Torstai, 24. elokuu 2017
Perttu

Kerimäellä autoon ampuneelle 7,5 vuotta vankeutta, oikeuden mukaan autossa olleet säilyivät hengissä sattumalta

20.04.201718:33
  • Lauantaina 3.12.2016 itäsavolaisia kohahdutti ampumistapaus Kerimäellä. Kuvassa etualalla näkyvää henkilöautoa ammuttiin iltapäivällä. Autossa oli tapahtumahetkellä sisällä yksi mies ja nainen. Poliisi pidätti myöhemmin lauantaina tapon yrityksestä epäiltynä kaksi henkilöä.

    Ammuskelu tapahtui Kerimäellä joulukuun alussa 2016. Ammuskelun kohteena olleet mies ja nainen pakenivat läheiseen marketiin. Arkistokuva.

Kerimäellä joulukuussa järeällä revolverilla keskellä päivää useita laukauksia ampunut Joni Olavi Saviranta tuomittiin 7,5 vuoden vankeusrangaistukseen Etelä-Savon käräjäoikeudessa kahdesta murhan yrityksestä.
Hänen mukanaan ollut ja autoa ajanut Aki Tapani Tolvanen tuomittiin 4,5 vuoden vankeusrangaistukseen kahdesta avunannosta murhan yritykseen.

Saviranta ampui kerimäkeläismiestä kohti Magnum 44 -kaliiberisella revolverilla talon pihassa 3. joulukuuta 2016. Uhri hyppäsi naisen kuljettamaan autoon, jolloin Saviranta ja Tolvanen lähtivät ajamaan heitä takaa.
Saviranta ampui liikkuvasta autosta kolme laukausta kohti takaa-ajamaansa autoa, mutta ei osunut kumpaankaan autossa olleeseen. Luodinkappaleita päätyi autoa ajaneen naisen vaatteisiin ja niskatukeen.
Käräjäoikeus piti rikosta murhan yrityksenä muun muassa siksi, että se oli kokonaisuutena arvostellen törkeä. Uhrit eivät oikeuden mukaan antaneet aihetta ampumiseen.

Lauantaipäivänä Kerimäen keskustassa tapahtuneen ampumisen läheisyydessä oli muitakin ihmisiä. Oikeuden mukaan miehet aiheuttivat ammuskelulla vakavaa yleistä vaaraa. Vain hyvä onni esti asianomistajien ja sivullisten kuoleman tai vakavan loukkaantumisen.
Käräjäoikeus ei kuitenkaan löytänyt näyttöä siitä, että miehet olisivat suunnitelleet tekoa tai tehneet sen vakaasti harkiten. Oikeuden mukaan tapahtumasarjan saattoi laukaista sattuma, etenkin kun ammuskelu tapahtui keskellä kirkasta päivää yleisellä paikalla. 

Autoa ajanut Tolvanen tuomittiin avunannosta, vaikka oikeus ei löytänyt todisteita siitä, että miehet olisivat toimineet suunnitelmallisesti. Oikeuden mukaan kuljettaja mahdollisti ampumisen. Oikeus kiinnitti huomiota etenkin siihen, ettei Tolvanen pysäyttänyt autoa, kun Saviranta alkoi ampua.

Saviranta tuomittiin myös törkeästä pahoinpitelystä. Saviranta oli pahoinpidellyt ampumisen kohteena olleen miehen syyskuussa 2016. Pahoinpitelyn yhteydessä hän löi uhriaan useita kertoja päähän ja keskivartaloon. Pahoinpitely jatkui vielä senkin jälkeen, kun uhri menetti tajuntansa. Syyttäjän mukaan ammuskelun motiivina oli joitakin kuukausia aiemmin tapahtunut pahoinpitelyasia. 
Saviranta ja Tolvanen määrättiin yhdessä korvaamaan autoa ajaneelle naiselle 4 000 euroa kärsimyksestä ja yrityksen kohteena olleelle miehelle 4 500 euroa kärsimyksestä. Lisäksi Savirannan tulee korvata yhteensä 5 000 euroa pahoinpitelemälleen miehelle kivusta, särystä, tilapäisestä haitasta ja kärsimyksestä.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen. Tuomitut määrättiin pidettäväksi edelleen vangittuna, kunnes rangaistuksen täytäntöönpano alkaa tai muutoksenhakutuomioistuin toisin päättää.

Uutista täydennetty kello 18.33.

Lue myös: 

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut