Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Kirurgia säilyy Savonlinnassa - ministeri Rehula soitti kansanedustajalle iltayöllä

09.03.201612:12
44
  • juha rehula

    Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan mukaan kirurgia jatkuu jossain muodossa Savonlinnan sairaalassa. Kuva: Vesa Vuorela

Savonlinnan keskussairaalan leikkaussaleissa tehdään leikkauksia jatkossakin. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varajäsen Hanna Kosonen (kesk.) kumoaa sosiaali- ja terveysministeriön virkamiesspekuloinnit siitä, että Savonlinnan leikkaussalit sulkeutuisivat vuoden 2019 alusta.

Kosonen kertoo perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) vakuuttaneen hänelle, että kirurgiaa on Savonlinnassa jatkossakin.

Rehula soitti Kososelle kello 23 tiistai-iltana huolestuneena haastattelusta, jossa johtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoi, että uusimpien suunnitelmien mukaan kirurgista toimintaa voi vastedes olla vain sairaaloissa, joissa leikkaussalit päivystävät ympärivuorokautisesti. Tällaisia sairaaloita mahtuisi ministeriön suunnitelmien mukaan yksi kuhunkin maakuntaan.

Voipio-Pulkki tulkitsi tiistaina ministeriön järjestämän kuulemistilaisuuden lehdistötilaisuudessa Kuopiossa, että Savonlinnassa ei tehtäisi leikkauksia vuodenvaihteen 2019 jälkeen.

Voipio-Pulkin haastattelu julkaistiin Itä-Savon ja Länsi-Savon verkkolehdessä tiistaina iltapäivällä.

— Nämä ovat yhden virkamiehen ajatuksia lakivalmistelun luonnosvaiheessa, Kosonen sanoo.

Kosonen kertoo Rehulan tähdentäneen myöhäisessä puhelussaan, että valtioneuvoston marraskuinen linjaus on yhä voimassa. Valtioneuvosto sopi marraskuun 7. päivänä seuraavasti: ”Laajan ympärivuorokautisen päivystyksen yksiköitä on jatkossa 12 sairaalassa. Muut nykyiset keskussairaalat tarjoavat suppeampaa ympärivuorokautista päivystystä sekä antavat erikoistuneita palveluita. Näin maan eri osissa on saatavissa päivystysapua ympäri vuorokauden tulevaisuudessakin.”

Tiistaina Voipio-Pulkki siis tulkitsi, että Savonlinnan tapauksessa suppeampi ympärivuorokautinen päivystys ei sisältäisi kirurgiaa mihinkään vuorokauden aikaan.

Ministeri Rehula viestittää nyt Kososen välityksellä, että Savonlinnan leikkaussalit ovat käytössä jatkossakin.

Kososen mukaan Rehula ei lähde täsmentämään, millaisia työnjaosta aiheutuvia muutoksia Savonlinnan sairaalan toimintoihin mahdollisesti tulee.
– Itse tulkitsen, että Savonlinnan toiminnot, myös leikkaustoiminnot säilyvät suunnilleen nykyisellään. Sairaala on jo sopeuttanut toimintaa kovasti, Kosonen sanoo.

Kosonen pohtii, mahtoiko Voipio-Pulkilla olla tietoa esimerkiksi siitä, että Savonlinnassa on ammattikorkeakoulutasoista sairaanhoitajakoulutusta, jonka olemassaolo riippuu sairaalan toimintojen säilymisestä.

Sosterin johtaja ja johtajaylilääkäri Panu Peitsaro kertoi jo tiistaina olevansa vakuuttunut, että virkamiespohdinnat eivät toteudu.

— Tämä on vasta virkamiesten näkemys. Uskon, että asia muuttuu, kun sitä poliittisesti työstetään, Peitsaro sanoi keskiviikon lehdessä.

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Juro (kirjautumaton)
Tämäkö on sitä normien purkua, kun laaditaan uusia normeja, joilla tehdään elä vaikeaksi täällä maakunnassa. Niin, nuo kauppojen ajat, alkon myynti, yms. ovat todella tärkeitä asioita täällä elämisen kannalta. Kyllä nuo ministerit ovat viisaita ihmisiä vai ovatko he sitenkään. Voisiko vielä kerran harkita koko tämä Etelä Savon tulevaisuutta jatkossa ja päättää sen jälkeen tämän liittämistä Pohjois Savoon eli uudeksi sotekisi / maakunnaksi.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Toivottavasti mahdollisimman moni pieksämäkeläinen lukee tämän uutisen ja tutkiskelee sitä sydämessään. Tätä tarkoittaa kun on oma kansanedustaja. Konkreettisempaa esimerkkiä ei voi enää saada. Tämän vuoksi me olemme jatkuvasti mopen osilla ja häviämässä kartalta. Mäntyharjulla, jopa Pertunmaalla on oma edustaja. Mutta meillä ei ja sen huomaa näissä uutisissa.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Toivottavasti tämä tieto pitää paikkansa, sillä koko leikkaustoiminnan lopettaminen olisi ollut sulaa hulluutta! Voi, maailman kevät tätä nykyistä sekoilua. Huh,huh ihan hirvittää, mitä tämä nykyinen hallitus saakaan vielä aikaiseksi. En muuten muista vastaavanlaista vatuloimista vaikka olen jo vuosikymmenien ajan seurannut aktiivisesti politiikkaa.

Sivut

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut