Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Kireä pakkassää tekee sisäilmasta rutikuivaa

14.01.201620:30
1
  • Pyykkien kuivatus voi olla fiksua nyt kodin kuivimmissa huoneissa, jos kärsii kuivasta sisäilmasta. Kuva: Ossi Tynkkynen

Kireällä pakkasella ilma kuivuu ulkona. Ulkoilman kuivuudesta ja runsaasti lämmityksestä seuraa usein se, että sisäilmasta tulee rutikuivaa ja se ärsyttää silmiä, hengitysteitä, limakalvoja ja ihoa sekä vaikeuttaa liman poistumista hengitysteistä.

Hengitysliitosta todetaan, että sisäilmaa voi kostuttaa muun muassa käyttämällä höyrystävää ilmankostutinta.

Sisäilmaa voi kostuttaa myös kotikonstein: pyykkäämällä, laittamalla ruokaa ja pesemällä astioita.

Vanha hyvä konsti on tuoda kostea pyykki kuivumaan asunnon kuivimpiin huoneisiin.

Myös lämpötilan alentaminen voi nostaa ilman kosteutta. Jo parin asteen vähennys voi lievittää kuivan ilman aiheuttamaa ärsytystä.

– Kun ulkoilmassa ei ole kosteutta, ei sitä ole sisäilmassakaan, sanoo Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonnan päällikkö Tuula Syrjänen.

 

Kosteusmittarin lukemat voivat laskea pakkasten aikaan sisäilmassa jopa alle 20 prosentin. Talviaikaan suhteellisen kosteuden olisi hyvä olla 20-40 prosentin välillä.

Syrjäsen mukaan on hyvä muistaa, että huonosti hoidettuna ilmankostutin voi levittää huoneilmaan epäpuhtauksia. Kostutin on siis pidettävä puhtaana eikä siinä saa seisottaa vettä.

– Jos sisäilmaa kosteutetaan pakkasilla liikaa, niin kosteus tiivistyy ikkunoihin ja kylmiin pintoihin – pahimmassa tapauksessa rakenteiden sisään. Sisäilman suhteellisen kosteuden ei pidä antaa nousta yli 45 prosentin. Ilmankostutin pitää sammuttaa viimeistään silloin kun ikkunat alkavat huurtua, Syrjänen neuvoo.

Jos limakalvot, silmät ja iho kuivuvat pahasti, on syytä mennä lääkärin pakeille tai apteekkiin. Erilaisista rasvoista ja limakalvoja kostuttavista lääkkeistä saa apua ärsytysoireisiin.

 

 

 

Kommentit

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä