Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Kommentti: Ei ankka vaan sammakko

10.03.201615:01
4

Itä- ja Keski-Suomen terveysvirkamiehet kokoontuivat tiistaina Kuopioon kommentoimaan sosiaali- ja terveysministeriön esittämiä linjauksia päivystyksen ja erikoissairaanhoidon uudistusta koskevaksi laiksi.

Kuulijoista kukaan ei vaikuttanut tietävän, mitä tarkoittaa tilaisuuden kirjallisen materiaalin maininta, jonka mukaan ympärivuorokautista yhteispäivystysyksikköä koskevan viidennen pykälän voimaanpanovaiheessa kohdistetaan erityishuomio Savonlinnaan ja Kemiin.

Ministeriö ei avannut asiaa yleisölle, joka koostui sairaanhoitopiirien ja muiden asiaankuuluvien tahojen edustajista. Kukaan kuulijoista ei asiaa kysynyt.

Tarkoitus on, että 12 nykyisessä keskussairaalassa on jatkossa laajaa ympärivuorokautista päivystystä useilla erikoissairaanhoidon aloilla.

Tuon viidennen pykälän mukaan kaikki muut nykyiset keskussairaalat järjestävät ympärivuorokautisen yhteispäivystyksen, jossa pitää olla yleislääketieteen tai akuuttilääketieteen lisäksi muiden keskeisten erikoisalojen päivystys. Ja tuohon sitten lisätään ”erityishuomio”, jota kirjallisessa materiaalissa ei täsmennetä.

Kenties savonlinnalaiset olivat hajulla asiasta. Lakiuudistusta valmistelevat ministeriön virkamiehet ovat nimittäin aika monta kertaa lausuneet, että Savonlinnassa ympärivuorokautista päivystystä voisi hoitaa akuuttilääkäri, joka ei ole kirurgian eikä sisätautien erikoislääkäri mutta jolla on yleislääkäriä laajemmin valmiuksia arvioida erilaisia potilaita.

Virallisen kuulemistilaisuuden lehdistötilaisuudessa ilmeni, että ministeriön lainvalmistelijat tulkitsevat viidennen pykälän erityishuomiota juuri niin: Savonlinnassa voisi päivystää vain akuuttilääkäri. Tästä heräsi kysymys, miksei siellä ole kirurgian päivystäjää tutkimassa potilaita, jos talossa on palkkalistoilla kirurgeja.

Lainvalmistelua johtava ministeriön virkamies kertoikin lehdistölle, että ministeriön sen hetkisen valmistelun mukaan leikkauksia voisi tehdä vain sairaaloissa, joissa on ympärivuorokautinen leikkaussalivalmius ja että sellaisia sairaaloita voi olla vain yksi kussakin maakunnassa. Toisin sanoen, jos ministeriön senhetkiset suunnitelmat toteutuvat,  kirurgia loppuisi Savonlinnasta vuonna 2019. 

Kenties varsinaiseen kuulemistilaisuuteen osallistuneet savonlinnalaiset olivat laskeneet asioita yhteen. Kenties he pitivät Savonlinnan kirurgian rajua karsimista niin järjettömänä ideana, että se saataisiin torjuttua kulissien takana säikyttelemättä kansaa ja Sosterin työntekijöitä. Kenties olisi saatukin, ja se olisi ollut hyvä.

Kun näin merkittävä asia kuitenkin ääneen sanottiin lehdistötilaisuudessa, ei sitä voinut jättää uutisena kertomatta, vaikka virkamies toimittajan mielestä päästelikin sammakoita suustaan.

Sairaanhoitopiirin johtaja Panu Peitsaro ilmoitti jo keskiviikkona julkaistussa lehtihaastattelussa pitävänsä Savonlinnan kirurgian alasajoon koskevaa esitystä käsittämättömänä. Savonlinnalainen kansanedustaja Hanna Kosonen (kesk.) torjui ajatuksen kirurgian alasajosta keskiviikkona ja totesi esityksen olevan vain yhden virkamiehen ajatus lainvalmistelun luonnosvaiheessa. Kososen näkemyksen mukaan Savonlinnan sairaalan toiminnot säilyvät kutakuinkin nykyisellään.

Kosonen perusti näkemyksensä perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) kanssa käymäänsä puhelinkeskusteluun.

Rehula itse on toistuvasti pidättäytynyt ottamasta kantaa sairaaloitten työnjakoon tai yksittäisissä sairaaloissa tehtäviin asioihin. Hän korostaa nytkin, että poliittisten johtopäätösten aika on vasta sitten, kun koko valtakunnallinen lakipaketti on pilkulleen valmis. Sitä ennen virkamiehet valmistelevat oman esityksensä, josta vielä kuullaan alueitten mielipiteet.

Sen verran Rehula sanoi, että kirurgiaa jossain muodossa säilyy Savonlinnassa mutta vielä ei yhtään tiedetä, missä muodossa.

Niinpä keskiviikkona lehtemme verkkouutisessa kerrottiin, että kirurgiaa säilyy Savonlinnassa. Tiistain verkkouutisessa oli kerrottu, että ministeriön esitys toteutuessaan lopettaisi kirurgian Savonlinnassa.

Tästä syntyi verkkolehden lukijakommenttien mukaan käsitys, että tiistain uutinen oli ankka. Sitä se ei ollut.

Ankka tarkoittaa perätöntä uutista. Lainvalmistelua johtavan virkamiehen lausunto oli aivan todellinen. Asiat vaan menevät niin, että virkamiehet tekevät esityksiä ja poliitikot päättävät. Esitykset ja päätökset ovat usein keskenään erilaisia.

Olen vastaillut poikkeuksellisen ahkerasti kirurgiaa koskevien verkkojuttujen kommenteissa esitettyihin kysymyksiin, koska asiaa ei ole kirjoitettu eikä puhuttu auki missään muualla kuin tiistain lehdistötilaisuudessa sekä Itä-Savossa ja Länsi-Savossa. Siitä huolimatta asia on aivan todellinen eikä uutisointi asian vakavuuteen nähden ollut edes sensaationhakuista.

Nyt minulla ei ole asiasta enää enempää sanottavaa. Keskustella toki saa lehtemme normaalien käytäntöjen mukaisesti mistä vaan, mutta kenties aiheesta löytyy tärkeämpääkin keskusteltavaa kuin se, pitikö lainvalmistelua johtavan virkamiehen linjaus kertoa uutiseksi vai ei.

Sairaaloitten työnjaosta tai Savonlinnassa harjoitettavan kirurgian volyymeistä ei nimittäin vielä ole päätetty. Poliittinen vääntö on todennäköisesti vasta alkamassa.

jaana.hanninen@ita-savo.fi

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Kantapää-säätiö (kirjautumaton)
Kansa saa tästä huvinsa. Voisiko tähän uutiseen mitenkään koplata "kähminnät, lehmäkaupat ja hyväveli-teeman"? Vakavasti ottaen, kirurgian loppuminen Savonlinnassa on suuri menetys kaikille asukkaille. Onko taloudellisesti ja muutenkaan järkevää tehdä pikku leikkaukset jopa satojen kilometrien päässä?

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Käytännössä Savonlinna näyttää tällä hetkellä leikkaavan lonkka -ja polvi - tekoniveliä ihan samaan tahtiin kuin muutkin keskussairaalat. Noin 4...5 leikkausta yhteensä viikossa. Tässä hommassa viiltäjinä taitaa olla vierailevat solistit. Coxa tietenkin johtaa näitä tekonivel- viikkotilastoja, jotka löytyvät netistä. Mutta todellisuudessa on ihan se ja sama missä tuollainen leikkaus tehdään. Sairaalassa ollaan yleensä 3 vuorokautta ja taksilla palataan. Viisi potilasta viikossa voidaan kuljettaa kotiin vaikka hevostroikalla torvien soittaessa humppaa eikä maksa paljoa, vaikka kuljetettaisiin Tampereelta asti. On ihan turhaa vaatia, että meidän saunan takana pitää leikata, kun kuljetusvälineet on keksitty ja tiet tehty. Ainoa asia, josta pitää kantaa huolta, on leikkausten laatu ja se ratkaisee sijoituspaikat.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kyllä rivien välistä voi koplata vaikka mitä, hyvä Kantapää-säätiö. Paitsi ei sitä leikkausten laatua, josta käyttäjä 16:34 puhuu. Toimittaja teki työtään eikä keskustelua pidä pelätä. Jos sitä aletaan pelätä, monta hyvää näkökulmaa jää huomaamatta.

Lähettänyt käyttäjä von Clausewitz (kirjautumaton)
Vai onko taistelu kuitenkin viivytystaistelua, kuten tähänkin asti? Jos tähän suostuttaisiin oikein yhteistyökykyisesti, mitä lehmänkaupassa saataisiin Savonlinnaan päin? Siitähän tässä on kyse. Ei kyse ole yksittäisistä taisteluista, kun kyseessä on sota kaupungin koko tulevaisuudesta. Tappio tässä voi olla läpimurto ja merkityksellinen voitto toisaalla. Ongelmahan on se, että suuri kuva on Savonlinnassa hämärtynyt, kun tappioita on tullut kaikilla rintamilla niin kovaa, ettei laajempaa tilannetta ole pystytty arvioimaan uudelleen missään vaiheessa. Mikä läpimurto saa Savonlinnan uuteen nousuun? Lonkkaleikkausten säilyminen?

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä