Maanantai, 21. elokuu 2017
Soini, Veini

Koitsanlahden hovi myydään tarjouskaupalla - ostajalta vaaditaan varallisuutta

22.02.201610:52
6
  • Vuonna 1849 valmistuneen pelkistetyn klassistisen päärakennuksen lisäksi myytävään kiinteistökokonaisuuteen kuuluvat muun muassa talli- ja vajarakennus, maakellari, käymälä, leikkimökki, muistomerkki ja 4,48 hehtaaria maata, Senaatti-kiinteistöt kertoo.

Senaatti-kiinteistöt myy Parikkalassa sijaitsevan Koitsanlahden hovin tarjouskilpailulla. Myynti alkaa 28. helmikuuta. 
Koska valtion käyttö Koitsanlahden hovin osalta on päättynyt, on tarkoituksenmukaista hakea sille uutta käyttöä ja uusi omistaja, Senaatti-kiinteistöjen tiedotteessa todetaan. 

Koitsanlahden hovi on ainoa Suomen nykyisellä alueella sijaitseva lahjoitusmaahovi ja kulttuurihistoriallisesti arvokas kohde. Vuonna 1849 valmistuneen pelkistetyn klassistisen päärakennuksen lisäksi myytävään kiinteistökokonaisuuteen kuuluvat muun muassa talli- ja vajarakennus, maakellari, käymälä, leikkimökki, muistomerkki ja 4,48 hehtaaria maata. 

Senaatti-kiinteistöt hakee kohteelle vastuullista ja kohteen asianmukaiseen hoitoon sitoutuvaa sekä riittävät resurssit omaavaa uutta omistajaa. Tavoitteena on, että uusi omistaja voisi säilyttää mahdollisuuksien mukaan rakennukset osin tai kokonaan myös yleisölle avoimessa käytössä.  Ostajan tulee esittää selvitys, että kykenee taloudellisesti vastaamaan kohteen ylläpidosta ja korjauksista pitkälläkin aikavälillä sekä näkemys siitä, miten nämä kulut on tarkoitus rahoittaa. Tarjouskilpailun ratkaisee paitsi kauppahinta myös edellä mainitut seikat. Senaatti-kiinteistöt pidättää täyden oikeuden hyväksyä ja hylätä tarjoukset oman kokonaisarvionsa perusteella.

Hovi siirtyi Suomen valtion haltuun 1900-luvun alussa ja sotien jälkeen siellä toimi Parikkalan miesteollisuuskoulu. Etelä-Karjalan maakuntaliitto vuokrasi hovin vuonna 1961 museoksi ja Lahjoitusmaamuseo avattiin vuonna 1968. Vastuu museon toiminnasta ja hoidosta siirtyi Museovirastolle vuonna 1987. Hiipunut museotoiminta lopetettiin syksyllä 1992, minkä jälkeen Hovi on ollut tyhjillään. Hovin hallinta siirtyi Museovirastolta Senaatti-kiinteistöille 2014 alussa, jolloin Senaatti-kiinteistöt aloitti kohteen myyntivalmistelut.

 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Ketähän mahtaa kiinnostaa yli 20 vuotta tyhjillään ollut rakennus ja sen kunnostaminen, kun ei se kiinnostanut Museovirastoa ja Senaattikiinteistöjäkään. Venäjän aatelisethan siellä aikanaan valtaa pitivät vaan eipä siltäkään suunnalta taidä nyt apuja tulla.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Vai perinteisen rahasuvun edustaja? Ja halvalla menee? Maat on myyty ja rakennukset vaativat heti kättelyssä raskaat remontit. Oikeat rahamiehet eivät ole siitä kiinnostuneita, koska aikoinaan Laatokalta lähes Mikkeliin ulottuva hovi on nykyään lähinnä neliömetrien kokoinen. Matala pienjärvi, jonka rannat on jo rakennettu, eikä yhteyttä Saimalle. Kohteen käypä hinta on reilusti miinuksella eikä kukaan hullu ikinä antaisi euroakaan luottoa tilan pantteja vastaan. Tätä yhtälöä on erittäin vaikea ratkaista. Jos joku vastuullinen taho ottaa ilmaiseksi, niin hyvä on. Senaatti tekisi hyvän kaupan, jos joku ottaisi paikan riesakseen, kun ostajalle maksettaisiin 100.000 euroa. Ei ehkä ole maailman halvimmat neliöt lämmittää ja ylläpitää. Vain seinähulluille romantikoille, jotka ovat voittaneet lotossa 14 miljoonaa.

Lähettänyt käyttäjä saarella syntynyt (kirjautumaton)
Kyllä, arvoisat päättäjät, teiltä on ollut hukassa kauan oman seutukunnan kipeä historia. Tuo Hovi kärsimyskivineen ja piiskuupetäjineen on heille, jotka kunnioittavat esivanhempiensa elämänaikaisia kokemuksia ja kärsimyksiä, muisto ja kunnioitettava, säilytettävä. Vielä siellä on teitäkin jotka polveutuvat niistä ihmisistä jotka sen maaorjuuden ja Hovin vallan kokivat. Siihen aikaan kun maatilat torppariajan jälkeen tarvitsivat lisää viljelys- ja metsäalaa oli ehkä oikein että ne Hovin maat meni paikallisten käyttöön, mutta mitenkä on nyt... Rakennusten alamäki alkoi käsittääkseni koko paikan aliarvostuksen seurauksena, mutta herätkää nyt ja toimikaa etteivät esi-isänne ja -äitinne pyöri haudoissaan häveten. "Jos et tunne ja kunnioita historiaasi, et tunne ja kunnioita itseäsi"...

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut