltä Järvi-Saimaan Palvelut, niin voiko kuka tahansa sijoittaja siis periaatteessa ostaa kylän? Vieläkö kuntalaisilta tulevaisuudessa kerätään veroja? Jaetaanko osakkeet kuntalaisten kesken? Milloin katsotaan ensimmäisen kerran osingon jakoa? Pitääpä tutustua tarkemmin tähän lakiin.

Lähettänyt käyttäjä Vietävästi vetää (kirjautumaton)
Joka tapauksessa vuokrat tulee vain nousemaan ja asuntojen kunto sitä myöten rapistuu kun pitää tavoitella mahdollisemman suuria voittoja ja ei peruskorjata silloin kun olis tarvis !

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kuntahan on jo ostanut kiinteistöjen huollon palvelut osakeyhtiöltä, näin ymmärsin nettitietojen perusteella. Ainakin se näyttää varmalta, että myöhässä ollaan kunnan omistamien asuntojen myynnin kanssa. Kuka niitä ostaa? Tämä on myös mielenkiintoinen asia, että kun kunnan omistamaa asuntokantaa vaikkapa korjataan, niin kilpailutetaanko työt vai menevätkö ne automaattisesti Järvi-Saimaan Palveluille? Se ainakin vääristäisi markkinoita. Osakeyhtiöiden palveluntuotanto toimii käsittääkseni hieman eri periaatteilla kuin julkinen, se ei ole ihan yhtä avointa.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä